maanantai 9. kesäkuuta 2014

Marskin sima - Louhisaaren juoma

Louhisaaren juoma, Marskin sima, Mustaherukkajuoma
Nyt puhutaan miehestä kenellä on paikka Suomen historian kirjoissa. Herra Mannerheim, oli joku iso pomo silloin kun sota oli päällä. Mannerheim, tuttavallisemmin Marski asui jossakin Louhisaari nimisessä kartanossa. On olemassa Mannerheimin nimellä ruokia, juomia ja aika ajoin historia toistaa itseään ja nämä nousee pintaan. Marskin ryyppy on varmasti se tunnetuin, mutta Marskin sima, Louhisaaren juoma ja mitä näitä nyt onkaan. Louhisaaren juomassa maistuu mustaherukka vahvasti, mutta hienosti.

Kun oikein asiaan perehtyy niin Marskin siman alkuperäinen resepti on kuulemma tämä. Halusin kokeilla ja menin riipimään lehdet pensaasta, siis mustaherukan lehdet. Lapsuudessani, silloin kun olin se viaton jäbä, valmisti "mutsi" tätä ja se oli suurta herkkua. Eli hyppään pirusti ajassa taaksepäin ja juhannusjuomaksi sopiva raikas juoma on tekeytymässä.

MARSKIN SIMA - LOUHISAAREN JUOMA

Vettä 10 litraa
Mustaherukan lehtiä vajaa ämpärillinen 10 l
Sokeria kilo
Sitruunoita 2
Hiivaa - noin kuivan herneen kokoinen pala

Poimi mustaherukanlehdet, huuhtele ja laita ämpäriin. Raasta sitruunoista kuoriraaste ja purista mehut sekaan. Lisää sokeri. Kiehauta 10 litraa vettä ja kaada se kaikkien päälle. Anna jäähtyä noin käden lämpöiseksi. Anna tekeytyä 1 vrk, toisin sanoen käydä. Siivilöi ja pullota ja anna vielä olla rauhassa yhden viikon ajan kylmässä. Eli helppoa ja raikasta, historian siivittämää kesäjuomaa. Oikeasti ihan hyvää. VINK! Piristä makua esim. sitruunalohkoilla juodessasi.

1 kommentti:

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...