Siirry pääsisältöön

MURU - keittokirja hyvällä fiiliksellä!


Tämä ei ole sponsoroitu postaus, mikä kulminoituu erään helsingissä sijaitseva ravintolan touhuihin. Jos luette paljon positiivisia ajatuksia kirjasta MURU, niin se vain johtuu siitä, kun tämä on ensimmäinen keittokirja, minkä olen lukenut kannesta kanteen.

Kun avaat kirjan ja nopeasti selaat läpi on vaikutelma ihan "jebba". Keittokirja muiden joukossa, reseptit tuntuu saavuttamattomilta toteuttaa etc. etc.

Mutta, aloita alusta ja kaada lasiin jotakin hyvää viiniä. Kysy Viinipirulta Twitterissä suositus, mikä sopii Muru-kirjan kanssa. Saat varmasti vastauksen.

Vaihtoehto kaksi, eli plan B. Käy lukemassa Viinipirun sivuilta. Kuitenkin. Istu alas ja lasi melkein täyteen. Avaa kirja ja se on menoa...pakko lukea kerralla loppuun, mutta täytä viinilasi välillä.

Muru ravintola on melkein jo käsite. Useat puhuvat, monet kirjoittaa ja aika moni on päässyt kokemaan fiiliksen ja makumaailman ravintolasta. En todellakaan usko että kaikki tyytyväiset kehuvat, pelkästä kehumisen ilosta, vaan jotakin erityistä siellä tarvitsee olla.


Muru keittokirja on hienosti, hyvällä fiiliksellä kirjoitettu. Hauskasti kuvitettu, sekä reseptit on äkkiseltään sitä "fine dining" piperrystä. Ehei! Se vain tuntuu siltä. Kaikki onnistuu varmasti. Ne ovat selkeät ohjeet ja antavat upeita ideoita valmistaa ruokaa. Saat ajatuksia runsaasti sekä vinkkejä yhdistellä makuja.

Mutta tämä hieno Murun henki. Vakuuttavaa! Kirjassa on kerrottu upeasti ravintolan yleisestä fiiliksestä ja työkavereiden paneutumisesta duuniin. Kun vaan on hyvä porukka löytynyt ja yhteistyö pelaa keskenään hyvässä ja välillä pahassa, homman on toimittava! Kaikki komppaa toista ja isot persoonat naksahtaa välillä yhteen, näin syntyy tulosta keittiössä ja ravintola on suuressa suosiossa. Ja se periaate, millä, miksi ja kenelle ruokaa laitetaan on jalo!

Kirjassa on ruokareseptejä melkein sata. Kuvitus on hieno. Edelleen haluan painottaa, vaikka resepteillä on hienoja nimiä, nämä on oikeasti toteutettavissa olevia ohjeita. Lisäksi on "tägätty" vielä juomasuositus mukaan.

Kaiken kaikkiaan hieno kirja. Ei pelkästään keittokirja, vaan myös hienoja ajatuksia ja tilanteita ravintolan pyörittämiseen liittyvistä asioista herättävä kirja. Toivon että ihmiset, kenellä on aihetta valittaa ravintola aterioiden kalleudesta, lukisi kirjan oikeasti.

Suomessa ei ole ruoka halpaa ja se vaatii paljon erilaisia "nyansseja" aina siihen asti kun annos on edessäsi. Henkilökuntaa ja raaka-aineita etc. etc. Lisäksi tämän, "Sir Lintsin" ja tiimin jutut Catering keikasta kertoo sen että itselläni menisi useampikin pikkusikari, selviytyäkseni urakasta.

Kaikista ei ole siihen, joten on parempi vaan pipertää kotona ja maksaa mukisematta elämyksestä. Ainahan löytyy se ABC-Buffet tai Kebab-Pizzeria naapuristasi. Surullista!

Kirjan on tehnyt Ravintola Murun, taiteilijat omassa hienossa ammattitaidossaan eli Henri Alén, Nicolas Thieulon, Timo Linnanmäki, Samuil Angelov sekä valokuvat Nico Backström ja vielä hienon kerronnan on toteuttanut Iina Thielon.

Joten, mikäli kirjan lopussa ei ole viinpullo tyhjä - et ole lukenut tai et ole sisäistänyt kaikkia osa-alueita kirjasta. Tai olet fiksu ja osaat säännöstellä. Kaikki ei osaa. Nostan kädet ilmaan. Reseptit suorastaan huutavat sinua kokeilemaan niitä.

LÄHELTÄ AIHETTA:

Henri Alen ja einespaska! #somehysteria!

#possu #resepti #uutuus ja viinisuositus

#some #munakas #twitter #omelettes #henrialen #ternimaito #toimii

Keittokirja Muru ja Arto Koskelon Pirun hyvä viinikirja ja Lupa läikyttää, kotiin kannettuna:


Kommentit

 1. Mä melkein itkin lukiessani, kun siinä oli niin hienosti kuvattu henksun fiiliksiä kun asiakkaat on lähteny ja kerrataan illan juttuja ja napataan pientä iltapalaa. Tuli hirviä nostalgiamuistot itellekkin.

  VastaaPoista
 2. Voi Nanna! oliko sinulla pullo tyhjä jo? Mutta, oikeasti aivan loistavasti kirjoitettu ja hienolla asenteella heput vetää! ;)

  VastaaPoista
 3. Mä oon yllättävän huono tyhjentämään noita pulloja, viime viikolla tyhjättiin 3 pekkaan 2 kyllä 4 kun 2 piti kaataa viemäristä alas, toises oli korkkivika ja toinen oli vaan pilalla...

  VastaaPoista
 4. Kirjan parasta antia tuo kerronta. Pitäisikin lukea uudestaan nyt kun on omakohtaista kokemusta ravintolakeittiöstä. inspiroivia reseptejä myös mutta jäätelöön en toiste laita noin paljon munia.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…