perjantai 25. lokakuuta 2013

Uppomunat, foliomunat - hienot munat?


Siinäpä niitä. Uppomunia. Tai Chef Kemppaisen huutamia foliomunia. Ihan sairaan hyvä ja hieno lisukemuna salaattiin, leipiin. Koristeeksi tai kastikkeeksi. Makua ja näköä antamaan. Pekonia sisältävän salaatin kanssa yep! Kampasimpukoita sisältävän salaatin kanssa, yep, yep! Ja vaikka mihin vain.

Soma pieni kananmuna saa makua suolasta, pippurista, yrteistä etc. etc. Mitä vain tulee mieleen ja mikä on annoksen pohja mille ajattelit valmistaa, loistavan uppomunan. Mielikuvitusta!


Valmistaa voi uppomunat monella tapaa. Uppomunaresepti etikkaliemessä on ollut työnalla joskus, muinoin. Se on sellaista pientä taidonnäytettä että saisit pysymään homman ja munan kasassa. Katsoppa!


Mutta helpoin, nopein ja ehdottomasti siistein tapa valmistaa uppomunat on Elmukelmun kanssa. Et voi epäonnistua muuten kuin keittämällä liikaa. Uppomunan tulee olla päältä hieman kovahko ja kimmoisa ja keltuaisen tulee olla valuvaa hieman sisältä. Maustettuna korvaa salaattikastikkeen hyvinkin.

Näin fiksun tavan opin televisiosta tutun Aki Wahlmann nimisen henkilön neuvomana. Kuka se on? Yksi hieno mies joka osaa laittaa hienoa ruokaa. Täällä se edellinen uppomunajuttu!

Joten varaa pieni kuppi. Sen kokoinen että kokonainen kananmuna mahtuu sisään. Vuoraa Elmukelmulla aivan pohjia myöten. Sipaise oliiviöljyä tai vastaavaa sormilla kelmun pintaan,sisäpuolelta. Riko muna lasiin. Mausta ripauksella suolaa ja muulla haluamallasi mausteella.

Tärkeää on jättää elmukelmuun kunnolla marginaalia. Aivan reilusti. Elmukelmu ei ole kallista ja siinä rullassa saattaa olla jopa 100 metriä. Riippuen tietenkin sen koosta. Mutta ainakin 20 metriä, pienimmissä.

Nyt teet piukan pallon, jossa on piukka häntä. Kierität ne marginaalit nauhaksi, narun näköisiksi. Yritä poistaa ilma ja tee luja solmu.

Laita vettä reilusti kattilaan ja odota että kiehuu kunnolla. Nyt kellon kanssa viereen ja nakkaa munat kiehuvaan veteen. Olen tullut siihen päätelmään että itse pidän neljä minuuttia tasan ja sen jälkeen siirrän rivakasti kulhoon, missä on kylmää vettä. Näin kypsyminen pysähtyy.

Leikkaa saksilla varovasti solmun alta ja yritä lusikan avulla siirtää se salaattiin tai muuhun ruokaan.1 kommentti:

  1. Nää on niin hyviä.
    Kokeile lorauttaa joukkoon tippa tryffeliöljyä ja itse teen yleensä lenkin kiinnitys nyöristä ja laitan kauhaan roikkumaan niin eivät ota pohjaan kiinni.

    VastaaPoista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...