Siirry pääsisältöön

Kesäinen, marjainen Pavlova

Puhtaasta luonnosta, kotimaisista marjoista valmistettu Pavlova!
 MARENKI JA KESÄINEN PAVLOVA

Onnistuneen Pavlovan ja marengin salaisuus? Kananmunan valkuainen ja sokeri. Oikein vatkattuna ja puhtaalla valkuaisella. Hyvä paisto, sekä vielä upeammat täytteet, eli kuorrutukset.
  • kananmunan valkuaista 4
  • sokeria vajaa 3 dl, noin 2.75 dl
  • valkoviinietikkaa 1 tl
  • maissitärkkelystä vajaa 3 tl
  • vaniljasokeria 0.5 tl

Ota puhdas kulho ja tehokas vatkain. Ei rasvaa, kosteutta eikä yhtään mitään muuta kuin kuivat pinnat.

Kananmunan keltuainen ja valkuainen myös on oltava aivan selkeästi eroteltuna. Kaadat puhtaaseen kulhoon ainoastaan valkuaisen. VINK! Paista keltuaisesta munakas.

Aloita vatkaaminen pienellä teholla. Käännä virtaa lisää koneeseen ja jatka vatkaamalla vahhto kovaksi valkoiseksi vaahdoksi. Hiljennä kierroksia ja lisää sokeria pieniä määriä kerrallaan. Vatkaa niin kauan kun vaahto on kiiltävää ja kovaa koostumukseltaan.

Kokeile nostella vatkaimen terillä, täytyy jäädä terävä huippu.

Onnistunut marenkipohja on silloin kun kaadat kulhon ylös-alaisin ja yhtään massaa ei tipu pöydälle.

Lisää loput raaka-aineet ja vatkaa vielä pari minuuttia.

Laita uuni noin 100 asteiseksi. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja öljyllä sivelet paperiin noin 20 cm ympyräisen alueen. Puhtaalla kaapimella levität marenkimassan tasaisesti päälle. Saa olla hieman yli.

Nyt kuivatat marenkimassaa alatasolla noin 2 tuntia. Lopputuloksen on oltava rapea, hieman halkeileva päältä ja sisällä saa olla hieman notkeutta.

Toisaalta mikäli haluat, lämmitä koko marenki kovaksi, koska täyte hieman pehmentää koostumusta.

KUORRUTUS KOTIMAISISTA MARJOISTA

Käytä kauden puhtaita kotimaisia marjoja. Vadelma, mansikka, mustaherukka, punaviinimarja sokeroituna. Mitä tahansa, kun vain on makua ja täyttä ravintoa.

Vatkaa myös kermaa vaahdoksi ja sekoita se rahkaan. Jäähtyneen marenkimassan päälle levität tasaisen kerroksen kerma-rahkaseosta, marjat asettelet päälle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…