Siirry pääsisältöön

Wienerschnizel, Wieninleike


Wienerschnitzel tai Wieninleike. Nimi viittaa Wieniin, kaupunkiin missä harrastetaan korkeampaa kulttuuria. Siellä on linnoja ja kohtuullisen rentoja ihmisiä. En minä muuten näistä mitään tiedä, mutta vaimoni on asunut siellä joskus.

Tämä pihvi tehdään vasikanlihasta oikeasti. Kuitenkin se leike onnistuu oikeasti myös porsaanlihasta. Mutta tärkeää on että poistat lihasta kaiken rasvan ja kalvon, kummassakin tapauksessa.

Nuiji erittäin ohueksi ja loistava Herkkusuun lautasella blogi oli oikeassa, kaksinkertainen leivitys.

VINK! Juustonaksujen ystävät! Kokeilkaa vetää toinen sillä. Murskaa juustonaksut jauhoksi ja paista.
WIENINLEIKE - WIENERSCHNITZEL
 • Vasikan- tai porsaan ulkofilettä
 • Pippuria
 • Suolaa
Leivitykseen.
 • Vehnäjauhoja 0.5 dl
 • Kananmunia 2 kpl
 • Korppujauhoja tai juustonaksuja 1 dl
 • Voita
Ja lopuksi.
 • Sitruuna 1 kpl
 • Kapriksia riittävästi, oman maun mukaan
 • Anjovisfileitä
 1. Liha ajoissa huoneenlämpöön. 
 2. Esivalmistele kuorrutus.
 3. Yhdelle lautaselle munat ja sekoiteta keltuainen ja valkuainen rikki. Toiselle lautaselle vehnäjauhot. Kolmannelle korppujauhot.
 4. Suolaa ja valkopippuroi lihat. 
 5. Laita runsaasti voita pannulle. 
 6. Kääntele lihat ensin vehnäjauhoissa, nosta rikottuun kananmunaan ja vielä lopuksi korppujauhoihin. Kunnolla ja molemmin puolin.
 7. Laita leivitetyt lihat kelmuun odottamaan hetkeksi. 
 8. Paista liha keskilämmöllä, niin että porsaanliha on täysin kypsää ja vasikanlihaan saa jäädä hieman verestävää lihaa.
 9. Laita folion sisään vetäytymään hetkeksi. 
 10. Tärkeätä on kullankertainen väri ja lihan kypsyys.
 11. Tarjoile mieleisesi perunoiden kanssa. Tämä toimii ihan kaikkeen. 
 12. Choron-majoneesi ehdottomasti ja anjovisfileet, peruna. Mitä vielä, salaatti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…