torstai 7. elokuuta 2014

Jouluolut 2014! Kotimaisesta mallasohrasta!

Mistä on hyvä kotimainen Jouluolut tehty? Puhtaasta kotimaisesta ohrasta, hienoilla periaatteilla ja isolla ammattitaidolla. Säästetään luontoa ja suositaan kotimaista. Jouluolut 2014 on tehty kaikki nämä huomioiden. Viking Malt, Raisio Agro, Sinebrychoff ja tärkeimpänä itse alkutuottaja.

Sinebrychoffin Jouluolut valmistetaan vuonna 2014 Barke-mallasohrasta. Mallasohra on kasvanut Jussilan tilalla, Pornaisissa.

Sinebrychoffin, Viking Maltin ja Raisioagron järjestämän mallasohran viljelykilpailun voitti mallasohraa, myllyvehnäa, elintarvikekauraa, rypsiä tai rapsia ja viljelykierron takia nurmea hevosheinäksi viljelevä, Taneli Vuori Pornaisista. Viljelyksessä hänellä on 225 hehtaaria ja metsää 14 hehtaaria. Mallasohraa on toimitettu Raisiolle tai Viking Maltille vuodesta 1995.

Sinebrychoffin Jouluolut tehdään tänä vuonna Barke-mallasohrasta, joka on kasvanut Jussilan tilalla Halkian kylässä Pornaisissa.

Jouluoluen mallasohra tulee jo seitsemättä kertaa nimetyltä tilalta, ja kolmatta kertaa voittajat valittiin viljelykilpailulla Viking Maltin ja Raisioagron sopimusviljelijöistä.

Mallasohran viljelykilpailun tavoitteena on lisätä kotimaisen mallasohran tunnettavuutta ja nostaa suomalaisen oluen arvostusta.

Voittajan valinnassa korostuu mallasohran laadun lisäksi viljelijän asenne ja innostus suomalaisen olutkulttuurin rakentamiseen.

”Matalasuhdanteessa paljon teollisuutta ja työpaikkoja siirtyy ulkomaille. Mielestäni ruoan ja juoman tuotannon pitäisi pysyä kotimaassa, ja kuluttajalle pitäisi kertoa paljon muustakin kuin hinnasta. Tarinat kiinnostavat kaikkia. Sinebrychoffin Jouluoluen tarina kertoo, millaisella pellolla sen valmistuksessa käytetty mallasohra on kasvanut ja minkä näköinen ihminen on pannut ohranjyvät maahan.  Tämä tarina saattelee mallasohran olueksi ja aikanaan koteihin ja joulupöytiin”, kilpailun voittaja viljelijä Taneli Vuori pohtii.

Taneli Vuori noudattaa viljelykiertoa minimoidakseen kemiallisten torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytön.

”En koskaan viljele samaa kasvia samassa lohkossa kahta vuotta peräkkäin. Kasvitaudit saa pidettyä sillä tavoin kurissa, eikä tarvita niin paljon kemiallista torjuntaa. Myös monivuotinen nurmi parantaa maan rakennetta, kasvit pystyvät ottamaan ravinteet paremmin hyödykseen eivätkä ne huuhtoudu vesistöön.  Kemiallisia lannoitteitakin kuluu vähemmän.”

Viking Malt käyttää vuosittain noin 100 000 tonnia kotimaista mallasohraa erilaisten maltaiden valmistukseen.

Kotimaisten ja ulkomaisten asiakaspanimoiden laatuvaatimukset ohjaavat lajikevalintaa, ja lajikkeiden on oltava hyviä myös viljely- ja mallastusominaisuuksiltaan. Laadukkaan raaka-aineen saannin turvaamiseksi

Viking Malt tekee tiivistä yhteistyötä viljelijöiden, tutkimuksen, neuvonnan ja muiden maataloudessa toimivien yritysten kanssa.

”Sopimusviljelyllä varmistetaan oikealaatuisen raaka-aineen oluelle. Kunnon raaka-aineesta tulee kunnon tuote”, asiakkuuspäällikkö Minna Oravuo Raisioagrolta tiivistää.
 

Suomalaista olutta suomalaisesta ohrasta
Sinebrychoffin panimolta valmistuu vuosittain noin 200 miljoonaa litraa olutta. Olut valmistetaan Viking Maltin ja Raisioagron sopimusviljelijöiden tuottamasta mallasohrasta, Päijänteen vedestä, hiivasta ja humalasta.

Näistä vain humala tuodaan muualta kuin Suomesta, lähinnä Saksasta ja Tsekeistä, koska humalaa ei viljellä kaupallisesti Suomessa.

”Sopimusviljely mahdollistaa raaka-aineen jäljityksen ohrapellolle asti. Vaikka Suomen mittakaavassa kaikkea täällä valmistettua olutta voidaankin kutsua lähiolueksi, valmistuu Sinebrychoffin Jouluolut 2014 lähes panimon takapihalla. Jouluolueen tämä termi sopii erityisen hyvin. Mallasohra on viljelty lähes panimon ’takapihalla’ Pornaisissa, se käy mallastettavana Lahdessa ja tulee sieltä Keravalle oluenkeittoa varten”, panimomestari Tapio Kangas-Heiska toteaa.

Sinebrychoff on valmistanut Jouluolutta jo vuodesta 1987 ja Keravan panimolla sitä tehdään 28. kerran. Jouluolut jalostuu markkinoille lokakuun lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...