Siirry pääsisältöön

Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa

Ruokakirja Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa
Keittokirja Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa on pitkän linjan ruokabloggaaja, Liemessä blogin Jenni Häyrisen ideoima ja toteuttama unelma. Rohkea veto joka tarvitsee ison "yläfemman". Roskaruokaa, mitä se on? Ei sellaista ole.

Mikäli saat Parempaa Roskaruokaa kirjan käteesi, huomaat että olit väärässä. Huomioithan sen että oikein valmistettuna ja hyvistä raaka-aineista. Hitokseen hieno idea ja ihan mieletön lisä keittokirjojen runsaaseen tarjontaan.

Tässä on jälleen hieno esimerkki keittokirjasta, kun antaa sen luovuuden puuskan vain päästä irti ja toteuttaa hyvä idea.

On muuten tasan kolmas keittokirja, minkä itse olen lukenut kannesta kanteen. Yksi oli raskaampi teos, perustui lähinnä silkkaan faktatietoon mutta tarpeelliseen. Se oli se iso "liharaamattu" HK:n Liha - kaikki lihasta laitumelta lautaselle. Seuraavana oli MURU. Siinä pääsi sisälle hyvin kuinka tiimityö ja hyvällä fiiliksillä, sekä hienoilla periaatteilla valmistuu ruoka ja tupa on täynnä ravintolassa. Ja nyt tämä Katukeittiö - Parempaa Roskaruokaa.

Jenni Häyrisen kirjassa pääsee hienosti mukaan niihin periaatteisiin, mitä varmasti jokainen haluaa ravinnon ja ruokanautinnon kanssa toteuttaa. Kokeile, uskalla ja valmista. Vielä kun osaa ottaa herkullisia ruokakuvia niin kirja on siinä. Normaalisti reseptit ja raaka-aineet on tylsää luettavaa, mutta tässä ne ei kuitenkaan olleet. Niistä löytyi hienoja ideoita, kuinka saadaan ne "komppaamaan" toista. Lisäksi kaikille resepteille oli jokin johdanto, mikä ei tehnyt tästä pelkästään resepteillä täyteen tungettua kovakantista printtiä. Ja ne kuvitukset.

Kaikki roskaruoka kirjassa on jokaisen toteutettavissa olevia ohjeita. Ei tarvitse kauheasti piperrellä, vaan on kohtuullisen "karkeastikkin" toteutettavissa. Sitähän se on, sinapit rinnuksille. Mutta nämä voidaan syödä lautaselta isommallakin porukalla. Ja kuitenkin oikeata ruokaa.

Yli sata kaikkien toteutettavissa olevaa reseptiä ja ruokaohjetta
Kaikilla mausteilla - se oli jotakin! Näin se vain menee, unohda kauppaan marinadit, dipit, kastikkeet. Kaikkia voi käyttää kaikkeen. Chipotle-majoneesista ja Wasabi-dipistä en pääse yli.


Nyt vinkki miehille ja tosimiehille. Osta kirja lahjaksi vaimolle, tyttöystävälle, äitille, kumppanille, "keissille" tai aivan kenelle tahansa, kenen kanssa viihdyt ja aikaasi vietät. Saatat saada sitä parempaa roskaruokaa himasta. Innostusta herättävä kirja. Oikeasti!


Muru-, Katukeittiö- ja Lihakirja löytyy seuraavista verkkokaupoista.

Löydä etsimäsi kirja halvemmalla! booky.fi

PRESSITIEDOITE

"Ruokabloggaaja ja valokuvaaja Jenni Häyrisen esikoiskirja Katukeittiö – parempaa roskaruokaa julkaistaan maaliskuun alussa.

Uudessa kirjassa esitellään iso joukko kotikeittiössä helposti toteutettavia gourmethampurilaisia, pizzaa ja snägäriklassikoita. Mukana on myös myös maailman katukeittiöiden aarteita, joihin Häyrinen on poiminut inspiraation matkoilta, ravintoloista ja blogeista. Lukija löytää kirjasta vinkit mm. siihen, kuinka täydellinen hampurilaispihvi valmistetaan tai kuinka saadaan aikaan rapeimmista rapein pizzapohja.

Kadulta ja ravintolakeittiöistä suomalaisiin koteihin

Parempaa roskaruokaa. Ruokaa joka saa veden kielelle hyviä raaka-aineita hyödyntäen. Hyvällä omallatunnolla nautittavaa itsetehtyä ruokaa.

- Roskaruoka kärsii turhaan huonosta maineesta. Itsetehtynä sekin nousee uusiin sfääreihin. Hyvistä raaka-aineista kotona valmistettu ruoka on aina erinomaista, olkoonkin sitten vaikka hampurilaisia tai hodareita. Katuruoka on juuri nyt valtava buumi laadukkaissa ravintoloissakin, ja katuruokatapahtumia järjestetään ympäri maailmaa, maaliskuussa myös Helsingissä. Haluan kirjallani antaa kotikeittiöihin hyviä ohjeita, miten samaa ajatusta voi toteuttaa perheen kanssa koska vaan, Häyrinen kertoo kirjan synnystä.

Kirjan yksi luku omistetaan kokonaan suomalaiselle snägärikulttuurille, perhesyistä. Häyrisen isoäiti on 80-luvun lohjalaisille Lohjan tunnetuin mummo, jonka Mummon grilli keräsi kaupunkilaiset nauttimaan nakkikioskin tarjoamista herkkuannoksista. Häyrinen perheellä oli tapana toisinaan sunnuntaisin poiketa Mummon kioskille syömään ananashampurilaiset.

- Tämän kirjan, kuten Liemessä-ruokabloginikin perimmäinen taka-ajatus on lopulta saada ihmiset innostumaan ruuanlaitosta, tekemään enemmän ruokaa itse ja syömään parempaa ruokaa. Jos hellan ääreen ei ole koskaan aiemmin astunut, klassisella snägäriannoksella tai hampurilaisella on taatusti helppo ja kiinnostava aloittaa!

Ruokaharrastajalta toisille kotikokeille

Kaikki huimat sata reseptiä on tarkkaan testattu ja amatöörikokkienkin toteutettavissa. Jenni Häyrinen, itseoppinut valokuvaaja, on kuvannut ruokaa myös ammatikseen. Katukeittiö-kirjan kuvat valmistuivat kuitenkin kaukana studiovaloista.

- Kaikki ruuat on valmistettu omassa kotikeittiössäni ja kuvattu luonnonvalossa iltaisin ja viikonloppuisin päätyöni ohessa. Joulukuussa meinasi iskeä epätoivo, mutta suomalainen sisu on ihmeellinen asia, itse kirjan kuvannut Häyrinen tunnustaa jo hymyillen. Liemessä-ruokablogista tuttu pieni pilke silmäkulmassa on myös kirjassa mukana."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…