keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Baskikeittiötä, Pintxos-Pincho pläjäys


Sain olla vieraana, tapasin neljä kovaa ja vakuutuin. Baskikeittiö on tutustumisen arvoinen juttu.
Bilbao, Pohjois-Espanjassa sijaitsevan Baskimaan pääkaupunki. Bilbao sijaitsee Bizkaian maakunnassa, Nerviónjoen rannalla. Se on tärkeä satama- ja teollisuuskaupunki, mutta maailmankuulu gastronomia ja meillä paljon puhetta herättänyt Guggenheim museo sijaitsee siellä. Lisäksi Susijengi, koripallon maajoukkue pelaavat siellä alkusarjan ottelunsa. Koripallon MM-kisat, Espanjassa 30.8.14 - 21.9.14 ja Bilbao mahdollistaa ruokaturismin ja koripallon ystäville varmasti ikimuistettavan matkan. Olen itse ainakin vakuuttunut, lähinnä ruuasta ja viineistä. Ihan vähän kateuden siemen nostaa versoaan. Ihan vähän, mutta on paikka minne kannattaa ehdottomasti joskus vielä tehdä pieni makumatka. Ja mikä parasta, turistimassa on vielä kohtalaisen pientä tällä hetkellä.

Baskimaa keittiö on useasti rankattu maailman parhaiden keittiöiden ja ruokakulttuurin joukkoon. Suosittuja ovat tapas-tyyliset pintxos-suupalat, mitkä nautitaan hyvän viinin kanssa. Lisäksi turska on eri muodoissaan Baskikeittiöissä. Ja kun oikein hipostellaan, Michelin tähtiä saaneita ravintoloita on melkein 30 pienellä alueella. Ja kolmen tähden ravintoloita löytyy myös.

Paikallisten suosimia ravintoloita on erittäin paljon ja ruoka on aivan yhtä antaumuksella ja hyviä perinteitä kunnioittaen valmistettua. Tuoreet raaka-aineet ja kausituotteet hyödynnetään kunnolla. Ravintolat, baarit ja bistrot täyttyvät iltaisin kun ihmiset viettävät aikaa ystävien kanssa, elämästä nauttien syömään pintxoksia ja juomaan viiniä, olutta ja siideriä.

Bizkaia on tunnettu maailmanlaajuisesti perinteisestä paikallisesta ruokakulttuurista ja mielikuvituksellisesta uudesta keittiöstä.

Ruoka valmistetaan yleensä hiilloksella. Baskikeittiöön kuuluu paljon erilaisia kastikkeita. Annoksien kanssa nautitaan ja tarjoillaan palkokasveja, vihanneksia tai salaattia. Kotitekoisia jälkiruokia, kakkuja, maito- ja juustotuotteet on yleisiä tapoja lopettaa ateria. Viini, siideri ja paikalliset txakoli viini ovat perinteisiä juomia.
Neljä kovaa. Ja niistä neljästä kovasta tekstin loppupuolella. Useita erilaisia makuelämyksiä. Monia "fiboja" elämästä ja siitä kuinka voi nauttia, syömällä hyvin ja juomalla sillain antaumuksella.

Maakunnasta löytyy pienellä alueella, paljon lähiruokaa ja vielä enemmän Michelin tähtiä! Mutta, miksi tähän otin niin hyvän otteen, että pakko mennä, johtuu annosten yksinkertaisuudesta, puhtaudesta ja näyttävästä esille panosta! Suomen koripallomaajoukkue ja kaikki Susijengiläiset, fiilistelkää hetki tätä!

Läjä Pintxoksia, helpommin sanottu Pincho. Sormiruokaa ja nautintoa parhaimmillaan. Yksinkertaista, kaunista ja makumaailmaa täynnä. Lusikalla, sormin ja isolla hörpyllä sitten. Mutta älkää hölmöilkö siellä, nauttikaa kun pystytte, sekä koripallosta ja ravintoloista! Tässä hieman esimakua!

Daniel Garcia, Txomin Gomez, Sergio Zarate, Mikel Garaizabal
Ja se neljä kovaa. Mikel Garaizabal. Ihan järkyttävän mukava mies ja tietää viineistä ja niiden makuvivahteista enemmän kuin Jari Litmanen koripallosta. Eli sama pyöreä pallo.

Daniel Garcia. No, just. Ammattilainen, the really chef! Menkää katsomaan, ravintola ZORTZIKO!
Txomin Gomez, oon päälle heittomerkki. Ravintola LURRINA!
Nuori jannu, vaatimaton kuin arka koira, Sergio Zarate, aan päälle heittomerkki, ravintola ZARATE!

Kaikki tällä hetkellä kuumia nimiä ravintola alalla, Espanjassa! GO, Finland ja Susijengiläiset! Ja tässä tulee niitä makupaloja! Teidän on pakko osata ulkomaan kieltä, koska Teillä on aikomus matkailla. Paistaako kateus, paistaa! En pääse vielä, mutta Te pääsette.

Arvoitus, etsikää annokset. Minä laitan kuvat ja annosten, nimet! Ellei taivu suomeksi, kerron että maistelkaa kaikkia!

Ensin pintxoksien nimet, olkaa hyvät!
 • Mango and marinated salmon coctail stick
 • Spring salad with fresh asparragus and mushrooms
 • King prawn tartare with chilled garlic soup and olive puree
 • Foie with bizkaia txoli jelly
 • Liquid prawn croquette
 • Cod flakes with iberian ham pil-pil sauce
 • Sprider crab with idiazabal cheese shavings
 • Cod in bizkaia sauce
 • Basque label chicken lollipop with pinenut praline
 • Piece of basque pork with prune juice
 • Cheek with mashed potato
 • "Bilbao floor tiles" cake
 • Bizkaia oak leaf
Ja nyt tulee setti hienoja kuvia annoksista, nauttikaa!!!!
2 kommenttia:

 1. Bilbaossa kävin kesällä 2007 ja tulikin maistettua siellä kaikenlaisia pintxoseja. Muutenkin Bilbao on ihana kaupunki:)

  VastaaPoista
 2. Elokuussa 2015 tykättiin kovasti Bilbaossa Pintxoista. Vanhassa kaupungissa herkuteltiin paikassa, jossa monenlaiset Pintxot oli syötävässä pienessä kupissa. Ne oli helppo ja siisti syödä. En ole löytänyt ohjeita niiden tekemiseen. Kaksi, liha- ja kala- punaviinilasin kera riitti hyvin lounaaksi. Muissakin paikoissa yksinkertainen ruoka oli herkullista.

  VastaaPoista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...