torstai 16. kesäkuuta 2016

Ravintola Finnjävel, Helsinki - ravintola ei niin helvetistä

Ravintola Finnjävel, Helsinki. Suomiruoka ja - design samassa konseptissa. Atelje Sotamaa ja Finnjävel.
Finnjävel ravintola ei kauheasti esittelyjä kaipaa eikä myöskään kuvia, sanoja, kirjoituksia. Ei mielestäni myöskään kenenkään ruokablogia harrastavien ihmisten ns. ruoka-arvosteluja.

Ravintola Finnjävel on ainutlaatuinen, suurella intohimolla sekä osittain varmasti myös on  pikkuisen "jääräpäisyydellä" toteutettu onnistunut ravintolaprojekti.

Finnjävel on suomalaista ruokakulttuuria, -historiaa sekä perinneruokaa kunnioittaen rakennettu ravintolakokonaisuus.

Iso yläviis rohkeudesta sekä riskistä minkä kaverit ottivat. Mukana ainutlaatuisessa ravintolassa on ensin mainittuna tietenkin Henri Alen. Hän sai ylipuhuttua Michelin tähden ansainneen, Ravintola Demon omistajan Tommi Tuomisen. Seuraavaksi varmasti puhuttiin mukaan Sir. Lintsi eli Timo Linnanmäki ja Samuil Angelov. Sitten vasta kyseltiin lupaa puolisoilta. En tiedä, tämä on villi arvaus kuinka homma lähti etenemään.

Ravintolasta ja tämän hankkeen etenemistä voi seurata myös televisiosta, nimellä Finnjävel, ravintola helvetistä. Löytyy Katsomosta.

Kävin ravintolassa ja muutama sana siitä.

Henkilökunta - sisäänajettu todella hyvin. Osasi hommansa mielestäni jopa enemmän kuin hyvin.

Sijainti - ei paikka voi olla parempi. Tietyllä lailla keskellä helsinkiä, mutta silti hieman rauhassa. Meri, kauppatori ja legendaarinen ravintolaympäristö.

Huomaa. Entinen ravintola Havis

Naapurissa samojen kavereiden ja saman "pakollisen" projektin Bystro. Slaavilaisia makuja ja huippua, edullista ruokaa ja buffet-hintaan. Selvennys. Buffet-hinta. Sama kuin saat vatsan täyteen, mutta hienosti aseteltuna. Eli versus ABC-ketju. Suosittelen.

Avokeittiö - siellä se yksi juttu on. Vuorotellen on Alen ja Tuominen johtamassa rauhalliseen tahtiin omaa orkesteriaan.

Keittiö sijaitsee vasemmalla, heti kun astut sisään. Kiinnittäkää huomiota keittiön rauhallisuuteen, huumoriin sekä siisteyteen. Huomioikaa myös taustajoukot. Tärkeitä ja todella ammattilaisia keittiössä. Vaakuuttavaa, todella vakuuttavaa yhteistyötä. #yläviis

Sisustus - ei tälläistä ole muualla eli ei missään. Ei edes ulkomailla. Kotimaista designiä alusta loppuun. Ulko-ovelta hätäpoistumistiehen. Lattiasta kattoon. Pienestä haarukasta puukkoihin. Valaistuksesta värimaailmaan.

Ateljé Sotamaan Kivi ja Tuuli lähti mukaan ja onnistuneesti. He suunnittelivat aistikkaan, ainutlaatuisen ravintolamiljöön, astioista valaisimiin.

Mikä parasta niin suomalainen kisälli, seppä, lasi ja muut käsityöläiset otettiin mukaan kokonaisuuteen. Aitoa, uniikkia käsityötä on melkein koko paketti.

Vielä kun Tuomas Kantelinen sävelsi tai sovitti taustamusiikin ravintolaan, niin kannattaa unohtaa oopperat ja ateneumit sekä Kiasmat. Samalla hinnalla saat kaikki Finnjävelistä ja myös vatsan täyteen.

Hotel Heaven - voittaja myös tässä. Se on aivan vieressä. Ja parasta on hotel Heavenin läheisyydessä. Tauko - ei ole savuton alue.
Allekirjoittaneen pysähtynyt, mietteliäs pieni hetki. Lasi edessä on Kyrö Napue Gin ja vasta puolivälissä elämystä. Aivan loistavan valokuvan otti Maaseutumedia.
Lopuksi -  ei sanoja. Tämä ravintola on koettava ja nollattava kaikki odotukset siinä ulko-ovella. Avoimin mielin ja silmät tarkkana kaikkiin yksityiskohtiin.

Keskittykää kokonaisuuteen ja keskustelkaa pöytäseurueen kanssa. Ottakaa muutama askel, annosten välillä.

Ravintola Finnjävelissä on siihenkin mahdollisuus. Tarjoilijat ja keittiö osaavat hienosti rytmittää kokonaisuuden, sinun ehdoillasi.

Kiitokset - Sain nauttia elämyksen ja kokemuksen aivan mahtavassa seurassa.

Joten, kiitos kaikkien "läskisoosien" äiti, Raija-mummo Kaartisilta ja Reino, minulle Rane! Te olette tehneet jotenkin minulle sellaisen vaikutuksen, mitä sanoin ei voi kuvailla.

Kiitos Jouni ja mahtava perheesi. Kaikkea he ovat varmasti joutuneet kestämään, kun sinä olet etsinyt jotakin uutta, innovatiivista sekä mahdollisuutta pärjätä kotimaisen puhtaan ruoan tuottajana. Mallaspossu vaan on jotakin niin hienoa, kotimaiselle maaseudun yrittäjyydelle. Mutta huomasin että olette yhdessä hieno team.

Kiitos Maaseutumedia ja Hannu Koivisto sekä Raija myös. Ammattilaisia, hienoa näkökulmaa ja rehellistä journalismia suomalaisen ruoan ja maaseutuelinkeinon puolesta. Kiitos myös kautta aikojen parhaasta valokuvasta, mikä minusta on otettu. Ammattilainen kameran ja tekstin takana.

Kiitos ja anteeksi Henri Alen! Sä vaan olet esimerkillinen mies. Ei tämä maailma vaan pyörisi, eikä suosta noustaisi ilman sinun kaltaisia, esimerkillisiä luovia "hulluja" ihmisiä ja niitä taustajoukkojasi. Ja se anteeksi, mutta oli pakko käydä katsomassa läheltä, enkä pystynyt pitämään suutani kiinni. #hymiö

Mutta kuten kirjoitin, niin en halua kuvillani pilata ravintolaa, joten suosittelen lukemaan todella hienon tekstin ravintola Finnjävelistä kuvineen.

Jotenkin minulla on sellainen ole, että järjestän piakkoin pienen arvonnan.

Palkintona on elämys Finnjävelissä. Olkaa kuulolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...