Siirry pääsisältöön

Kaartilan mallaspossu - oluen mäski lihaksi

Kaartilan mallaspossu.
Sekä ehdottomasti myös maukkaaksi. Tämä on mielestäni juuri sellaista tuotekehitystä ja lihan- sekä maaseudun yrittäjyyttä mitä ei voi jättää huomioimatta. Tässä on kiinnostavaa ensinnäkinkin olut, tietysti.

Saimaanjuomatehdas on pienpanimo Mikkelissä. Tunnetuimpia tuotteita on lähinnä Marsalkka luomuoluet. Lisäksi muitakin olut laatuja ja merkkejä on tuotevalikoimassa. Kaartilan mallaspossut nauttivat panimon mäskiä ruokaillessaan ja porsas kasvatetaan hartaasti, oikeaan kokoon, että liha- ja rasvasuhde on optimaalinen. Siitä se lihan laatu ja maku. Hienoa, arvostettavaa lähiruokaa, alusta loppuun. Toisen jäte on toisen hyödynnettävissä.

Kaartilan mallaspossu – ei tartu pannuun

Kaartilan mallaspossun synty ja tarina, Isäntä ja idean käytäntöön jalostanut Jouni Kaartinen kertoo.

Syksyllä 2012 Kaartilan tilalta lähti viimeinen kyyti possuja. Jäljelle jäi hiljattain uudistetut sikalatilat, vuosikymmenien saatossa kertynyt kokemus sekä nyt joutomiehenä jatkokuvioita miettivä isäntä.

Tokihan maatilalla ja metsässä aina tekemistä riittää, mutta niistä ei enää tulisi elämiseen tarvittavaa palkkaa. Ei tosin ollut tullut muutenkaan, sillä korkeat rehukustannukset ja alhaiset lihan tuottajahinnat olivat pitäneet toiminnan tappiollisena jo pitkän aikaa.

Possuja oli Kaartilan sukutilalla kasvatettu jo 20-luvulta lähtien, joten päätös lopettaa oli kova paikka. Realiteettien edessä oli kuitenkin pakko taipua.

Samaan aikaan Saimaan juomatehtaan vetäjä Pentti Oksa koitti kiivaasti muistella, kuka oli se juvalainen sikalanpitäjä, joka muutama kuukausi aiemmin oli kysellyt uuden olutpanimon mäskin perään.

Tuolloin panimon perustamiskiireet olivat haudanneet idean, mutta nyt se kömpi väkisin mieleen. Mäski tehtäisiin luomuviljasta, mutta oluenpanemisen jälkeen se tulisi olemaan panimolle ylimääräistä jätettä. Olisiko siitä oikeasti possujen ruuaksi ja millaiselta mahtaisikaan maistua mäskillä ruokittu possu?

Onneksi tuttu juvalainen rakennusyrittäjä vinkkasi, että kyselijän tuntomerkit viittaavat allekirjoittaneeseen. Hän oli muutama vuosi takaperin ollut vasta sikalaa uudistamassa.

Niinpä Pentti Oksa soitti minulle ja kysyi, vieläkö mäski kiinnostaisi possujen ruuaksi.

Tästä käynnistyi Kaartilan tilalla kiivas kehitystyö, sillä vastaavaa ei ollut kukaan Suomessa aiemmin tässä mittakaavassa tehnyt. Mäski piti saada kulkemaan automatisoidun ruokintalaitteiston läpi. Mäskin soveltuvuus ravintoarvoiltaan possujen ruuaksi piti selvittää. Myös lihan toimituksiin liittyvä logistiikka piti miettiä uusiksi. Ja ennen kaikkea: olisiko mallaspossulle ostajia?

Lisäinvestoinnit hirvittivät, mutta hullu idea houkutti kokeilemaan.

Possut palasivat tilalle. Ensimmäiset Kaartilan tilalla kasvatetut mallaspossut menivät Oxa-ravintoloille Mikkeliin. Helmikuussa 2014 ensimmäinen kuluttaja-asiakkaille tarkoitettu myyntierä Kaartilan mallaspossua lähti sulkavalaiseen K-market Wiljamiin.

Heti alusta lähtien palaute on ollut innostavaa. Lihamestarit ja asiakkaat ovat kehuneet mallaspossua maukkaammaksi, mureammaksi ja rasvaisemmaksi kuin tavallinen sianliha.

Myös mallaspossujen syömän ravinnon ekologisuus ja kotimaisuus sekä eläinten rauhallinen kasvatustahti on koettu asiakkaiden mielestä eduksi. Eikä sitä laatua ja tuoreuttakaan ole huonoiksi asioiksi nähty.

Mallaspossukauppiaiden verkosto onkin kasvanut mukavaa tahtia. Asiantuntevat lihatiskit ovat olleet keskeisiä kumppaneita, kun mallaspossua on viety uusien asiakkaiden saataville.

Uusia yhteistyömahdollisuuksia Kaartilan mallaspossu hakee koko ajan, joten jos tiedät hyvän lihatiskin esimerkiksi Helsingin seudulta, laita vinkkiä alla oleviin yhteystietoihin. Näin saamme mallaspossua sinunkin lautasellesi.

Kaunista syksyä toivottaen, Kaartilan mallaspossu

Yhteydenotot:
Jouni Kaartinen, isäntä, 050-566 2887, mallaspossu(at)kaartila.com
Mallaspossukauppiaat: www.mallaspossu.fi/myynti.html 
Twitter: Mallaspossu
Facebook: ”Kaartilan mallaspossu”

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…