Siirry pääsisältöön

Poronkäristys-se aito ja oikea


Nyt on komeeta lihaa. Poron sisäpaistia. Poro on aitoa lähiruokaa.
Kävin taannoin eli käytännössä melkein vuosi takaperin Levillä, suomen lapissa ja tietysti täytyi valmistaa ruokaa paikallisista raaka-aineista. 

Lapin Puikulaperunat edellä ja poronliha. Poronkäristys on sellaista vanhaa, perinnerikasta kunnollista safkaa että huh, huh! 

Poronkäristykseen käytetään potkalihaa tai sisäpaistia. 

Poron sisäpaisti on kuulemma parempaa ja aidompaa lihaa poronkäristyksen valmistamiseen. 

Tarvitaan myös puukkoa, millä leikataan ohuita siivuja lihasta.
Sain tämän reseptin sellaiselta "old school" poronkasvattajalta ja lihakauppiaalta, kuka vielä on oman elämänsä aito kokki. Oli mukava rupatella miehen kanssa, kuka aidosti duunaa aidoilla raaka-aineilla.
Muutaman hyvän vinkin hän antoi käristyksen ja voiperunoiden valmistamiseen. 

Älä pilaa poronlihaa maustamalla. Käytä ainoastaan suolaa lihan kanssa. 

Toinen vinkki oli että käytä mieluummin poron sisäpaistia. Kolmas on että aitoa voita paistamiseen.
Käytä muusiin Lapin Puikula perunoita, kuorittuna. Muussaa sekaan yksi sipuli pilkottuna, kiloa kohden. Voita tarvitaan ainakin 3 ruokalusikallista. Mausta suolalla. Mikäli haluat hieman juoksevampaa, laita kuohukermaa 2 dl sekaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Kermainen pippurikastike, sisäfile ja raikas salaatti

Kyllä se vaan on niin että ei tarvitse väkisin pipertää keittiössä ihmeempiä. Perus raaka-aineet tuoreena, kunnollinen liha ja hieman makua kastikkeeseen valmistuu oikeasti fine dining-tyylinen ateria helposti.

Eikä aina tarvitse olla pyhä- tai juhlapäivä, kun se taittuu myös arkiruokana. Valmisteluja ei liiemmin vaadi vaan hieman suunnitelmallisuutta. Härän sisäfile huoneenlämpöön vähintäin tuntia ennen paistamista ja tällä välin valmistat maukkaan, pikantin kermaisen pippurikastikkeen ja kasaat raikkaan salaatin lisäkeruoaksi tai lisukkeeksi. Nälkä taittuu ja silti syödään terveellistä ja hyvää ruokaa.

RAIKAS SALAATTI KAUDEN KASVIKSISTA kurkkuaherneenversoasokerihernettäpunasipuliakevätsipuliapaprikaa - ikävä kyllä EspanjastaFrisée-salaattiaPilko kaikki raaka-aineet pieniksi. Myös varsinainen salaatti. Kasaa lautaselle haluamaasi järjestykseen. Loraus kunnollista oliiviöljyä päälle. PIPPURINEN KERMAKASTIKE rosépippuri kokonaisia 1 rklvalkopippuria kokonaisia 1 rklviherpippuria kokon…