Siirry pääsisältöön

Kalaliemiresepti


Hyvä kalaliemi, hyvästä keittokirjasta hieman kikkaillen. Keittokirja Muru oli luovuuden lähteenä. Alkuperäisen ohjeen mukaan mentäisiin pelkillä ruodoilla, mutta laitoin sekaan myös muita rippeitä. Älä kuitenkaan sitä sappirakkoa, älä!

KALALIEMI ITSE KEITETTYNÄ
  • laakerinlehtiä 2 kpl
  • fenkoli 1 kpl
  • valkopippuria noin plus 7 kpl
  • purjoa n. + 10 cm
  • sipuli keskikokoinen
  • kalanrippeitä, ruotoja etc. n. 2.5 kg
  • vettä
Joten kun puhdistat, fileeraat kalan säästä ns. jätteet.

Huuhtele hyvin kylmällä vedellä, käytä siivilää apuna.

Laita kattilaan ja lisää vettä sen mukaan, että kalan ruodot ja muut roippeet peittyvät.

Kuumenna kiehuvaksi ja ota isolla lusikalla vaahtoa pinnalta. Sitä meinaan nousee, mutta on kauhomisen arvoista. 

Kunnes liemeen ei nouse enään pinnalle vaahtoa liiemmin lisää kasvikset ja mausteet sekaan.

Kiehauta vielä ja anna pienellä poreilulla olla jotakuinkin 5 minuuttia. Alkuperäisessä reseptissä jätetään heti hautumaan. Mutta koin, että varma on varmaa ja sisuskaluista irtoaisi kaikki maku, siksi keittelin hieman enemmän.

Hauduta noin tunnin ajan ja siivilöi liemi kirkkaaksi.

Pakastimeen loput mitä ruokaasi et sillä hetkellä tule tarvitsemaan.

Helppoa sulattaa kattilassa seuraavaan käyttöön.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…