tiistai 28. maaliskuuta 2017

Hyvää suomesta - Jukolan Juusto


Kuvassa loistava, rohkea ihminen. Jukolan Juuston Juustomestari Markku Liias. Ja vielä paremman kuvan on ottanut @maaseutumedia ja Hannu Koivisto.
Tässä on taas tarina mikä kertoo halusta, tahdosta ja hyvästä ideasta.

Vielä lisätään oppiminen ja kotimaisten markkinoiden tutkiminen.

Laitetaan vielä jatkoon halu ja tahto kehittää kotimaista maaseudu yrittäjyyttä.

Lähiruokaa, puhdasta ja hyvää kotimaista ruokaa.

Hyvää Suomesta ei ole huono asia kun se tehdään oikein tunteella.

Mutta toinen eikä ollenkaan huono. Tässä Jukolan Juuston syntytarina.

Kuinka kaikki alkoi?
Jukolan maitotilan pitäjä Pertti Liias ja Juustomestari Markku Liias miettivät, mikä olisi tmahdollista yhdistää molempien intohimon, moninaisimpiin herkkuihin taipuva raaka-aine, puhdas ja tuore kotimainen maito. Markku ja Pertti saivat idean että toinen tuottaa ja toinen jalostaa.

Mikä on Jukolan tila?
Jukolan maitotilalla on jo vuosikymmenien perinteet ensiluokkaisen maidon tuottamisesta, jota Pertti pitää jo kolmannessa sukupolvessa. 

Lypsyssä lehmiä on tällä hetkellä noin 300 ja lisäksi nuorta karjaa päälle. Tilalla lehmät ovat vapaita, saavat herkutella kun on nälkä ja nukkuvat patjoilla. Jukolan tilalla elää onnellisia lehmiä.
Mikä Jukolan Juusto?
Veljeksistä juustomestari Markku on ollut juustoalalla 30 vuotta valmistamassa mitä moninaisempia tuotteita. Markkinointi oli tullut tutuksi vielä matkan varrella. 

Jo vuosikymmen sitten mietimme meneillään olevaa maatalouden murrosta ja "funtsimme" voisiko jotenkin saada lisäarvoa omalle maidolle. 

Maidontuotanto kuten liha- ja viljantuotanto joutuu yhä ahtaammalle tätä menoa. Asia jäi makaamaan lähes kymmeneksi vuodeksi.
Mitä sitten tapahtui?
Vuonna 2013 Jukolan maitotilan Pertti otti yhteyttä Markkuun, että Joutsan  Leivonmäellä keskeisellä paikalla, aivan valtatien 4- varrella oleva liikerakennus oli vapautunut. 

Sen koko ja sijainti oli loistava niin liikenteellisesti sekä tilan läheisyydessä.
Tästä alkoi puolivuotta kestävä selvittely sekä tutkimus onko oma lähituotanto mahdollista ja voidaanko se saada kannattamaan. 

Juusto on eräs kilpailluin tuote, mitä voisi tehdä ja mistä lisäarvo. 

Vaikka vaikealta tuntui niin kerättiin rohkeutta vääjäämättömästi vaaka kallistui siihen, että nyt on parempi tehdä asenteella. Nyt tehdään eikä todellakaan jätetä kokeilematta, eli let’s go!

Cheddarjuustoa. Hyvää Suomesta ja tuoreesta aamulypsyn maidosta.
Miksi cheddar?
No kun minä Juustomestarin tittelin velvoittamana olin ollut useita kertoja Pohjois-Amerikassa, Brittiläisessä Kolumbiassa valmistamassa artisaani-juustolassa perinteisiä cheddareita.
Tiesimme että erikoisjuustojen valmistus Suomessa, kotimaisista puhatista raaka-aineista ilman erilaisia prosessointeja oli vähentynyt huomattavasti ja tilaa puhtaasti kotimaisesta tuotteesta voisi löytää paikkansa markkinoilta.

Cheddar juuston tunnettavuus oli nousussa ja juurikaan aitoja cheddareita ei suomessa valmistettu, pääasiassa tuontitavaraa. 

Missään tapauksessa ei kannattanut aloittaa "bulkki-juustojen" valmistusta vaikka kuinka, lähijuustoa olisikin, vaan lähdettiin siitä mitä muut ei tee. 

Kerrotko lisää?

Aidon cheddarin valmistus on paljon käsityötä vaativaa, että isot yritykset ei siksi siihen ole ryhtyneet. 

Tämä lopulta  johti siihen, että päätimme käynnistettiin Pertin kanssa Jukolan Juusto Oy:n toiminta. 

Pertti perheineen ja Markku perustivat Jukolan Juustosta perheyrityksen. 

Nykyisin yrityksessä työskenteleekin omaa väkeä ja sekä on ollut mahdollista myös työllistää elintarvikealan ammattilaisia. Työnjako on selkeä, jokainen tekee jotakin.
Jukolan Juustolle juustonkäyttäjä on tärkein ja siksi sen valmistamat tuotteet ovat aidolla cheddarinvalmistus menetelmällä tehty ja juusto on mitä paketissa luvataan ’AITO CHEDDAR’. 

Ensiluokkainen maito onkin varmasti suomen tuoreinta aamulypsyn maitoa mitä käytetään ruoan valmistamiseen, joka takaa hyvän cheddarin onnistumisen ja se on yksi tärkeimmistä valteista. 

Tämä tarkoittaa sitä, että aamulypsyn maito on alle 3 tuntia maidon lypsämisestä,  kunnes se on juustokattilassa.

Helppoa se on kosketella. Jukolan Juustoa kuluttajapakkauksissa.
Mikä tämä "napu" on?
Napu on meidän suomalainen nimitys Pohjois-Amerikkalaisesta ruokajuustosta ’cheese curdsista’ joka on siellä suosituin ruoka-ja napostelujuusto. 

Aidot Naput saadaankin vain aidosti tehdyn cheddar valmistusmenetelmällä, mutta sitä ei puristeta cheddar-mylläyksen jälkeen harkoksi. 

Jukolan Juuston napu on aivan mieletön herkku salaatteihin ja kaikkeen ruokailuun, sulaa upeasti ruuissa. 

Esimerkiksi, kanadalaisten kansallisruoka POUTINE valmistuu cheese curdseita, perunasta ja kastikkeesta.

Kuinka pärjäätte ns. isojen firmojen joukossa?
Suomessa markkinoitavissa juustoissa  on viimevuosina kasvanut myös ilmiö, missä juuston nimikkeistö ei välttämättä enää kohtaa sitä, mitä itse tuotteen pitäisi olla eli tämä tuntuu toisinaan aika villiltä ja kuluttaja ei oikein lopulta tiedä mitä saa. 

Siksi teemme kaikkemme että kuluttajat saavat oikeasti sitä, mitä he ostavat.

Mutta kun tehdään ne oikein ja aidosti, palkitsee usein myös kuluttaja sen ostamalla tuotteitamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...