Siirry pääsisältöön

Marenkitaikina ja marenkiresepti

Tyhjille munille käyttöä, marengit.
Mitä tekee mies kenellä on neljä munaa? Kuulostaa aika normaalilta kysymykseltä. Vielä kun niissä miehen munissa ei ole sisälmystä. Kananmunia ilman keltuaista. Joku saattaisi juoda sen olisi hetken päästä peilin edessä katselemassa hauislihastaan ja tuntisi kuinka proteiini tekee tehtäväänsä. Mutta tämä mies sai päähänsä, että marenkia.

Marenki on sokeria ja oikeat marengit on sokerin ja kananmunan valkuaisen hieno kimppa. Keltuaiset ei kuulu marengin valmistamiseen. Marenki on helppo valmistaa ja makea herkullinen huikopala kahvipöytään. Tai saat myös hienon Pavlovan aikaiseksi.
 MARENKIRESEPTI
  • kananmunan valkuaisia 4 
  • sokeria 200 g
  • Kananmunan valkuainen ja keltuainen siististi erilleen. Ei saa ollenkaan tulla keltaista sekaan, koska keltuaisessa on rasvaa ja se on myrkkyä vaahdon muodostumiselle. Toisaalta munat eivät saa olla viileitä tai kylmiä, vaan kunnolla huoneenlämpöisiä. 
  • Vatkaa valkuaiset todella hienoksi vaahdoksi. 
  • Lisää sokeria vähitellen. Sokerin ja keltuaisen on annettava rauhassa vaahdota niin, että sokeri sulaa joukkoon. Kunnes vaahto on oikein paksua ja pystyt kaatamaan "kupin nurin", ilman että losahtaa pöydälle on vaahto valmis. Kunnollinen marenkivaahto on paksua, kuohkeaa ja hienosti kiiltävää. 
  • Käytä pursotinta ja tee pienehköjä marenkeja. Tai lusikalla pullavuokiin. Tai pursottimella pisaroita. Leivo lituskaisia pohjia leivinpaperille.  
  • Kypsyminen tapahtuu hitaasti uunissa. Asteita noin 100-120 ja hieman yli 1 tunti. 
  • Marengit ovat valmiita silloin kun on kevyt ja kuiva koostumus. Voit varmistaa vielä että jätät marengit jälkilämpöön uuniin. Silloin kuivuminen tapahtuu parhaimmin ja saat varmasti kuivan ja kevyen marengin.
Marengin kanssa sopii yhtä hyvin kylmä maito kuin lämmin kahvi. Oikein onnistunut marenki vain sulaa suuhun. Mielikuvituksesi on vain rajana, minkä yhdistelmän kanssa sen syöt.
 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…