torstai 15. toukokuuta 2014

Villiyrtti nokkonen - chili-nokkosletut

Nokkonen, villiyrtti täynnä ravintoa
Nokkonen on ravinnerikas rikkaruoho, mikä tuntuu ikävältä pohkeessa polttaessaan, mutta elimistö pystyy saamaan siitä paljon ravintoa. Nyt alkukesästä kannattaa nokkosesta repiä kaikki hyöty irti.

Nokkonen ja tuoreet lehdet on terveellisin ja ravinnerikkain ns. vihanneskasvi. Kalorimäärä on kutakuinkin sama kuin perunassa, lisäksi se on kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana ja jopa kolme kertaa saat enemmän ravinteita kuin viljelllystä pinaatista. Nokkosesta saat valkuaisaineita ja hyviä kivennäissuoloja kuten rautaa, kaliumia, calciumia, magnesiumia etc... Nokkosessa on paljon ja se on aivan ilmaista. Villiruokana eli paleoruokavaliossa se on mainittu olevan tärkein koska sitä löytää kaikkialta, maistuu hyvälle, helppo jalostaa eri ruokiin ja ei voi kyllästyä.

Mieti vielä nokkosesta, että C-vitamiinia on 5 x enemmän kuin appelsiinissa, rautaa 7 x enemmän kuin pinaatissa ja kalsiumia 3 x enemmän kuin perusmaidossa. Kaikki tärkeitä ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen.

Vanhan kansan mukaan terveysvaikutuksia on esimerkiksi verenpainetta laskee, veri puhdistuu, virtsaneritys lisääntyy eli "boostaa" munuaisten toimintaa, vähentää anemiaa sen runsaan rautapitoisuuden avulla, laskee myös verensokeritasoa, pintaverenkierto lisääntyy ja suoliston toimintaa kiihdyttää. Joten missä ummetus? Ei ole. Puhdistaa elimistöä poistamalla raskasmetalleja.... Ei ole tietoa nyt kuinka lääketieteellisesti on nämä todistettu, mutta eikös se vanha kansa tiedä yleensä kuitenkin jotakin?

Kuva ei kerro kaikkea, mutta antaa suuntaa. Nokkosletut chilillä!
 CHILI-NOKKOSLETUTNokkoset on vasta nyt tuloillaan mutta jo muutamia isompia jo löytyi. Alkukesä on se paras aika poimia talteen koska ravintoarvo on silloin korkeimmillaan. Mutta koko kasvukausi on kuitenkin ehdottomasti hyödynnettävissä.

Helppo toteuttaa ja räiskäleet maistuvat kaikille. Lisäksi näissä nokkosia käytetyissä räiskäleissä on se hieno juttu kun ne voi maustaa loppujen lopuksi ihan mielensä mukaan.

Saat samalla reseptillä makeita lettuja tai sitten suolaisempia lettuja välipalaksi. Nokkosletut käyvät hyvin kumpaankin.

Kun nyt kuitenkin hipostelin, niin laitoin myös punaisen chilin sekaan. Se antoi kivaa eforttia makuun, mutta ei kuitenkaan ollut hallitseva osa hienoja lättyjä kohtaan.

Siellä tuntui se nokkonen ja normaali lettutaikina. Todella toimiva makuyhdistelmä. Terveellinen.
 • Kananmunia 2
 • Vehnäjauhoja 3 dl
 • Maitoa 5 dl
 • Suolaa 0.5 tl
 • Voita 2 rkl sulatettuna
 • Sokeria 1 tl
 • Nokkosen lehtiä n. 4-5 dl
 • Punainen chili
 1. Irroita lehdet nokkosista ja kiehauta nopeasti. Jäähdytä yhtä nopeasti. 
 2. Puristele kasaan ylimääräinen vesi.
 3. Terävällä veitsellä pilkot aivan silpuksi. 
 4. Puhdista chili ja pilko kanssa erittäin pieneksi.
 5. Valmista lettutaikina rikkomalla munat, lisää maito ja vehnäjauhot samalla rivakasti sekoittaen.
 6. Lisää suola, sokeri ja rasva. 
 7. Anna tekeytyä noin puoli tuntia ja lisää chili ja nokkos-silppu. 
 8. Sekoita ja paista pienessä määrää voita pannulla.

4 kommenttia:

 1. Chili antaa takuulla kivan lisäyksen nokkoslettuihin. Harmi että täälläpäin nokkoskausi jäi surkeaksi kun ei tullut tarpeeksi sateita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti asia korjaantuu pian! Mutta nuppuja saa myöhemminkin! Chili antoi kivan efortin mukaan, mutta ei liikaa mielellään!

   Poista
 2. En tajua, miten nokkosessa voi olla yhtä paljon kaloreita kuin perunassa. Sehän on pelkkää heinää. Erinomaisen hyvää sellaista ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, mutta hyvää heinää ravintona. Googlettamalla löysin jonkun viisaan tutkineen. Eli "jytyä" ravintoa!

   Poista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...