Siirry pääsisältöön

Saltimbocca alla romana - vasikasta aidoin!

Italialaista ruokakulttuuria, Saltimbocca alla Romana
Alkuperäinen Saltimbocca alla Romana valmistetaan vasikan ulkofileestä. Löydät vasikan ulkofilettä vaihtelevasti hyvin varustelluista lihatiskeistä tai lihakaupoista.

Kannattaa ehdottomasti ottaa pala mukaan, mikäli kohdalle osuu.

Tämän Italialaisen keittiön ja vielä tarkemmin Roomalaisen keittiön loistava liharuoka Saltimbocca on kokeilemisen arvoinen liharuoka.

Toisaalta mielestäni siihen käy liha kuin liha, mutta silloin se ei enään ole se Saltimbocca alla Romana, vaan heikompi kopio! Nimi käännettynä roomalainen saltimbocca.

SALTIMBOCCA ALLA ROMANA
 • vasikkaa, nautaa, porsasta, broileria ohuena leikkeenä
 • ilmakuivattua kinkkua muutama per liha
 • salvian lehtiä
 • vehnäjauhoja hieman leivittämiseen
 • valkoviiniä n. 2 dl
 • voita paistamiseen
 • mustapippuria tai valkopippuria
 • suolaa
 1. Lihat nuijitaan erittäin ohueksi fileeksi. Anna mieluusti lihan olla huoneenlämpöistä, ennen paistamista. 
 2. Varaa pellavalankaa tai tikkuja, millä saat lihan pysymään kerällä.
 3. Mausta liha pippurilla ja suolalla, molemmin puolin.
 4. Laita ilmakuivattua kinkkua siivu, kaksi lihan päälle. 
 5. Lisää salvianlehti. 
 6. Kääri tiukalle rullalle ja sido kääreeksi. 
 7. Leivitä ohuelti kääre leivinjauhoissa. 
 8. Laita pannulle kohtalaisesti voita ja ruskista lihakääreet molemmin puolin.
 9. Lisää pannulle valkoviiniä ja hauduta pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia. Kääntele aika ajoin, että liha pysyy valkoviinissä.
 10. Tarjoile risoton, pastan tai riisin kanssa sellaisenaan. 
 11. Liemi käy hyvin kastikkeena.
Mikäli hieman tarkemmin mennään, niin älä kääri rullalle, vaan tikuta salvia ja kinkku ainoastaan pihvin pinnalle. Mutta, käärimällä saat helpommin pysymään systeemin kasassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…