tiistai 21. tammikuuta 2014

Uunijuustoresepti

Ternimaito on ravitseva ja kanelin sekä sokerin kanssa mieletön annos.
Uunijuusto on yksinkertaisen helppo resepti. Ternimaidosta valmistuu todella ravitseva jälkiruoka tai välipala.

Ternimaito on tullut kun, Sonni antoi hellyyttä lehmälle, joka sitten tuli siunattuun tilaan ja synnytti vasikan. Ja tämä "Sonnin tömäys" nimellä kulkeva herkku eli ternimaito on täynnä hienoja arvokkaita ainesosia. Se on sitä ensimmäistä maito erää ensikolta/hieholta. Siinä on kaikki kunnollinen ravinto, että vasikka alkaa kasvamaan ja kehittymään elinkelpoiseksi jatkumoksi.

Ternimaitoa erittyy tässä koostumuksessa noin 3-5 päivän ajan jolloin maito normalisoituu jälleen kuluttajille sopivaan muotoon. Tarkoitan maitopurkkeihin käsiteltäviksi ja EU-direktiivien mukaisesti puhdistetuksi maidoksi.

Ternimaidossa on erittäin paljon hiven aineita, erilaisia vasta-aineita, vitamiineja ja kasvu tekijöitä, kivennäisaineita, proteiineja, rasvaa ja muita makroravinteita. Jotkut "friikit" uskovat sen vaikuttavan myös ihmisen lihas kasvuun IGF-1:n avulla. IGF-1 on insuliinin kaltainen kasvutekijä. Kaikki varmasti muistaa Ternimaitokapselit ja Suomen Hiihtomaajoukkueen villityksen, Lahden doping-kisojen jälkeen. Kaikki oli yritettävä ja verkostomarkkinoinnin yläpää imi kansan rahat! ;)

Kaikki yllä olevat hyödyt ja ravinto aineet tuhoutuvat maidon kuumennuksen ja pastöroinnin yhteydessä, ainoastaan proteiini säilyy melkein sellaisenaan. Ternimaitoa tuoreena tai pakasteena on ainoastaan sitä täyttä tavaraa.

On tehty epävirallisia tutkimuksia ternimaidon hyödystä ihmisille ja nämä menee kyllä jo sarjaan, olen todella skeptikko.

"Nyt kun olen juonut ternimaitoa aivan raakana, pakastamisen jälkeen sulatettuna ei minulla ole siis vaaraa autoimmuunihäiriöihin, yleinen vastustuskykyni kaikkia tauteja vastaan on selkeästi parantunut, kaikki virus- ja bakteeritulehdukset pysyvät poissa. Mikä parasta lykkäsin juuri vanhenemisen oireita tuonnemmaksi. Hiivatulehduksia ei ole vaaraa saada.

Nyt on kadonnut kaikki ongelmat ruuansulatuksen kanssa, kuitupitoinen ruoka on noiin laast seasooon. Yleensä ottaen olen paljon terveempi kuin ennen. Uupumus on hävinnyt ja lihaskasvuni on aivan käsittämättömän rajua. Mitä ne erilaiset allergiat ovat? Ime ternimaitoa niin ei tule. Ihan tosissani olen, mutta ylläolevat ovat niitä korulauseita, millä ternimaitoa ja kapseleita markkinoitiin silloin."

Ternimaidon juju ruuanlaitossa on tietenkin terveyshyötyjen lisäksi sen erittäin korkeassa valkuaisainepitoisuudessa. Joku outo prosessi siinä tekee kananmunat turhiksi. Ternimaito hyytyy erittäin hyvin lämmetessään joten lettu- tai pannukakkutaikina ei vaadi kananmunaa.

Useammat muistavat sen uunijuuston, puhutaan myös siitä Sonnin töyssystä. Nimi on lähtöisin varsinais-suomalaisesta sananväännöstä. Anyway! Ihan mieletön herkku. Silloin kun vielä niitä sai maitohinkillä haettuna naapurin navetasta, oli poikiminen juhlapäivä naapurustolle. Harvinaista herkkua, eihän lehmä ihan jokapäivä tee vasikoita.

Todellinen aito herkku on uunijuusto. Helppoa ja ravitsevaa.
UUNIJUUSTO
  • ternimaitoa 1 l
  • suolaa 1 tl
  • voita 
  • kanelia
  • sokeria
  1. Laita uuni 150 asteeseen ja voitele uunivuoka kevyesti voilla. 
  2. Kaada noin litra Ternimaitoa ja vajaa teelusikallinen suolaa.
  3. Paista aluksi noin puoli tuntia alkulämpötilassa ja kunnes hyytymisreaktio on alkanut lisää lämpöä 200 asteeseen. Tarkista että on kauttaaltaan hyytynyt ja kauniin värinen pinta. Mielummin kullankeltainen kuin tumman ruskea.
Varsinaista paistoaikaa on vaikea sanoa, koska se valkuaisainepitoisuus on aina eri. Riippuu siitä missä vaiheessa maito on anastettu vasikalta. Kokeilemalla, mutta tässä ei voi epäonnistua.

Tarjoile, hieman lämpimänä sokerin ja kanelin kanssa. Maitokaan ei ole paha.

Mutta kauniisti uppoaa parempiin suihin myös kylmänä esimerkiksi lakkahillon tai vadelmahillon tai tyrnihillon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...