Siirry pääsisältöön

Pizza Horse ja Lapin rillaan!


PIENI, MUTTA ISONMAKUINEN HORSEPIZZA

Hevosen routapaistipizza, ilmakuivatulla kinkulla Lapin rilla, rieskaan snadilla jipolla. Tai Suomenhevospizza feat ilmakuivattu kinkku and Cheddar kermajuustolla. Ravipizza. Kouluratsupizza. Kylmäverinen pizza. Ja ihan ilman nautintoaineita päässäni kirjoittelen.

Mutta pizza on näppärä iltapala. Möttöruokaa mieltää moni. Helppo toteuttaa ja makuasiat ovat kiinni  vain luovuudesta ja saatavilla olevista raaka-aineista. Olin hieman skeptinen ja silti mainoksen uhri. Kaikki on kuullut radiosta sen rasittavan mainoksen että hae juustoa sieltä ja sieltä. Yhden pysähdyksen taktiikalla saa nyt Cheddar Oltermannia taas. Juup! Olin kuulut ja tarpeeksi. Mainos meni perille ja 30 kilometrin päästä kotoa sain paketin. Lisäksi ilmakuivattua kinkkua. Vaasan Lapin rillaa. Toinen mainos-syötti. Ei jaksanut pohjaa alkamaan tehdä joten näillä mentiin.
  • lapin Rilla rieskoja 
  • Routapaisti hevosta ohuita siivuja
  • ilmakuivattua kinkkua
  • ketsuppia
  • cheddarjuustoa
  • purjosipulia
  • valkosipulia runsaasti
Laita uuni kuumaksi ja paistoritilä sisään myös kuumenemaan. Asteita saa olla melkein 225-250 astetta. Mitä kuumempi, sen parempi. Pilko Cheddar aivan muruiksi. Leikkaa Hevospaisti aivan ohkuisiksi lastuiksi.

Voitele rieskat ketsupilla kauttaaltaan. Murustele pintaan seuraavaksi Cheddar. Sitten päälle lastuja hevosesta ja ilmakuivattua kinkkua muutama siivu. Vielä sinne tänne purjoa, ohuina lastuina sekä kohtuullisen paljon valkosipulia. Peitä kaikki Mozzarella raasteella.


Ota uuniritilä pois uunista, mielummin patalappujen kanssa. Se on kuuma. Vedä kuuman ritilän päälle ja nopeasti uuniin keskitasolle. Pohja rapsakoituu ja herkullisten raaka-aineiden sulamisprosessi alkaa heti molemmin puolin. Paista pizzaa noin 10 minuuttia, hieman alle. Kunnes juusto on pinnalta sulanut ja saanut upean rusketuksen on herkku valmis.

Kaksi asiaa yllätti. Rillat oikeasti toimii hyvin pizzapohjana, mikäli ei jaksa taikinaa vaivata. Toinen se juusto. Oltermanni Cheddar on oikeasti mainio juusto ruuanlaittoon. Kermainen ja täyteliäs ja maukas juusto. Kyllä käytän ainakin pizzaan ja piirakoihin.

Paistaminen taas ilman leivinpaperia ja kuumalle ritilälle suoraan, tekee pohjasta niin messevän. Ja oikeaankin pizzaan laitetaan juustoa alle ja vähemmän päälle. Pohja pysyy kosteana. Kokeilkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…