Siirry pääsisältöön

Rapu, "brutaaliin" olotilaan saattava sesonkiherkku!

RAPU JA SEN KEITTÄMINEN

Piperrys ruokaa ja vaatii pakosti hyvää seuraa ja paljon rapuja! Ei näitä ihan aivan vaivatta saa.
Rapu on oikeasti sellainen sesonkiherkku. Tarvitsee rapumertoja, veneen ja hyvän sään. Ilmankos ravun hinta on yhtä paljon kuin koivuklapin, mikäli joku osaa suhteuttaa.

Ei ole paljon syötävää ja joku nokkela hyödyntää loput rippeet kalaliemeen! Ei ollut kuitenkaan tänä vuonna se mun MUST-juttu! Eli ei ollut niitä rapujuhlia!

Meillä päin Vanajavedessä kasvaa niitä täplärapuja. Ei näy jokia!

Ja niitä tuli sillain kohtuullinen määrä, mutta ei liikoja. Pientä ravunpoikasta nousi ja ekoihmisenä ne jätettiin odottamaan ensi ravustuskautta!

Keitä ravut runsaassa, suolassa, kruunutillissä ja sokerilla maustetussa vedessä.

Älä ole "brutaali" eli ei saa hidastaa luontokappaleen kuolemaan. Ne reppanat heitellään kiehuvaan veteen ja nautimme silmillämme kuinka toinen punastuu. Kunnes toinen on aivan punainen, heitämme ahneuksissa hymyn naamalle tyyliin, herkkua.

Yhdestä ravusta saadaan mitätön määrä syötävää ja siihen tarvitaan kunnon "pöhnä" sekä rapuveitsi! Joten varaa runsaasti juomaa ja paljon lisukkeita! Ne suomenruotsalaisten juomalaulut kaveriksi!

Silloin kun en ajatellut näin selkeästi ja olin enemmän se "vatun nousukas" leijuin tästä ja silloin mäteltiin suuresti! Vink ja linkki oikeaan rapujuhlaan!

KEITÄ RAPUREPPANAT NÄIN

Huuhtele ravut kunnolla, elävänä kylmän juoksevan veden alla.

Suuri kattila ja niin paljon vettä, että ravut peittyvät kunnolla.

Kattilaan kunnolla niputtain tillinkukintoja ja -varsia ja vesilitraa kohden noin 2 rkl karkeaa merisuolaa ja 2 palaa sokeria tai 2 tl menee aika lähelle.

Ravut yksitellen kiehuvaan liemeen, isoimmat ensin. Kansi päälle ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Mutta on varmistettava että vesi kiehuu välillä ja olet "anti-brutaali" että kuolema tapahtuu nopeasti!

Ravut ovat kypsiä noin 10 minuutin keittämisen jälkeen ja nosta kattila syrjään ja poista tillit. Lisää liemeen paljon uusia tillinkukintoja.

Jäähdytä koko kattila rapuineen nopeasti kylmässä vesialtaassa. Vaihda jäähdytysvesi heti, kun se lämpiää.

Kunnes ravut ovat jäähtyneet, poista tillit ja nosta ravut kylmään.

Parasta on ravut noin 12 tunnin kuluttua keittämisestä.

Nosta ravut tarjolle puoli tuntia ennen ateriaa. Varaa pääruuaksi noin 10-12 rapua ruokailijaa kohden.

Rapujen kanssa tarjotaan perinteisesti silputtua tilliä, paahdettua leipää ja voita, paljon viinaa ja lauluja!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…