perjantai 5. syyskuuta 2014

Kaartilan mallaspossu - oluen mäski lihaksi

Kaartilan mallaspossu.
Sekä ehdottomasti myös maukkaaksi. Tämä on mielestäni juuri sellaista tuotekehitystä ja lihan- sekä maaseudun yrittäjyyttä mitä ei voi jättää huomioimatta. Tässä on kiinnostavaa ensinnäkinkin olut, tietysti.

Saimaanjuomatehdas on pienpanimo Mikkelissä. Tunnetuimpia tuotteita on lähinnä Marsalkka luomuoluet. Lisäksi muitakin olut laatuja ja merkkejä on tuotevalikoimassa. Kaartilan mallaspossut nauttivat panimon mäskiä ruokaillessaan ja porsas kasvatetaan hartaasti, oikeaan kokoon, että liha- ja rasvasuhde on optimaalinen. Siitä se lihan laatu ja maku. Hienoa, arvostettavaa lähiruokaa, alusta loppuun. Toisen jäte on toisen hyödynnettävissä.

Kaartilan mallaspossu – ei tartu pannuun

Kaartilan mallaspossun synty ja tarina, Isäntä ja idean käytäntöön jalostanut Jouni Kaartinen kertoo.

Syksyllä 2012 Kaartilan tilalta lähti viimeinen kyyti possuja. Jäljelle jäi hiljattain uudistetut sikalatilat, vuosikymmenien saatossa kertynyt kokemus sekä nyt joutomiehenä jatkokuvioita miettivä isäntä.

Tokihan maatilalla ja metsässä aina tekemistä riittää, mutta niistä ei enää tulisi elämiseen tarvittavaa palkkaa. Ei tosin ollut tullut muutenkaan, sillä korkeat rehukustannukset ja alhaiset lihan tuottajahinnat olivat pitäneet toiminnan tappiollisena jo pitkän aikaa.

Possuja oli Kaartilan sukutilalla kasvatettu jo 20-luvulta lähtien, joten päätös lopettaa oli kova paikka. Realiteettien edessä oli kuitenkin pakko taipua.

Samaan aikaan Saimaan juomatehtaan vetäjä Pentti Oksa koitti kiivaasti muistella, kuka oli se juvalainen sikalanpitäjä, joka muutama kuukausi aiemmin oli kysellyt uuden olutpanimon mäskin perään.

Tuolloin panimon perustamiskiireet olivat haudanneet idean, mutta nyt se kömpi väkisin mieleen. Mäski tehtäisiin luomuviljasta, mutta oluenpanemisen jälkeen se tulisi olemaan panimolle ylimääräistä jätettä. Olisiko siitä oikeasti possujen ruuaksi ja millaiselta mahtaisikaan maistua mäskillä ruokittu possu?

Onneksi tuttu juvalainen rakennusyrittäjä vinkkasi, että kyselijän tuntomerkit viittaavat allekirjoittaneeseen. Hän oli muutama vuosi takaperin ollut vasta sikalaa uudistamassa.

Niinpä Pentti Oksa soitti minulle ja kysyi, vieläkö mäski kiinnostaisi possujen ruuaksi.

Tästä käynnistyi Kaartilan tilalla kiivas kehitystyö, sillä vastaavaa ei ollut kukaan Suomessa aiemmin tässä mittakaavassa tehnyt. Mäski piti saada kulkemaan automatisoidun ruokintalaitteiston läpi. Mäskin soveltuvuus ravintoarvoiltaan possujen ruuaksi piti selvittää. Myös lihan toimituksiin liittyvä logistiikka piti miettiä uusiksi. Ja ennen kaikkea: olisiko mallaspossulle ostajia?

Lisäinvestoinnit hirvittivät, mutta hullu idea houkutti kokeilemaan.

Possut palasivat tilalle. Ensimmäiset Kaartilan tilalla kasvatetut mallaspossut menivät Oxa-ravintoloille Mikkeliin. Helmikuussa 2014 ensimmäinen kuluttaja-asiakkaille tarkoitettu myyntierä Kaartilan mallaspossua lähti sulkavalaiseen K-market Wiljamiin.

Heti alusta lähtien palaute on ollut innostavaa. Lihamestarit ja asiakkaat ovat kehuneet mallaspossua maukkaammaksi, mureammaksi ja rasvaisemmaksi kuin tavallinen sianliha.

Myös mallaspossujen syömän ravinnon ekologisuus ja kotimaisuus sekä eläinten rauhallinen kasvatustahti on koettu asiakkaiden mielestä eduksi. Eikä sitä laatua ja tuoreuttakaan ole huonoiksi asioiksi nähty.

Mallaspossukauppiaiden verkosto onkin kasvanut mukavaa tahtia. Asiantuntevat lihatiskit ovat olleet keskeisiä kumppaneita, kun mallaspossua on viety uusien asiakkaiden saataville.

Uusia yhteistyömahdollisuuksia Kaartilan mallaspossu hakee koko ajan, joten jos tiedät hyvän lihatiskin esimerkiksi Helsingin seudulta, laita vinkkiä alla oleviin yhteystietoihin. Näin saamme mallaspossua sinunkin lautasellesi.

Kaunista syksyä toivottaen, Kaartilan mallaspossu

Yhteydenotot:
Jouni Kaartinen, isäntä, 050-566 2887, mallaspossu(at)kaartila.com
Mallaspossukauppiaat: www.mallaspossu.fi/myynti.html 
Twitter: Mallaspossu
Facebook: ”Kaartilan mallaspossu”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...