Siirry pääsisältöön

Paella - ei mulla muuta eikä lisättävää


Paella on espanjan, Valencian alueelta lähtöisin oleva ruokalaji ja heti alkuun se on saanut nimensä valmistustavasta. Paella tarkoittaa suurta, aakeaa, laakeaa rautapannua, missä on kaksi kahvaa. Eli saa suuria määriä ruokaa valmistettua kerralla. Hei, Muurikkapannu on aika lähellä. Riisiä, valkoviiniä, simpukoita, etanoita, kanaa, sipulia, sahramia ja niin edelleen.

Paella on mielestäni sellaista leppoisaa kesäruokaa koska tarvitsen muurikkapannua, kaasua ja en sadetta! Se on osa sosiaalista safkaamista. Kerää porukka koolle ja kaada kannuun sangriaa ja pyydä seuraksesi ulos. Kääntelet paellaa ja yrität olla hauska isäntä, vitseinesi.

Paellani, versio yksi monista. Mutta erittäin hyvä paella. Paellaresepti, tyyliin kaikki onnistuu.

PAELLA MUURIKKAPANNULLA
 • broilerin rintafileitä 3 kpl
 • sahramia 1 pussi
 • kanalientä 8 dl
 • riisiä (Arborio) n. 4 - 5 dl
 • valkoviiniä 1 dl
 • valkosipulinkynsiä 3
 • sipuli 1 keskikokoinen
 • suolaa
 • mustapippuria
 • chilijauhetta
 • paprika 2 kpl, punainen ja vihreä
 • sitruuna
 • katkarapuja, keskikokoisia
 • voita paistamiseen

 1. Valmista kanaliemi.
 2. Pilko sipulit ja paprikat aivan pieneksi. 
 3. Lohko sitruunat. 
 4. Leikkaa rintafileistä sopivan kokoisia paloja. 
 5. Sulata katkaravut rauhassa.
 6. Kuumenna ja puhdista muurikkapannu. Tunnustele hieman lämpöä, mutta kaasulla on helppo säädellä. 
 7. Paista aluksi lihat voin kanssa. Kunnes on hieman saanut rusketusta, siirrä pannun reunalle.
 8. Paista sipulit runsaassa voissa. 
 9. Lisää riisiä ja kuullota hetki. 
 10. Lisää valkoviini ja keitä kasaan. 
 11. Paellaan riisit paistetaan tyyliin kuin risotto, eli lisää lientä jatkuvasti, vähän kerrallaan. Paellan ja risoton ero on että paellassa hieman kuivempi riisi kun risotto saa olla hieman löysempää.
 12. Maistele välillä ja riisin kuuluu olla napakka hampaaseen. 
 13. Mausta sahramilla, suolalla, chilijauheella, pippurilla. Sekoita käännellen ja nostellen varovasti, riisiä rikkomatta.. 
 14. Kääntele lihat ja katkaravut sekaan. 
 15. Lämmitä hieman ja tasoita nätiksi paellapannulle.
 16. Lisää paprika ja sitruunanlohkot päälle.
 17. Purista sitruunasta mehua pintaan ja valkoviiniä juomaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…