Siirry pääsisältöön

Villiruokaa - Sami Tallberg villiä & valloittavaa

Sami Tallberg - Villiä & Valloittavaa
Villiä ruokaa eli puhdasta, suoraan luonnosta saatavaa ruokaa. Villiruoka on kaikkea mahdollista raaka-ainetta mitä voit löytää luonnosta. Villiruoka on jokaisen tavoitettavissa olevaa ravinnerikasta ravintoa.

Villiruokaa on sienet, riistat, marjat, kalat, vihannekset, yrtit ja jopa poro luetaan villiksi. Kaikki luonnossa vapaasti kasvava ruoka ja riistaeläimet. Kalastaminen on suosittua ja oikeata villiruokaa.

Villiruoka on jokaisen saatavilla.Luonnossa liikkuessa ja puutarhassa on hyvä kiinnittää huomiota myös ravinteikkaiden raaka-aineiden saatavuuteen. Hieman kun avataan Villiruokia, säästetään paljon ruokatalouden kustannuksissa.

Villiruokaguruksi tituleerattu Keittiömestari Sami Tallberg kertoo lisää villiyrteistä ja villiruokaan liittyvistä kasveista ja raaka-aineista,  vinkkeineen omilla nettisivuillaan. Kannattaa tutustua.

Sami Tallbergin kirja Villiä & Valloittavaa - suomalaisen nykykeittiön helmiä -

Sisältää noin 50 erilaista hienoa reseptiä. Ei ole vaikeata valmistaa puhdasta ravinteikasta ruokaa niiden mukaan. Kirjassa avataan myös hieman taustaa Villiruokaan liittyvistä asioista.

Reseptit on selkeitä ja kohtuullisen yksinkertaisia, mutta kotimaisesta luonnosta saadut raaka-aineet ovat tässä se juttu. Sellaisia pitkän perinteen omaavia maakuntaruokia.


Villiruoka ja kirjan reseptit ovat selkeitä ja idearikkaita
Jotenkin vain täytyy sanoa omalta kohdaltani se karu asia, että on jäänyt liian vähälle huomiolle lähimetsä, puutarha, naapurin pellot. Siellä on paljon syötävää ja ravinnoksi kelpaavia kasveja ja maustamiseen sopivia yrttejä. Miksi kantaa kaupasta, kun voi noukkia luonnosta?

Villiä & Valloittavaa Sami Tallberg on kirja, missä makupaletti syntyy villiyrteistä, marjoista, sienistä sekä puhtaiden järvien kaloista ja metsien riistasta. Saat arki- ja juhlapöytään sekä sesonkiherkkuihin vinkkejä läheltä hankitut raaka-aineet tarjoavat mukavaa vaihtelua. Valokuvaus on Liisa Valosen ammattitaitoa.

Kirjan on kustantanut Kirjakaari. Hinta noin 40 €.

Sain kirjan sponssina, mutta seison vakaasti kaiken tekstin takana. ;) Hyvä keittokirja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…