maanantai 26. toukokuuta 2014

Kuusenkerkkäsiirappi - villiä ruokaa luonnosta!

Upean vihertävät kuusenkerkät on hienoa villiruokaa.
Villiruokaa, puhtaasta suomen luonnosta. Ilmaista ja niin ravinteikasta. Kuusenkerkkä on nyt aivan parhaimillaan joten kannattaa hyödyntää ruokaan. Kuusenkerkässä on runsaasti hivenaineita, löytyy A-vitamiinia ja C-vitamiinia, antioksidantteja on myös runsaasti.

Mitä makuun tulee, se on mielestäni hieman pihkainen, kiva pureskeltava ja pehmeä aivan sellaisenaankin. Mieto mutta kuitenkin makeahko. Ja todella upean värinen. Terveysvaikutuksia on ravinnepitoisuuden takia paljon ja se ei maksa mitään. Kun jälleen se vanhakansa on tietyissä asioissa ollut viisaampi ja edelläkävijä niin kuusenkerkkää on käytetty yskänlääkkeenä sekä hoidettu keuhkoputkentulehduksia. Mitä niistä antibiooteista? Lisäksi on kerrottu kuusenkerkän suotuisista vaikutuksista hampaiden hyvinvointiin ja suun limakalvojen terveyteen. Ja flunssan hoitoon. Mene ja tiedä? En tiedä muuta kuin että Kuusenkerkkäsiirappi on hieno, monivaiheinen makea herkku. Sitä voi käyttää jälkiruokiin, juomaan, sokerin sijaan teen kanssa.

Kuusenkerkkä on siis kuusen tuoreet havukasvut. Vaalean vihreitä, pehmeitä havuja. Helppoa poimia ihan sormin ja lähtee irti kevyesti. Mars, puhtaaseen metsään ja leikkimään villimiestä tai -naista ja saalistamaan paleoottista terveysruokaa.

Kuusenkerkkäsiirappi
KUUSENKERKKÄSIIRAPPI

Kuusenkerkkäsiirappi on makea, pienesti pihkan sävyä mukana. Siirappia voit käyttää sokerin korvikkeena, maustamiseen jälkiruokia. 

Muurinpohjalettujen kanssa oli ihan huippu! Kokeile myös vaniljajäätelön kanssa. Jopa salaatille. 

Kuka on maistanut vaahterasiisrappia, tyyliin samankaltaista. Aikaa vaatii, mutta on sen arvoista.
 • Kuusenkerkkiä 2 litraa
 • Vettä 2 litraa
 • Sokeria 5 dl
 • Vaniljasokeria 1.5 tl
 1. Poimi kuusenkerkkiä kuusen alaoksilta. 
 2. Huuhtele kylmällä vedellä ja laita ne liukenemaan puhtaseen kylmään veteen. 
 3. Vettä ja kuusenkerkkiä yhtä paljon. Liota vähintään 12 tuntia.
 4. Keitä miedolla lämmöllä hauduttamalla kerkkiä ja vettä muutaman tunnin ajan. Kerkkien väri muuttuu hieman synkemmäksi, mutta ei haittaa. 
 5. Anna olla vielä ilman lämpöä liukenemassa noin tunti, keittämisen jälkeen.
 6. Siivilöi kuusenkerkät kunnolla ja puristele vielä kaikki mehu irti. 
 7. Kaada liemi puhtaaseen kattilaan ja aloita siirapin keittäminen. 
 8. Liemen sekaan sokerit ja keitä miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia, välillä sekoittaen ettei sokeri pala kattilaan kiinni. 
 9. Tarkista välillä koostumus ja alkuun saa hetken kiehua.
 10. Mikäli pinnalle tulee vaahtoa tai kuonaa, nosta lusikalla pois. 
 11. Tarkista välillä koostumus, ottamalla lusikalla nokareen ja tiputat lautaselle. Saa olla hieman juoksevaa, mutta ei vetistä. 
 12. Jatka lämmittämistä kunnes on hieman jäykähköä siirappia.
Siirappia tulee tästä määrästä vajaa puoli litraa. Haihtuu ihmeen paljon pitkän hauduttamisen aikana. Pese lasipurkki tai pullo kunnolla ja kaada lämpimänä, juoksevana säilöön. Huoneenlämmössä säilyy, mikäli on tiivis kansi. Mikäli sokeroituu, lämmitä vesihauteessa hetki, niin taas juoksettuu.

Muurinpohjalettuja, kuusenkerkkiä ja kuusenkerkkäsiirappia
Tässä on hieno kesäinen tarjoiluehdotus, kuusenkerkkäsiirappia, kuusenkerkkiä ja oikealla lämmöllä ja sillä hienolla reseptillä valmistettuja muurinpohjalettuja. Upea, todella upea kesäruoka.

5 kommenttia:

 1. Nyt alkaisi siis olla aika mennä metsään…
  Olen miettinyt, miten saisi tehtyä sen mahtavan kuusiöljyn, jota Kai Kallio & Nanna tarjosivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Sehän saattaisi onnistuakkin. Mutta se separaattori? Uuttamalla varmaan, mutta eri suhteessa. Veden määrä minimiin ja paaaljon kuusenkerkkiä!

   Poista
 2. Muista että kuusenkerkkien keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Mikäli pihassa tai tontilla kasva, turvaudutaan naapureihin, sukulaisiin etc...

   Poista
  2. Jees hyvää siirappia on tullut kahtena kesänä! Todellakin, kannattaisi jo mainita alk. per. tekstissä tuosta #vainmaanomistajajutut , ettei tule ylläripyllärinä tavallisille pulliaisille!

   Poista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...