Siirry pääsisältöön

Täydellisin kermainen haudutettu joulupuuro


Uuh, paras joulupuuro syntyy pitkään kermassa ja maidossa haudutettuna. Riispuuro the really.
Joulupuuro on yleensä se rice porridge eli riisipuuro. Sekaan laitetaan päälle laitetaan kanelia, sokeria ja mielestäni siihen kuuluu ehdottomasti myös voisilmä. On myös jossain päin suomea tai ainakin joku ruokaperinne että sinne "töötätään" luumukiisseliä sekaan. No, näitä iänikuisia makuasioita. En kiistele, en.

Ja joulupuuroon kuuluu se yksi ja ainoa manteli. Mielummin kuorittu ettei manteli paljasta itseensä vaan sulautuu hienosti riisipuuron sekaan. Eli kuka mantelin löytää lautaseltaan on hän siunattu hyvällä onnella seuraavan vuoden. Repikää siitä!

Mutta oletko koskaan syönyt täydellistä riisipuuroa. Riisipuuroa missä on makua ja upeaa suutuntumaa. Koostumus on aivan taivaallisen täyteläinen. Joulunaikaan ei paljon kilokaloreita lasketa joten rohkeasti vaan.

Olkaa hyvä, maailman täydellisin riisipuuroresepti.

Nyt on pakko mainostaa tuota Valion viimevuoden maito-innovaatiota, Kiehu-maitoa. Säästää muuten kohtalaisen paljon aikaa ja joulunajan kiristämiä hermoja.

Ohje noin neljälle, mutta se ei oikeasti riitä. Think about this?

HAUDUTETTU, KERMAINEN RIISIPUURO
  • puuroriisiä 2 dl
  • Kiehu maitoa 8 dl
  • kuohukermaa 4 dl
  • suolaa n. 1 tl
  1. Kuumenna Kiehumaito kiehuvaksi ja lisää suola sekä riisit. 
  2. Sekoita alkuvaiheessa noin 2-3 minuuttia että riisit pysyvät irtonaisena.
  3. Pienennä reilusti lämpöä ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia. Kannattaa sekoitella muutamaan kertaan. 
  4. Lisää kerma, sekoita ja jatka haudattamista aina 1 tuntiin asti.
Yön yli?

Mikäli sinulla on vanha kunnon legendaarinen aromipesä niin kattila sinne. Keitä kaikki samalla kerralla noin 10 minuuttia ja pesään kattila. On meinaan kohtalaisen hyvä aamupuuro odottamassa.
Kenellä muuten on aromipesä?

Sama onnistuu styroksisessa kylmälaukussa. Laita kansi pöydälle, kattila sisään patalapun tai pannualusen päälle ja kuori päälle.

Riisipuuron päälle se voisilmä, kanelia, sokeria ja tarvittaessa se manteli ja maitoa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…