torstai 30. huhtikuuta 2015

Keittokirja Meren maku - Sari Spåra


Olen saanut sivusta seurata hienoa projektia, yhtä ihmisen unelmaa.

Ruokablogi on kirjoituksia ja ideoita, reseptejä ja kaikkea muuta internetin ihmeellisessä maailmassa. Välillä olen miettinyt omalta kohdaltani, että järjetön harrastus, miksi? Vaatii se aikaa, jatkuvasti täytyy kehittyä niin keittiössä kuin bloggaamisen suhteen.Toisaalta se antaa paljon. Kun tarpeeksi tahkoaa, voi saada jotakin aikaiseksi. Itselläni on paljon vielä kehittämistä ja opittavaa, annokset on välillä kuin sarjasta "horror food", mutta maku ratkaisee. Hei, tämä oli johdanto teksi, pysytään asiassa eikä kehuta itteensä.

Meren maku on siis yhden ruokabloggaajan unelma. Kun se on paketissa, mitä seuraavaksi. Varmasti on hetken tyhjä olo. Sari vaan on mielestäni hyvä esimerkki kaikille että jokainen pystyy toteuttamaan unelmansa. Miettikää tätä sitkeyttä ja pakettia! Kolme lasta, mies ja koti meren rannalla mikä vaatii remonttia. Lasten harrastukset, nuorin lapsi on periaatteessa vauva joka vaatii jatkuvasti äidin läsnäoloa. Komppaava aviomies. Pitkät välimatkat. Ruokaharrastus. Perustaa yrityksen. On kotiäiti ja vaimo. Pyrkii olemaan ruuan suhteen mahdollisimman omavarainen ja suosii puhdasta kotimaista ruokaa. Ja paljon kaikkea muuta.

Vuoden aikana kaikkea edellämainittua ja vielä tämä, enemmän kuin litran maitotölkin painava kirja. Mielestäni se kertoo hieman siitä unelmasta ja uskosta itseensä, tekemiseensä. Välillä varmasti on jaksamisella ollut rajansa, ihmettelen jos ei.

Mutta iselleni tämä projekti on kiva seurata lähinnä twitterin kautta. Homma etenee... En ole saanut vielä kirjaa vahvoille käsivarsilleni, mutta piakkoin. Valokuvat ainakin on upeita ja reseptiikka ei ole Sarin ruokablogia lukiessa ainakaan olleet liian monimutkaisia. Kaikki osaa kun vain jaksaa kokeilla ja yrittää.

Arvostan todella isosti tätä sitkeyttä ja esimerkkiä. Mahdottomankin voi tehdä mahdolliseksi! Yksi unelma on toteutunut! Onnea ja iso yläfemma!

Pressi kirjasta:

MERENMAKU ALOITTAA RUOKAKIRJASARJAN

Meren Maku – parhaat herkut maalta, mereltä ja metsästä on ruokabloggaaja Sari Spåran esikoisteos.

Meren Maku on ensimmäinen osa Sari Spåran kirjoittamasta ruokakirjasarjasta. Sarjan toinen osa Talven maku ilmestyy 2015 syksyllä. Meren maku kirjasta löytyy kattava kokoelma maistuvia reseptejä kevään ja kesän puitteissa, ruokaa rakastavan perheen kotikeittiöistä. Reseptien kulmakivenä ovat itse kasvatetut yrtit ja vihannekset. Myös meren - ja luonnonantimet otetaan talteen ja valmistetaan niistä herkullista ja konstailematonta kotiruokaa. Kirjassa yhdistyvät kodikas lapsiperheen arki ruokineen ja kaikkea kehystää suuri ja alati vaihteleva meri. Kirjan reseptit ja tarinat ovat syntyneet pienessä rannikkokylässä Myrskylahdella jossa perheen koti sijaitsee.

Lukija pääsee kirjan tarinoiden ja kuvien sekä maukkaiden reseptien avulla mukaan maistamaan meren suolaiset tyrskyt ja rantakalliolle katetun aterian.

Kevät ja kesä ruokapöydässä

Yksinkertaisista ja satokaudenmukaisista raaka-aineista valmistuu konstailematonta ja herkullista kotiruokaa. Kirjaan mahtuu mukaan myös monta perittyä reseptiä, jotka ovat hioutuneet vuosien saatossa, kuin kivet meressä. Mukana on kevääseen ja kesään sopivat kasvis, -kana, -liha ja jälkiruokareseptit sekä lisäksi juomat, sokerit, suolat ja öljyt, voit ja levitteet sekä säilöntä osionsa. Leivonta osiosta taas löytyy reseptejä niin leipiin ja sämpylöihin, että makeisiin herkkuihin.

Lähiruokaa ja luonnonantimia
Luonnonantimet kerätään talteen ja niistä valmistetaan maistuvia herkkuja. Lukija löytääkin kirjasta monta reseptiä, jossa luonnonantimia on hyödynnetty uudella ja maistuvalla tavalla. Myös villiyrtit ja syötävät kukkaset koristavat ja maustavat kirjan reseptejä.

Tilamyynti on viimeaikoina kasvattanut suosiotaan ympäri Suomen. Nykyään lähiruoka kiinnostaa ihmisiä kasvavassa määrin yhä enemmän. Monet tilat tarjoavat nykyään mahdollisuuden myös kylmäkuljetukselle, jolloin ruoka on helppo tilata suoraan kotiin, vaikka tilalle ei asioimaan pääsisikään. ”Läheltämme löytyy monta ruoantuottajaa ja meillä onkin tapana ostaa kerralla suurempia määriä ruokaa myös pakkaseen.

Myös erilaiset ruokapiirit ovat ottaneet tuulta siipiensä alle. Niissä lähiruoantuottajat tulevat suoraan meidän kuluttajien luokse ja näin me voimme olla suorassa yhteydessä toistemme kanssa ilman välikäsiä”, Spåra kertoo.

Ruokaa rakastavalta kotikokilta toiselle

”Olen elänyt tämän kirjasarjan todeksi kansien väliin. Olen suunnitellut, valmistanut, kuvannut, syönyt ja kirjoittanut. Kaikki kirjan reseptit on kuvattu juuri ennen niiden nauttimista, monesti pienokainen mukanani kainalossa ja kaksi vanhempaa lastamme ruokapöydän ääressä odottamassa nopeasti kylmenevää ruokaansa”, Spåra naurahtaa.
Kirjan ajatuksena on saada lukija innostumaan ruoanlaitosta ja kokkaamaan kirjan reseptit omikseen.

2 kommenttia:

  1. Voi Habanero! Ihan liikuttuneena luin sinun tekstiäsi. Mutta onhan se totta, kun sitkeästi yrittää, niin kyllä se jotain antaakin! Kiitos!

    VastaaPoista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...