sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Vapise Björkin Tomi - Wasabilohta


SITÄ WASABI, WASABILOHTA

Tämä oikeasti oli jotakin ihmeellistä. Se maku vei ajatuksen Farang-ravintolaan, Gaijin ravintolaan tai Tallinnassa olevaan tyylikkääseen ravintola Chediin. Ne kaikki kulkee niin lähellä toisiaan ja ne safkat. Ne on jotakin, kokeilemisen arvoisia. Joten nyt oli minun vapaapäivä, kukaan ei melkein häirinnyt minua eilen.

Jalbuska pipersi keittiössä. Syömään! Ok, kiitti. Mitä syödään. Aha, lohta ja salaattia. Ei kait siinä mitään. Salaatti oli valmistettu raikkaista, niin tuoreista kuin tähän vuodenaikaan on mahdollista eli makea Frisee ja kirsikkatomaatteja, kurkkua. Aivan basic, mutta kuitenkin oli rapsakan, raikas. Lohta viereen lautaselle ja snadisti salaatille kastiketta, purkista.

Äitien tekemää makeaa salaattikastiketta. Kun hienosti sai haarukallisen lohta ja perään pienesti salaattia WTF! Mikä maku! Nyt kannattaa laittaa vaihtoehto joulukalalle. Tämä hunajainen Wasabi-lohi on hieno vaihtoehto joulupöytään. Ei mahdoton valmistaa, mutta mahdottoman hyvää maultaan.
 • iso puhdistettu lohi tai puolikas
 • karkeata merisuolaa
 • hunajaa plus 1 dl juoksevana
 • japanilaista soijakastiketta 2 rkl
 • Wasabi & Sesame (Santa Maria) mausteseosta reilu rkl
 • chilirouhetta punaista 2 tl
 1. Suolaa lohi hieromalla karkeata merisuolaa kalan pintaan. Hieno suolakin käy. 
 2. Laita jääkaappiin hetkeksi tekeytymään. 
 3. Sekoita mausteet eli hunaja, soija ja muuta mausteet keskenään liemeksi.
 4. Uuniin lämpöä 175 astetta.
 5. Pyyhi talouspaperilla suurimmat roippeet suolasta pois kalan pinnalta. 
 6. Laita kala uunivuokaan. 
 7. Tee kalaan viiltoja tasaisin välein kalan lihaan. Ei ihan pohjaan asti. Noin 1 - 2 cm välein.
 8. Voitele kala mausteliemellä.
 9. Uuniin keskitasolle. Kala saa olla siellä noin 30 minuuttia. Voit kokeilla haarukalla välillä kypsyyden varovasti. ( paha kertoa oikeata aikaa, lämpötilat vaihtelee uuneittain, mutta noin ). Pidä kala koko ajan kosteana eli voitelet lientä pohjalta kalan pintaan, jatkuvasti. Noin 5 minuutin välein on jebba!
Kunnes Hunajainen Wasabi-lohi on valmista, anna hetki jäähtyä ja se täydellisempi lohiruoka on valmis. Tätä ei kannata pilata millään lämpimillä kastikkeilla, vaan paras tuollaisenaan.

1 kommentti:

 1. Onpas törkiän hyvän näkönen. Rakastan noitten ravintoloiden ruokaa. Paitsi Gaijinin, mut se johtuu siitä, että en ole käynyt sielä....

  VastaaPoista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...