Siirry pääsisältöön

Uunijuustoresepti

Ternimaito on ravitseva ja kanelin sekä sokerin kanssa mieletön annos.
Uunijuusto on yksinkertaisen helppo resepti. Ternimaidosta valmistuu todella ravitseva jälkiruoka tai välipala.

Ternimaito on tullut kun, Sonni antoi hellyyttä lehmälle, joka sitten tuli siunattuun tilaan ja synnytti vasikan. Ja tämä "Sonnin tömäys" nimellä kulkeva herkku eli ternimaito on täynnä hienoja arvokkaita ainesosia. Se on sitä ensimmäistä maito erää ensikolta/hieholta. Siinä on kaikki kunnollinen ravinto, että vasikka alkaa kasvamaan ja kehittymään elinkelpoiseksi jatkumoksi.

Ternimaitoa erittyy tässä koostumuksessa noin 3-5 päivän ajan jolloin maito normalisoituu jälleen kuluttajille sopivaan muotoon. Tarkoitan maitopurkkeihin käsiteltäviksi ja EU-direktiivien mukaisesti puhdistetuksi maidoksi.

Ternimaidossa on erittäin paljon hiven aineita, erilaisia vasta-aineita, vitamiineja ja kasvu tekijöitä, kivennäisaineita, proteiineja, rasvaa ja muita makroravinteita. Jotkut "friikit" uskovat sen vaikuttavan myös ihmisen lihas kasvuun IGF-1:n avulla. IGF-1 on insuliinin kaltainen kasvutekijä. Kaikki varmasti muistaa Ternimaitokapselit ja Suomen Hiihtomaajoukkueen villityksen, Lahden doping-kisojen jälkeen. Kaikki oli yritettävä ja verkostomarkkinoinnin yläpää imi kansan rahat! ;)

Kaikki yllä olevat hyödyt ja ravinto aineet tuhoutuvat maidon kuumennuksen ja pastöroinnin yhteydessä, ainoastaan proteiini säilyy melkein sellaisenaan. Ternimaitoa tuoreena tai pakasteena on ainoastaan sitä täyttä tavaraa.

On tehty epävirallisia tutkimuksia ternimaidon hyödystä ihmisille ja nämä menee kyllä jo sarjaan, olen todella skeptikko.

"Nyt kun olen juonut ternimaitoa aivan raakana, pakastamisen jälkeen sulatettuna ei minulla ole siis vaaraa autoimmuunihäiriöihin, yleinen vastustuskykyni kaikkia tauteja vastaan on selkeästi parantunut, kaikki virus- ja bakteeritulehdukset pysyvät poissa. Mikä parasta lykkäsin juuri vanhenemisen oireita tuonnemmaksi. Hiivatulehduksia ei ole vaaraa saada.

Nyt on kadonnut kaikki ongelmat ruuansulatuksen kanssa, kuitupitoinen ruoka on noiin laast seasooon. Yleensä ottaen olen paljon terveempi kuin ennen. Uupumus on hävinnyt ja lihaskasvuni on aivan käsittämättömän rajua. Mitä ne erilaiset allergiat ovat? Ime ternimaitoa niin ei tule. Ihan tosissani olen, mutta ylläolevat ovat niitä korulauseita, millä ternimaitoa ja kapseleita markkinoitiin silloin."

Ternimaidon juju ruuanlaitossa on tietenkin terveyshyötyjen lisäksi sen erittäin korkeassa valkuaisainepitoisuudessa. Joku outo prosessi siinä tekee kananmunat turhiksi. Ternimaito hyytyy erittäin hyvin lämmetessään joten lettu- tai pannukakkutaikina ei vaadi kananmunaa.

Useammat muistavat sen uunijuuston, puhutaan myös siitä Sonnin töyssystä. Nimi on lähtöisin varsinais-suomalaisesta sananväännöstä. Anyway! Ihan mieletön herkku. Silloin kun vielä niitä sai maitohinkillä haettuna naapurin navetasta, oli poikiminen juhlapäivä naapurustolle. Harvinaista herkkua, eihän lehmä ihan jokapäivä tee vasikoita.

Todellinen aito herkku on uunijuusto. Helppoa ja ravitsevaa.
UUNIJUUSTO
  • ternimaitoa 1 l
  • suolaa 1 tl
  • voita 
  • kanelia
  • sokeria
  1. Laita uuni 150 asteeseen ja voitele uunivuoka kevyesti voilla. 
  2. Kaada noin litra Ternimaitoa ja vajaa teelusikallinen suolaa.
  3. Paista aluksi noin puoli tuntia alkulämpötilassa ja kunnes hyytymisreaktio on alkanut lisää lämpöä 200 asteeseen. Tarkista että on kauttaaltaan hyytynyt ja kauniin värinen pinta. Mielummin kullankeltainen kuin tumman ruskea.
Varsinaista paistoaikaa on vaikea sanoa, koska se valkuaisainepitoisuus on aina eri. Riippuu siitä missä vaiheessa maito on anastettu vasikalta. Kokeilemalla, mutta tässä ei voi epäonnistua.

Tarjoile, hieman lämpimänä sokerin ja kanelin kanssa. Maitokaan ei ole paha.

Mutta kauniisti uppoaa parempiin suihin myös kylmänä esimerkiksi lakkahillon tai vadelmahillon tai tyrnihillon kanssa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…