lauantai 14. syyskuuta 2013

Rapu, "brutaaliin" olotilaan saattava sesonkiherkku!

RAPU JA SEN KEITTÄMINEN

Piperrys ruokaa ja vaatii pakosti hyvää seuraa ja paljon rapuja! Ei näitä ihan aivan vaivatta saa.
Rapu on oikeasti sellainen sesonkiherkku. Tarvitsee rapumertoja, veneen ja hyvän sään. Ilmankos ravun hinta on yhtä paljon kuin koivuklapin, mikäli joku osaa suhteuttaa.

Ei ole paljon syötävää ja joku nokkela hyödyntää loput rippeet kalaliemeen! Ei ollut kuitenkaan tänä vuonna se mun MUST-juttu! Eli ei ollut niitä rapujuhlia!

Meillä päin Vanajavedessä kasvaa niitä täplärapuja. Ei näy jokia!

Ja niitä tuli sillain kohtuullinen määrä, mutta ei liikoja. Pientä ravunpoikasta nousi ja ekoihmisenä ne jätettiin odottamaan ensi ravustuskautta!

Keitä ravut runsaassa, suolassa, kruunutillissä ja sokerilla maustetussa vedessä.

Älä ole "brutaali" eli ei saa hidastaa luontokappaleen kuolemaan. Ne reppanat heitellään kiehuvaan veteen ja nautimme silmillämme kuinka toinen punastuu. Kunnes toinen on aivan punainen, heitämme ahneuksissa hymyn naamalle tyyliin, herkkua.

Yhdestä ravusta saadaan mitätön määrä syötävää ja siihen tarvitaan kunnon "pöhnä" sekä rapuveitsi! Joten varaa runsaasti juomaa ja paljon lisukkeita! Ne suomenruotsalaisten juomalaulut kaveriksi!

Silloin kun en ajatellut näin selkeästi ja olin enemmän se "vatun nousukas" leijuin tästä ja silloin mäteltiin suuresti! Vink ja linkki oikeaan rapujuhlaan!

KEITÄ RAPUREPPANAT NÄIN

Huuhtele ravut kunnolla, elävänä kylmän juoksevan veden alla.

Suuri kattila ja niin paljon vettä, että ravut peittyvät kunnolla.

Kattilaan kunnolla niputtain tillinkukintoja ja -varsia ja vesilitraa kohden noin 2 rkl karkeaa merisuolaa ja 2 palaa sokeria tai 2 tl menee aika lähelle.

Ravut yksitellen kiehuvaan liemeen, isoimmat ensin. Kansi päälle ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Mutta on varmistettava että vesi kiehuu välillä ja olet "anti-brutaali" että kuolema tapahtuu nopeasti!

Ravut ovat kypsiä noin 10 minuutin keittämisen jälkeen ja nosta kattila syrjään ja poista tillit. Lisää liemeen paljon uusia tillinkukintoja.

Jäähdytä koko kattila rapuineen nopeasti kylmässä vesialtaassa. Vaihda jäähdytysvesi heti, kun se lämpiää.

Kunnes ravut ovat jäähtyneet, poista tillit ja nosta ravut kylmään.

Parasta on ravut noin 12 tunnin kuluttua keittämisestä.

Nosta ravut tarjolle puoli tuntia ennen ateriaa. Varaa pääruuaksi noin 10-12 rapua ruokailijaa kohden.

Rapujen kanssa tarjotaan perinteisesti silputtua tilliä, paahdettua leipää ja voita, paljon viinaa ja lauluja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...