Siirry pääsisältöön

Picanha Brasiliasta

Picanha, Brasilialaista keittiötä. Katuruokaa sieltä. Uudet perunat sopii voin kanssa täydellisesti kisakatsomoon
Taannoin Brasilian reissulla ei voinut olla törmäämättä picanhaan. Se tuli vastaan useissa paikallisissa katuruokaloissa.

Picanha on siis lihaa, hyvää lihaa grillissä valmistettuna ja oikealla tavalla puugrilli tai hiiligrilli oli tulen lähteenä.

Picanha onnistuu aivan hyvin muyös kaasulla grillattuna. Pientä kikkailua kannattaa käyttää, kunnollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Picanha on lihana nautaa tai lehmää. Se on kolmionmuotoinen lihas naudan pakaran seudulta.

Valveutunut lihakauppias osaa kyllä leikata sinulle sen aidon picanhan. Tärkeätä on myös että rasvaa on lihaksessa mukana. Saat mehevää lihaa.

Eli paistin ja ulkofileen väliosasta pyydät lihasetää leikkaamaan sinulle lihan.

Valmistin nyt Picanhan, lähinnä oikean lihan saatavuusongelman takia naudan sisäpaistista. Siitä tulee periaatteessa aivan vastaavaa maultaan, mutta rasvaa on liian vähän.

Suosittelen kuitenkin lämpimästi kokeilemaan. Naudan ulkofile käy myös.

Ja tämä picanharesepti on muuten suoraan Brasialaista, aitoa paikallista ruokaa.

Siellä ne ammattilaiset kertoivat. Resepti on yksinkertainen. Onnistumiseen vaikuttaa ainoastaan oikea ajoitus.

Tässä Picanha reseptin ruumiilistuma. Älä jätä pöydälle, se lähtee sieltä.
 • nautaa n. 1 kg
 • merisuolaa karkeana paljon
 • pippuria rouheena paljon

 1. Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ja mausta heti. 
 2. Paljon merisuolaa ja pippuria. Paljon tarkoittaa todella runsaasti. Hierot kovalla kädellä voimakkaasti kauttaaltaan. Nyt saa lihas-syyt mennä rikki. Kunnes on riittävästi, alkaa pinnalla olla enemmän suolaa ja pippuria, kuin lihan punaista väriä. 
 3. Anna muhia omassa suolassaan noin 1.5 - 2 tuntia.
 4. Varaa paistolämpömittari. 
 5. Lämmitä grilli niin kuumaksi kuin tehoja irtoaa. 
 6. Paista suoran liekin alla lihassyyt kiinni ja väriä pintaan. 
 7. Laita paistomittari syvälle lihaan, sinne paksuimpaan kohtaan. Muuten, älä puhdista pintaa missään tapauksessa. 
 8. Kun liha on hieman grillatun näköinen, siirrä sivulämpöön ja pienennä grillistä tehoja. Mikäli on mittari niin 150 astetta, mielummin alle on hyvä. 
 9. Jos hiilellä valmistat, kääntele jatkuvasti ja etsi se viilein kohta. Avaa grillin kansiluukku ja tuuleta välillä. Kaasulla grillatessa samoin tuuletellaan välillä lämpöä alemmaksi ja käännellään lihaa n. 5 minuutin välein.
 10. Kun lämpömittari alkaa näyttämään lukua 52 - 54 astetta, nosta liha pois ja kiedo folioon, 
 11. piukkaan pakettiin noin 10 minuutin ajaksi.
 12. Leikkaa nyt terävällä veitsellä ohuita siivuja. 
 13. Tämän jälkeen vielä Brasiliassa liha paistetaan nopeasti kuumassa grillissä ja saman tien ääntä kohden. 
 14. Mutta liha on onnistuessaan niin hyvää syötävää, että ääntä ei tule.

Lihan pintasavustus onnistuu hyvin myös kaasugrillillä.
VINKKI! Kokeile kevyt pintasavustus. Laita leppälastuja, ruokosokerisiirappia ja hieman vettä foliorasiaan. Laita se polttimen päälle, paistamisen loppuvaiheessa. Tulee hieno makuvivahde lihalle. Alkuperäistä Picanhaa ei siis savusteta muuten kuin mitä puugrilli tai hiiligrilli puskee lihalle. Pääset lähemmäksi todellista makua.

Kuvassa on valmistumassa orginal Picanha.

Kommentit

 1. Kuulostaa hyvältä! Monelle tuosta riitti tuosta kilosta?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…