Siirry pääsisältöön

Kuusenkerkkä valkosipulimarinadi


Villiyrtti, melkein. Mutta kuusenkerkkä on mieto, pienesti pihkainen mielestäni kuitenkin hienon makuinen raaka-aine kesäiseen ruokaan. Kuusenkerkkä on pehmeä, pureskeltavissa ole C-vitamiini pommi. Ja paljon muitakin hyviä ominaisuuksia sisältävä takapihalta noukittavissa oleva lähiruoka. Nyt nämä ovat parhaimmillaan ja jälleen sain ihme jumituksen aiheesta.

Marinadia ajattelin että porsaanlihalle, saan grillissä sitten hieman "smokea", savun tunnetta ja makua, kun pehmeät kuusen neulaset ottavat lämpöä. Mitä makuvivahteisiin tulee niin valkosipuli toimii aina.

Hei, söin tätä ihan paljaaltaan. Ainahan tarvitsee omia ruokia maistaa, että saisi annosteluvirheet korjattua. Ja tykkäsin myös marinadin väristä. Kun lihat laitetaan vielä muovipussin tai piukkaan pakettiin käärityn elmukelmun sisään, marinadeineen. Annetaan olla vähintäin 3 tuntia viileässä. Mielummin yön yli, niin tulee murakkaa lihaa. Toimii varmasti myös naudanlihan kanssa, miksei broilerinkin.

Tein seuraavan marinadin kuusenkerkästä. Mukana on todella hieno makuvivahde. Käytin myös perunoihin ja sain onnistumisen iloa ja kaikki meni. Siitä myöhemmin.

KUUSENKERKKÄ-VALKOSIPULIMARINADI
 • kuusenkerkkiä n 0.5 dl silputtuna
 • oliiviöljyä 5 rkl
 • soijaa 3 rkl
 • valkosipulinkynsiä 4 kpl
 • mustapippuria rouheena
 • suolaa ripaus
 1. Poimi kuusenkerkät ja huuhtele kunnolla. 
 2. Silppua veitsellä aika pieneksi. Rakenne rikkoontuu ja maku pääsee irti. 
 3. Pilko myös valkosipulinkynnet aivan pieneksi. 
 4. Lisää muut raaka-aineet ja sekoita kunnolla. Voit myös ulkonäköä hieman kaunistella laittamalla myös kokonaisia kuusenkerkkiä joukkoon. Saat lihan päälle paistaessa hieman vahvemmin savun tuntua. 
 5. Voitele loppumarinadilla lihoja paistamisen aikana. 
 6. Kääntele lihat ja pakkaa öljyn sekaan.
Raati arvioi makua, että jännä vivahde, mutta ei todellakaan paha. Kuulemma erilainen. Onhan se!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…