maanantai 20. lokakuuta 2014

Pizza, kuinka ja läskisoosipizza! Oikeasti!


Normipäivä. Jääkaapissa on tavaraa taas niin paljon erilaisista ruoka "piperryksistä" ja uusi viikko alkamassa. Mihin hemmettiin tunkee kaikki jämät? Koirille kyllä menisi helposti. Toisaalta miksi ei? Mutta se ruoka jääkaapissa on niin rahanarvoista raaka-ainetta ja ravintoa, joten valmistui sunnuntai illan ratoksi, hävikistä herkuksi tyyliin pizzaa.

Mopo alkoi keulimaan ja tein tupla taikinan. Se oli keittiöni enemmän yht`äkkisesti sellaisen pizza-kebab mestan näköinen, kaikkineen sotkuineen. Mutta kovaa tavaraa tuli ulos.... Aluksi tämä pizzapohja. Saat todella ohutta ja jopa hyvää taikinaa. Sitko ja lopullinen koostumus kohdillaan. Ohut rapea pohja. Kannattaa kokeilla ja vaivata, vaivata... Tyylilajeja on useita, mutta uskallan kertoa, nämä oli loistavia. Joten valmista taikina huolella.

Pizzapohja

Vettä 2.5 dl
Sokeria 1 rkl
Kuivahiivaa 2 tl
Suolaa 1 tl
Oliiviöljyä 0.5 tl
Vehnäjauhoja 5 dl
Ohrajauhoja n. 2.5 dl

Sekoita kädenlämpöiseen veteen sokeri, suola ja kuivahiiva. Lisää jauhoja ja aluksi vatkaa sekaisin kauhalla ja jatka kovasti vaivaamalla käsin. Saat hienon sitkon kun maltat puristella. Lisää jauhoja viimeinen erä sillain tuntumalla. Lopuksi oliiviöljy ja vielä kerran tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan noin tunnin ajaksi.

Jauhota kunnolla pöytä ja leivo ensin käsin painellen ja pyöritellen taikinaa ohueksi. Jatka kaulimella ja kääntele muutaman kerran. Pysyy taikina hyvin muodossaan ja tee todella ohut pohja. Siirrä varovasti leivinpaperin tai pizzakiven päälle ja lado täytteet.

Vinkki. Saat hienon tomaattikastikkeen nopeasti jos löydät kaupasta Makumestareiden pizzapyreen ja jatkat hieman ketsupilla.

Toinen vinkki. Älä laita juustoraastetta sairaasti päälle vaan mielummin alle, pohjalle ja sitten vasta täytteitä. Pinnalle ainoastaa näön ja tavan takia, kun niin on ennenkin tehty. Näin säilyy hyvin koostumus pizzassa sekä ei tarvitse venyttää käsiä äärimmäisyyksiin, jotta venyvän juuston saat irti.

Vinkki numero kolme on myös tärkeä. Älä lado täytteitä liikaa. Käytännössä, mitä vähemmän on paljon enemmään. Satsaa ennemmin laatuun kuin määrään.

Vinkki neljä. Uuni mahdollisimman kuumaksi. Jopa 250 astetta on vähän. Tai valmista grillissä. Saat aika lähelle sitä kiviuunipizzan fiilistä.


Läskisoosi-pizzaan tarvitset kunnolla haudutettua, perinteistä läskisoosia. Missä porsaan kylkisiivut on maulla ja koostumuksella täydelliseksi valmistettu. Keitettyjä perunoita siivutettuna. Lisäksi yksi hyvä makkara on Mallaspossun porsaanlihasta valmistettu Maajussin makkara. Muukin käy, mutta tuossa "kyrsässä" on kaikki kohdillaan.

Nouki siis kastikkeesta lihat ylös ja ripottele sinne, tänne pizzaan. Pilko makkarat ja perunat siivuiksi ja ruskista hieman pannulla. Jälleen nostele pizzan päälle. Ja ripaus juustoraastetta. Uuniin noin 10 minuuttia alle. Kun juusto on sulanut ja reunoilla hieman väriä, valmista. Anna hetki vetäytyä ja jäähtyä. Nyt suuta kohti. On ravitsevaa ja terveellistä perusruokaa. Selkeä PekkaPuskaPizza!

Tein muutaman muunkin version. Yhteen ankanrintaa, mozzarellaa. Ihana!
Sitten sitä peruskamaa eli jauhelihaa, salamia, ananasta.

Mikä on tässä se iloisin asia. Ei mennyt koirille, yhtään en heittänyt hukkaan ruokaa ja vielä kaikki oli jotakuin niin hyvää. Pakastimeenkin säästyi pahoja tilanteita varten. Jääkaappi on taas siedettävän näköinen. Kaikki hyvin.

2 kommenttia:

  1. Herrajestas, tää on kyllä sellainen resepti, että oksat pois! Hyvällä tavalla. Noi kaikki vinkit on käytössä, ensimmäistä lukuun ottamatta.

    VastaaPoista
  2. Herranjestas itelles! Mutta onnistunut systeemi! ;)

    VastaaPoista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...