Siirry pääsisältöön

Maaseutumedia, vaihtoehto?


MaaseutuMedian tarina

Vasikat ja lampaat ovat olleet hoitotätejäni, kun olin pieni. Vasikan karsina jätti elämääni positiivisen jäljen. Muistojeni sopukkaan on piirtynyt vahva muisto omien lampaiden teuraaksi joutuminen. Ihmisen on vaikea ymmärtää, miksi eläin pitää teurastaa. Olen hoitanut eläimiä käytännöllisesti katsoen koko elämäni, poislukien vuosikymmen, jolloin kiertelin maailman mantuja. Ymmärrys elämän kiertokulkuun kehittyy ajan ja kokemuksen myötä.

Vuodesta 1988 olen ollut farmari päätoimisesti. Kun aloitin possujeni suoramyynnin reilu 20 vuotta sitten, aloin kutsua itseäni sikafarmariksi. Olin tittelistä ylpeä, kuten kaikki sitä työtä tekevien pitää olla. Eläinten hoito ja kasvien viljely ruuaksi vaatii laajan ja monialaisen ammattitaidon.

Tilallamme kasvatettiin viljoja, tattaria, öljypellavaa, sinappia, lanttua, porkkanaa, joskus kiinankaalia, punajuurta yhtenä vuonna, lanttua, kuivakukkia ja valkosipulia. Teimme myös monipuolista urakointia läpi vuoden. Mielenkiintoista työtä piisasi paljon.

Jos 90-luvulla olisimme olleet somessa, tilanne olisi ollut toinen.  Kuten Vaahteramäen tilan isäntä, Mikko Välttilä sanoi, ilman somea suoramyynnistä ei tulisi mitään.

Tein päätöksen luopua possuista ja maataloudesta kolme vuotta sitten. Päätökseni oli jatkaa toimittajan töitä päätoimisesti. Reiluna viiskymppisenä oli päätoimisen tiedottamisen aika. Kaksi vuosikymmentä "Ollin oppivuosia", freelancerihommia, olivat kasvattaneet halun kirjoittaa ja kuvata sitä maailmaa, joka on tutuinta ja tärkeintä.

Viime kesänä syntyi karsinassaan MaaseutuMedia.fi. Nettilehti oli rohkea päätös ja heittäytyminen, jota en hetkeäkään epäröinyt toteuttaa visiota "nostaa suomalaisen maaseudun osaaminen sille kuuluvaan arvoonsa".
Suomalainen maaseutu tuottaa monimuotoista ainutlaatuista elämää ja puhdasta ruokaa. Ravinto meidän tärkeimpiä hyvinvointitekijöitämme. Sen tuotantoon panostaminen on elämänlaatuun panostamista. Olkaamme avoimia tarkastelemaan suomalalaista ilmiötä nimeltä maaseutu ja nauttikaamme sen antimia.
MaaseutuMedia.fi tarjoaa positiivisen ikkunan tarkastella Maaseutua kokonaisvaltaisesti.
Verhot sivuun, ystävät.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…