lauantai 30. marraskuuta 2013

Suolainen piirakka jää liian vähälle huomiolle


Suolainen piirakka on liian vähälle huomiolle jäävä pikkusuolainen. Näissä ei vaadita paljon aikaa, eikä myöskään raaka-aineet tule ratkaisevaksi ongelmaksi. En vaan tiedä miksi jää piirakkareseptit sinne lokeroon, käytetään harvemmin. Suolainen piirakka toimii hyvin välipalana, eväsruokana, makean herkun viereen kahvitteluhetkenä. Jopa aamu tai iltapalan sijaan.

Oikeasti piirakan pystyy valmistamaan, sanoisinko tyyliin "siivoa jääkaappisi". Kyllä me yleensä joko heitetään tunkiolle tai roskiin ennemmin kuin näemme pienen vaivan, tehdäksemme siitä herkullisen pikkusuolaisen. Ja se pikkusuolainen onkin sitten pannullinen pizzaa. Why? Miksi? En minä tiedä.

Piirakkapohja on helppo valmistaa. Jokaisella varmasti löytyy pieni piirakkavuoka keittiökaapista. Normaalisti on myös jauhoja ja voita. Ei kaikilla voi kuulu peruselintarvikkeisiin, mutta suolaista piirakkaa varten kannattaa varata. Tietenkin leivontamargariini sekä "Oivariini" tyyliset rasvaseokset käyvät myös. Ja mikäli ei alla oleva resepti nappaa, niin marketeista saa aina pakastealtaasta valmispohjia. En dissaa niitä yhtään. Nekin toimii vallan mainiosti.

HELPPO SUOLAINEN PIIRAKKAPOHJA

100 grammaa voita tai margariinia
Vehnäjauhoja 2.5 dl
Vettä 0.5 dl
Suolaa pieni ripsaus

Ota voi tai margariini huoneen lämpöön tai mikäli aivan hoppu on, pehmennä nopeasti mikrossa. Kaada jauhojen sekaan ja pirskauta suolaa pienesti joukkoon. Nypi taikina kunnolla sekaisin. Kiinteäksi koostumukseltaan. Ei tarvitse voidella edes piirakkapohjaa, koska rasvaa on kyllä riittämiin. Painele todella ohueksi kauttaaltaan vuokaan ja jätä reunoille kanssa taikina, pysyvät täytteet hyvin sisällä. Laita 225 asteiseen uuniin ja esipaista keskitasolla noin 10 minuuttia.

TÄYTTEET

Täytteessä on se juttu ja maku. Se tarvitsee juustoa raasteena, kermaa ja kananmunia.
Juustoraastetta noin 200 grammaa. Mikä tahansa joka sopii makumaailmaasi. Edamia, Emmentalia, Mozzarellaa tai What ever-lajia löytyykään. Muutama muna joukkoon ja plus 1 dl kermaa. Sekoita kaikki keskenään ja uuni hoitaa lopun. Tuorejuustoja on vaikka kuinka paljon kaupan valikoimissa, joten niitä kannattaa käyttää myös, makua antamaan. Mutta ei korvaa sitä juustoraastetta. Rasiallinen sekaan eli noin 200 grammaa, miinus.

Laita käyttämäsi raaka-aineet esipaistetun pohjan päälle ja kaada kerma-muna-juustoraasteseos päälle. Paista noin 175 - 200 asteessa, keskitasolla noin puoli tuntia. Kunnes pinta on hyytynyt ja saanut upean värin on valmista. Odota vielä noin 10 minuuttia ja leikkaa ja asettele tarjolle. Pizzaleikkuri tai kakkulapio on hyvä väline.

Loppu on vain mielikuvituksen ja makumaailmasi ja raaka-aineista riippuvaa aariaa. Käytä niitä "lempparimakuja" vaikka samoja kuin pizzaasi käyttäisit. Kauden vihanneksia, lihaa eri muodossa, sieniä, tuoreita yrttejä. Piirakassa on se hyvä puoli, että raaka-aineiden osalta liika on liikaa. Suolaiseen piirakkaan kannattaa täytteeksi ja makua antamaan laittaa mielummin liian vähän kuin liian paljon. Edellisen päivän aterioita, lähinnä lihan ja kalan suhteen kannattaa hyödyntää. Ne on parempia piirakassa kuin roskakorissa, tunkiolla tai "toiletissa".

Tämä nyt oli jälleen kirjoitus siitä että ihmettelen omassa ajatusmaailmassani, miksi ei tekisi useammin. No, nyt olen melkein piirakan viikossa leiponut. Tai valmistanut. Oikeasti ei ole muita hommia haitannut koska aikaa ei liiemmin kulu ja raaka-aineita on pystynyt käyttämään loppuun saakka. Ei se vielä näy pankkitilillä yhtään, mutta mieli on parempi! Muutamia suolaisia piirakkareseptejä ja variaatioita, sivuiltani nostettuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...