Siirry pääsisältöön

Koko Suomi leipoo. Tuomari Parviaisen pullavinkki!


Löysin kaupunkilehti Tamperelaisesta loistavan jutun.  
Koko Suomi leipoo-ohjelman tuomari Mika Parviainen kertoo onnistuneen pullan reseptin ja kuinka se oikeasti onnistuu.

En edelleenkään itse tykkää leipomisesta, koska koen sen hieman orjuuttavana raaka-aineiden osalta. En osaa "kikkailla" yhtä paljon kuin normaalin arkisen ruoan kanssa pipertäessä.

Mielenkiintoisia seikkoja. Useimmille varmasti kovinkin tuttuja asioita mutta luulen että vieläkin useimmille aivan uusia juttuja. Nostan tässä lehtikirjoituksen osalta niitä mielestäni huomion arvoisia asioita. Kiitos toimittaja Elina Teerinjoki ja Tamperelainen-lehti. Loistava kirjoitus.

Näillä mennään.
 • Lue resepti huolellisesti ja tarkista että kaikki tarvittavat ainekset löytyvät.
 • Nosta kaikki raaka-aineet temperoitumaan (temperoitua, saattaa sopivaan lämpötilaan) yön yli, koska huoneenlämpöiset kananmunat ja voi tuottavat paremman lopputuloksen kuin jääkaappikylmät.
 • Pehmeä huoneenlämpöinen voi taas on parempi vaihtoehto kuin voisula.
 • Pehmeästä voista syntyy elastisempi taikina. 
 • Lisää voi taikinaan vasta alustamisen loppuvaiheessa. Näin se voitelee parhaiten taikinan sitkosäikeitä.
 • Älä lämmitä taikinan nestettä liian kuumaksi. 36-40 astetta on paras hiivan toiminnan kannalta.
 • Kohota taikina vedottomassa, lämpimässä paikassa. Parviaisen mukaan paras paikka on keittiön ikkunat suljettuna, lieden vierellä.
 • Hiivataikinan päälle kannattaa tehdä ristikuvio. Käsitin tämän näin, että veitsellä vedetään ristinmuotoinen kuvio taikinaan. Parviaisen mukaan se on siunaus taikinalle, mutta kun kuvio on hävinnyt on taikina kohonnut riittävästi.
 • Leivo pullat nyt, pitäisi hiivassa olla potkua toiseen kohotukseen joten noin 20 minuuttia siinä lieden lähellä.
 • Nyt voit koristella ja voidella leipomukset.
 • Pienille pullille eli pyöreille pullille hyvä lämpö on 220 astetta ja suuremmille 200 astetta ja pidempi paistoaika.
 • Tarkkaile paistoa uunin lasin läpi, älä avaa luukkua.
 • Muista, pullan kypsyys on jokaisen oma makuasia.
 • Mikäli ohjeissa ilmoitetaan jauhojen määrä ohjeellisesti on siinä syynä se että kananmunat on eri kokoisia ja niistä tuleva nesteen määrä vaihtelee.
 • Joten valmista mielummin hieman löysä taikina kuin kova. Löysemmästä taikinasta tulee kosteampi ja kuohkeampi pulla ja se myös säilyy pidempään.
Ja vielä sellainen pullataikinan resepti, mitä on pakko kokeilla. Hei! Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Onnistuneiden pullien resepti kuvattu kiireessä Lumia-kameralla, Tamperelainen lehdestä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…