Psykiatri, vakuutusyhtiöt ja kuntoutus osa 9

Aivovamman saanut henkilö tarvitsee erilaisia testejä sekä kuntoutusta. Näissä asioissa mennään yleensä tarpeen mukaan yksilöllisesti.

Olen kuitenkin kuullut ettei aivan joka sairaanhoitopiirissä asiat mene kuten pitäisi. Kun vammautunut on hetken fiilistellyt omien oireiden kanssa kotona, oikeasti tuskaillut, niin alkaa se todellinen "prässi" päähän.

Erilaisia testejä suoritetaan paljon. On psykologisia, toiminnallisia, motoriikkaa ja havainnointia. Kognitiivista keskusta prässätään paljon.

Itse olin onnellisessa asemassa että kaikki osui "vain päähän". Luulen että en olisi jaksanut vielä päälle jotakin muuta kuntoutusta, esimerkkinä Pekka Hyysalo. Respect hänelle.

Tarkoitan esim. halvaus- tai muuta fyysistä rajoitetta, mikä olisi pakko jaksaa kuntouttaa. Joten kiitollinen olen tältä osin.

KUNTOUTUS, IKÄVÄ KYLLÄ RAHA PUHUU

Mitä siihen taloudelliseen puoleen tulee niin käsittääkseni kuntoutus on vakuutusyhtiöiden, kunnan ja sairaanhoitopiirin resursseissa sitä kallista kuntoutusta. Aivovammaisen kuntoutus on pitkäkestoista eikä tuloksia saada aikaiseksi "muutaman tunnin makaamisella psykologin tai psykiatrin sohvalla".

Se on tapauksesta riippuen jopa muutaman vuoden ja pidempikin projekti, mihin tarvitsee sitoutua. Se on myös vammautuneelle todella raskasta.

Omalle kohdalleni se tarkoitti noin kolmea vuotta.

Voin kertoa että yksi käynti neuropsykologin luona vastaa rasittavuudeltaan kolmea työpäivää ojan kaivuuporukassa. Ottaen huomioon että siinä porukassa on kolme henkilöä ja saat välillä vetää sauhut ja neuvoa muita.

Mutta eivan oikeasti se vie voimat. Vielä rajumpaa on traumaterapia. Kun nämä molemmat sattuvat samalle viikolle on sairausloman tarve suuri. Ei ihminen aivan kaikkea jaksa. Olet täysin poissa sosiaalisesta ja ikävä kyllä välillä tärkeästä perhe-elämästä.

VAKUUTUKSET


Paljon olen kuullut juttuja vakuutusyhtiöiden "mielivallasta". En jaksa ottaa sen enempää kantaa asiaan kuin onhan varmasti sitäkin, tietenkin vakuutusyhtiön eduksi. Kohdallani kuitenkin esimerkkinä osui todella hyvin esimerkkinä vapaa-ajan tapaturman, matkustajavakuutuksen osalta että saat sen mukaan mitä maksat ja minkä vakuutuksen olet aikanaan ottanut.

Vakuutuksia ottaessa sinulle annetaan fontilla 8 kirjoitettu sopimus- ja vakuutusehtosopimus.
Nimi alle ja laskut maksuun. Oletko oikeasti koskaan lukenut näitä läpi? Korkeintaan joku lakimiesten työryhmä, vakuutusyhtiön kosteassa saunaillassa, yhden absolutistin kirjaillessa on saanut nämä vakuutusehdot aikaiseksi.

Vakuutusehdoissa on eroja eri yhtiöiden välillä. Ihminen kun elää parasta aikaa elämässä niin ei voi todellakaan ajatella asiaa siltä kannalta että, mitä jos minulle.

Asia nousi ajankohtaiseksi kohdallani kun näille kuntoutuksilleni etsittiin maksajaa. Oma vakuutusyhtiö laittoi punaisen rastin hakemuksen päälle. Ei kuulu sopimusehtoihin. Ok. Pyysin selitystä. Vakuutusehdoissa lukee että ei korvaa psykologista kuntoutusta. Selvä. Entä neuropsykologinen kuntoutus, koska sillä nimellä se kulkee aivovammaisen osalta.

Ei - viiva alle - sana psykologinen lukee siellä. Mitä väliä sillä on mikä siinä yhdyssanan edessä on ennen psykologista. EI KORVAA PSYKOLOGISTA.... Vielä traumaterapia on poissuljettu sopimuksissa, koska yleensä se on myös ihmistä invalidisoiva oire kun joku "läheltä piti" onnettomuus ja vakava loukkaantuminen on tapahtunut. Näin ollen kuntoutus tulee maksamaan paljon.

Vaikka muista asioista selviytyisi työkykyiseksi niin traumaterapian väliin jääminen hidastaa koko loppu elämän ihmisen arkea ja selviytymistä. Se aiheuttaa myöhemmin masennusta ja kierre on valmis. Kirjoitin edelliseen postaukseen hieman aiheesta.

Tarkemmin vakuutusehtoja tutkiessa siellä selvästi poissuljetaan psykologinen kuntoutus.
Täytyy mainita että suomessa on yksi vakuutusyhtiö ainakin minkä matkustajavakuutuksessa ei poissuljeta niin psykologista kuntoutusta ja vielä oli traumaterapiakin mukana.

En jaksa nyt selata kaikkia läpi, mutta kolme vuotta sitten oli tämä tilanne. Aina siis voi varautua, mutta kuka haluaa ajatella kaikki uhkaskenaariot läpi.

Hieman sama, kun nämä "ovelta ovelle" tunkeutuvat vakuutusedustajat, pelkkää varautumista ja uhkakuvilla markkinointia.

Muistan eräänkin käynnin kun henkivakuutus oli edustajan mukaan aivan välttämätön. Siis molemmille sanoin millä pärjäät jos kumppani kuolee.

WTF! Kyllä se raha on aivan toissijainen asia kuin puolison tai omaisen kuolema. Ei kukaan maksa isoja satasia vuodessa, entä jos. Ja silloinkin sen summan olisi saanut joskus tulevaisuudessa. Ok, pelko myy.

Eli haastakaa ne vakuutusyhtiöt mikäli jaksatte... samoin kannattaa kilpailuttaa. Palaan näihinkin asioihin vielä.

Psykiatrin kanssa voi myös päästä usein sopuun ilman turhaa lääkitystä. He oikeasti ovat ammattilaisia löytämään ratkaisun ongelmaasi.
PSYKIATRILLE

Omalla kohdallani kuntoutus tarkoitti käytännössä kolmea laitoskuntoutus jaksoa, traumaterapiaa ja neuropsykologista kuntoutusta ja vielä asiointia psykiatrin kanssa niin pelottavassa paikassa kuin Psykiatrian poliklinikalla.

Oli meinaan niin "leppoisa fiilis" kun sinne sisään astui. Oikeasti se oli avuttomuuden tunnetta, pelkoa, häpeää ja niin kaikkea mitä ihmisellä vaan voi tulla päähän. "hullu, mikä hullu" - "mielisairas" - etc.

Pipo tyyliin syvälle päähän, huppu niskaan kuin paremmillakin räppäreillä sekä vainoharhaisena tyyliin ettei nyt vaan kukaan tuttu sattuisi näkemään. Aivan horroria.

Näin jälkikäteen en väitä ettenkö koskaan enään sielä asioimaan joutuisi, mutta voin kertoa että suosittelen ehdottomasti mikäli on pieninkään tunne että apua tarvitsisi. Näin ne mielikuvat ja ajatukset muuttuvat. Onneksi.

PSYKOLOGISET TESTIT JA LAITOKSET

Testejä, testejä ja vielä erilaisia testejä. Ja vielä testejä. Tiedättekö tunteen kun olette suihkussa ja vesi on aivan pikkuisen liian lämmintä ja valuu hitaasti hiuksista alas.

Neurologiset ja psykologiset testit saavat saman tunteen aikaiseksi, mutta se lämpö lähtee sisältä aivosoluista ja pyrkii ulospäin. Se on kovaa prässiä ja helpoimmatkin asiat paperilla ja palikoilla aluksi naurattaa ja lopuksi itkettää. Mutta näilläkin on tarkoituksensa.

Asiantuntijat pystyvä löytämään niistä ne todellisimmat ongelmasi, mitkä vaikuttavat arkeesi, mielialaan ja toimintakykyyn. Ennen ajattelin näistäkin että "diipa-daapa" senkin asian olen joutunut pyörtämään. Joka tapauksessa on itseäni testattu varmasti kymmeniä erilaisia kertoja.

Aina kun tiesit poliklinikka käynnin syyn olevan neurologiset tai psykologiset testit, niin väsyit jo pelkästä ajatuksesta. Happea oli saatava välillä. Milloin oltiin pakkasella ikkuna auki vastaanotolla tai vaatteet nihkeänä lämpimänä päivänä. Aika heavya!

Olin sen mainitsemani kolme kertaa laitoskuntoutuksessa ja sinne yritti mennä avoimin mielin.

Ensimmäisestä kerrasta jo mainitsinkin ja seuraavat kaksi kertaa osuivat pahaan paikkaan.

Olit jo hieman päässyt sinuiksi vammautumisen kanssa. Nyt olet paikassa mikä on niin laitos.
Kirjoitan kuntoutuksista ja ensimmäisistä hetkistä seuraavassa osiossa.

Mikäli menee liian sekavaksi lukea niin haluan tarkentaa, että se ei ole häpeä hakea apua.
 

Se ei ole myöskään merkki heikosta ihmisestä että pystyy myöntämään itselle asian. Ei kannata ajatella muita siinä vaiheessa, kun huoli on suurin omasta ja läheisten hyvinvoinnista.
 

Sitä varten on meillä se julkinen terveydenhoito ja harmillista sinne myös joutuu olemaan tiukkana.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

© Habanerokitchen.comMaira Gall