Siirry pääsisältöön

Keittokirja Meren maku - Sari Spåra


Olen saanut sivusta seurata hienoa projektia, yhtä ihmisen unelmaa.

Ruokablogi on kirjoituksia ja ideoita, reseptejä ja kaikkea muuta internetin ihmeellisessä maailmassa. Välillä olen miettinyt omalta kohdaltani, että järjetön harrastus, miksi? Vaatii se aikaa, jatkuvasti täytyy kehittyä niin keittiössä kuin bloggaamisen suhteen.Toisaalta se antaa paljon. Kun tarpeeksi tahkoaa, voi saada jotakin aikaiseksi. Itselläni on paljon vielä kehittämistä ja opittavaa, annokset on välillä kuin sarjasta "horror food", mutta maku ratkaisee. Hei, tämä oli johdanto teksi, pysytään asiassa eikä kehuta itteensä.

Meren maku on siis yhden ruokabloggaajan unelma. Kun se on paketissa, mitä seuraavaksi. Varmasti on hetken tyhjä olo. Sari vaan on mielestäni hyvä esimerkki kaikille että jokainen pystyy toteuttamaan unelmansa. Miettikää tätä sitkeyttä ja pakettia! Kolme lasta, mies ja koti meren rannalla mikä vaatii remonttia. Lasten harrastukset, nuorin lapsi on periaatteessa vauva joka vaatii jatkuvasti äidin läsnäoloa. Komppaava aviomies. Pitkät välimatkat. Ruokaharrastus. Perustaa yrityksen. On kotiäiti ja vaimo. Pyrkii olemaan ruuan suhteen mahdollisimman omavarainen ja suosii puhdasta kotimaista ruokaa. Ja paljon kaikkea muuta.

Vuoden aikana kaikkea edellämainittua ja vielä tämä, enemmän kuin litran maitotölkin painava kirja. Mielestäni se kertoo hieman siitä unelmasta ja uskosta itseensä, tekemiseensä. Välillä varmasti on jaksamisella ollut rajansa, ihmettelen jos ei.

Mutta iselleni tämä projekti on kiva seurata lähinnä twitterin kautta. Homma etenee... En ole saanut vielä kirjaa vahvoille käsivarsilleni, mutta piakkoin. Valokuvat ainakin on upeita ja reseptiikka ei ole Sarin ruokablogia lukiessa ainakaan olleet liian monimutkaisia. Kaikki osaa kun vain jaksaa kokeilla ja yrittää.

Arvostan todella isosti tätä sitkeyttä ja esimerkkiä. Mahdottomankin voi tehdä mahdolliseksi! Yksi unelma on toteutunut! Onnea ja iso yläfemma!

Pressi kirjasta:

MERENMAKU ALOITTAA RUOKAKIRJASARJAN

Meren Maku – parhaat herkut maalta, mereltä ja metsästä on ruokabloggaaja Sari Spåran esikoisteos.

Meren Maku on ensimmäinen osa Sari Spåran kirjoittamasta ruokakirjasarjasta. Sarjan toinen osa Talven maku ilmestyy 2015 syksyllä. Meren maku kirjasta löytyy kattava kokoelma maistuvia reseptejä kevään ja kesän puitteissa, ruokaa rakastavan perheen kotikeittiöistä. Reseptien kulmakivenä ovat itse kasvatetut yrtit ja vihannekset. Myös meren - ja luonnonantimet otetaan talteen ja valmistetaan niistä herkullista ja konstailematonta kotiruokaa. Kirjassa yhdistyvät kodikas lapsiperheen arki ruokineen ja kaikkea kehystää suuri ja alati vaihteleva meri. Kirjan reseptit ja tarinat ovat syntyneet pienessä rannikkokylässä Myrskylahdella jossa perheen koti sijaitsee.

Lukija pääsee kirjan tarinoiden ja kuvien sekä maukkaiden reseptien avulla mukaan maistamaan meren suolaiset tyrskyt ja rantakalliolle katetun aterian.

Kevät ja kesä ruokapöydässä

Yksinkertaisista ja satokaudenmukaisista raaka-aineista valmistuu konstailematonta ja herkullista kotiruokaa. Kirjaan mahtuu mukaan myös monta perittyä reseptiä, jotka ovat hioutuneet vuosien saatossa, kuin kivet meressä. Mukana on kevääseen ja kesään sopivat kasvis, -kana, -liha ja jälkiruokareseptit sekä lisäksi juomat, sokerit, suolat ja öljyt, voit ja levitteet sekä säilöntä osionsa. Leivonta osiosta taas löytyy reseptejä niin leipiin ja sämpylöihin, että makeisiin herkkuihin.

Lähiruokaa ja luonnonantimia
Luonnonantimet kerätään talteen ja niistä valmistetaan maistuvia herkkuja. Lukija löytääkin kirjasta monta reseptiä, jossa luonnonantimia on hyödynnetty uudella ja maistuvalla tavalla. Myös villiyrtit ja syötävät kukkaset koristavat ja maustavat kirjan reseptejä.

Tilamyynti on viimeaikoina kasvattanut suosiotaan ympäri Suomen. Nykyään lähiruoka kiinnostaa ihmisiä kasvavassa määrin yhä enemmän. Monet tilat tarjoavat nykyään mahdollisuuden myös kylmäkuljetukselle, jolloin ruoka on helppo tilata suoraan kotiin, vaikka tilalle ei asioimaan pääsisikään. ”Läheltämme löytyy monta ruoantuottajaa ja meillä onkin tapana ostaa kerralla suurempia määriä ruokaa myös pakkaseen.

Myös erilaiset ruokapiirit ovat ottaneet tuulta siipiensä alle. Niissä lähiruoantuottajat tulevat suoraan meidän kuluttajien luokse ja näin me voimme olla suorassa yhteydessä toistemme kanssa ilman välikäsiä”, Spåra kertoo.

Ruokaa rakastavalta kotikokilta toiselle

”Olen elänyt tämän kirjasarjan todeksi kansien väliin. Olen suunnitellut, valmistanut, kuvannut, syönyt ja kirjoittanut. Kaikki kirjan reseptit on kuvattu juuri ennen niiden nauttimista, monesti pienokainen mukanani kainalossa ja kaksi vanhempaa lastamme ruokapöydän ääressä odottamassa nopeasti kylmenevää ruokaansa”, Spåra naurahtaa.
Kirjan ajatuksena on saada lukija innostumaan ruoanlaitosta ja kokkaamaan kirjan reseptit omikseen.

Kommentit

  1. Voi Habanero! Ihan liikuttuneena luin sinun tekstiäsi. Mutta onhan se totta, kun sitkeästi yrittää, niin kyllä se jotain antaakin! Kiitos!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…