Siirry pääsisältöön

Lähiruokavuodatus!

Lähituottajilta Pirkanmaalta. Juustoja ja Tyrnihyytelöä
LÄHIRUOKAVUODATUS

Aluksi, oletko koskaan kiinnittänyt huomiota siihen, mitä on tarjolla lähiseudun tuottajien valmistamana. Jostakin ihmeen syystä ei isommat ketjut, mainittakoon nyt S-Ryhmä ja Kesko kauhean paljon huomioi tuotteita, mitkä on jalostettu herkulliseen muotoon A) lähellä B) puhtaasti C) maukkaasti!

Löytyy Tampereelta yksikin market, mikä suuresti mainostaa lähiruokaa ja lähituottajaa, mutta tämä S-Market on käsittänyt asian sillain, että jos tehdas sijaitsee 30 km päästä marketista, voidaan kuluttajia "kusettaa" mainostamalla lähiruokaa.

Itselleni siis on sama asia, että voisin siirtyä syömään ainoastaan Saarioisten "äitien tekemää ruokaa". Olisin hieman parempi ja sivistyneempi ihminen, koska syön lähiruokaa. Kilometrejä ainoastaan 15. Toisaalta jos pysyisin ympäri vuoden mämmissä. Olisin vieläkin parempi ja ekologisempi, hyvän ruuan ystävä. Nyt hiilijalanjälki tippuisi mahtavasti kolmen kilometrin matkan takia. Haloo!

Se ruoka on suurehkon yrityksen valmistamaa. Saattaa hyvinkin olla että omistajana on suuri pääomasijoitusyhtiö tai vastaava, jolloin tuotto valuu ulkomaille. Tulosta tarvitsee tehdä ja ketjut on yleensä vielä kilpailuttaneet ne aivan tappiin asti. Ruoka kiertää logistiikan takia ensin tehtaasta kauppaketjun logistiikkakeskukseen, seisoo varastossa hetken ja sieltä jakeluautolla takaisin aikanaan kaupan hyllylle. Tampereelta Helsingin kautta takaisin Tampereelle on todellista lähiruokaa. Leivät, maidot, makkarat ja muut lihatuotteet kuuluu samaan kategoriaan edellä mainitussa kaupassa

Tai se mämmi. Sama asia, lähellä mutta silti niin kaukana.
Mielestäni lähiruoka, lähituottajien valmistama ruoka on puhdasta, lisä-aineetonta ja mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä sekä tuoreena saatua ruokaa.

Pirkanmaalla sekä kaikkialla suomessa on paljon paikallista ja pienessä muodossa, perinteitä noudattaen valmistettua ruokaa.

Ja ilokseni olen huomannut oluen ja pienpanimoiden nousun pikkuhiljaa pintaan. Se on lähiruokaa tai lähijuomaa. Pienpanimot valmistavat näillä samoilla periaatteilla oluet ja toiset siiderit. He haluavat parasta ja erilaista, paikallista olutkulttuuria tuoda kaupunkeihin.

Maistelkaa ja maistakaa! Mieletön ero olutlajeissa - Koffin, Lapin Kullan, Karjalan ja ei vähiten Sakun välillä, versus pienpanimon valmistamaan olueen.

Tamperelaisen Pyynikin Käsityöläispanimon tuotteita. Huomaat eron. Mutta kun on alkoholivero sekä kaikki muut esteet jalostaa juomia paikallisesti, ei ole helppo tie.


Valtio vaan tykkää kun kansalaiset matkailevat nykyajan "Keihäsmatkoille", Viroon. Valintakysymys ja mikä on lopullinen hinta tälle alkoholi- ja olutvetoisille matkoille. Olen käynyt aikaisemminkin, mutta nyt olen muuttanut mieleni. Myötähäpeää Tallinnassa!

Koska seuraan aikaani ja haluan olla viisas mies.

Toivottavasti tuplaan pääoman ja varaan matkan Tallinnaan. Taskussa massia ja nauttimaan kerrankin ilman verorasitusta alkoholista. Muuten, en muistanut kertoa että naapurilla on juhlat kotvan kuluttua, joten kannatti vuokrata pakettiauto. Saan kerralla enemmän ja työkaverit halusivat että tuon tuliaisia myös heille. Antoivat hieman hakupalkkaakin. Sain siis täyden setin olutta, siideriä ja väkeviä. Ei mennyt kuin neljäsataa.

Kotona olisin joutunut siirtämään Visa-kortiltani yli 1200 €. Ja kun ystävät maksoi hieman dieseliä, sain omat juomani ja tuliaiseni maksutta ja jäi vielä rahaa. Mikä ihmeen alkoholivero? En ole kuullutkaan, onhan se edullisempaa kuin kilpailutettu lähimaito! Että sellaista... Miettikää nyt rakkaat lukijat, kuinka meitä viedään!

Varaa nyt siis heti edullinen matkasi Tallinnaan ja tuo täysi kuorma! Matkailu avartaa ja se on pelkkää säästöä! Edullisia risteilyjä ja lauttamatkoja Viroon. Varaa heti matkasi, ennen kuin viinat loppuu!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…