maanantai 2. kesäkuuta 2014

Marenkitaikina ja marenkiresepti

Tyhjille munille käyttöä, marengit.
Mitä tekee mies kenellä on neljä munaa? Kuulostaa aika normaalilta kysymykseltä. Vielä kun niissä miehen munissa ei ole sisälmystä. Kananmunia ilman keltuaista. Joku saattaisi juoda sen olisi hetken päästä peilin edessä katselemassa hauislihastaan ja tuntisi kuinka proteiini tekee tehtäväänsä. Mutta tämä mies sai päähänsä, että marenkia.

Marenki on sokeria ja oikeat marengit on sokerin ja kananmunan valkuaisen hieno kimppa. Keltuaiset ei kuulu marengin valmistamiseen. Marenki on helppo valmistaa ja makea herkullinen huikopala kahvipöytään. Tai saat myös hienon Pavlovan aikaiseksi.
 MARENKIRESEPTI
  • kananmunan valkuaisia 4 
  • sokeria 200 g
  • Kananmunan valkuainen ja keltuainen siististi erilleen. Ei saa ollenkaan tulla keltaista sekaan, koska keltuaisessa on rasvaa ja se on myrkkyä vaahdon muodostumiselle. Toisaalta munat eivät saa olla viileitä tai kylmiä, vaan kunnolla huoneenlämpöisiä. 
  • Vatkaa valkuaiset todella hienoksi vaahdoksi. 
  • Lisää sokeria vähitellen. Sokerin ja keltuaisen on annettava rauhassa vaahdota niin, että sokeri sulaa joukkoon. Kunnes vaahto on oikein paksua ja pystyt kaatamaan "kupin nurin", ilman että losahtaa pöydälle on vaahto valmis. Kunnollinen marenkivaahto on paksua, kuohkeaa ja hienosti kiiltävää. 
  • Käytä pursotinta ja tee pienehköjä marenkeja. Tai lusikalla pullavuokiin. Tai pursottimella pisaroita. Leivo lituskaisia pohjia leivinpaperille.  
  • Kypsyminen tapahtuu hitaasti uunissa. Asteita noin 100-120 ja hieman yli 1 tunti. 
  • Marengit ovat valmiita silloin kun on kevyt ja kuiva koostumus. Voit varmistaa vielä että jätät marengit jälkilämpöön uuniin. Silloin kuivuminen tapahtuu parhaimmin ja saat varmasti kuivan ja kevyen marengin.
Marengin kanssa sopii yhtä hyvin kylmä maito kuin lämmin kahvi. Oikein onnistunut marenki vain sulaa suuhun. Mielikuvituksesi on vain rajana, minkä yhdistelmän kanssa sen syöt.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...