keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Myötähäpeää Tallinnassa

Hei oikeasti arvoisat matkustajat! Teretulemast matkalle laivallamme Tallinnaan. Matka-aika on laivayhtiöstä riippuen 1.40 minuuttia - 12 tuntia. Toivomme että tutustut laivan turvallisuusohjeisiin ja laitat aivot täysin asentoon "olen suomalainen". 
Taxfree myymälämme avataan hetken kuluttua joten kannattaa mennä jonottamaan, että jää jotakin myös sinulle. Olemme ylpeitä siitä että jonotitte nätisti myös lähtöselvityksessä, näin saimme Teidät arvoisat matkustajamme nopeasti nauttimaan laivan viihdetarjonnasta ja todella edullisesta merellisestä tunnelmasta.

Viimeinen kuulutus, bingo alkaa n. 5 minuutin kuluessa laivamme viihdekeskuksessa. Käännettynä, tehkää ruuhka nopeasti ravintolamme baaritiskille ja vetäkää kaksin käsin drinkkejä ja kaljaa. Hinnat ainoastaan hieman enemmän kuin kotimaassa, mutta toivomme ettei haittaa, kun olette lomafiiliksissä.

Saavumme hetken kuluttua Tallinnaan, laivayhtiömme kiittää kun viihdytitte meitä turvakamerakuvissa ja henkilökuntamme teki parhaansa ette saimme napattua lomakassastanne ison siivun myös yhtiöllemme.
Järjestäkää vielä ruuhka "putken" eteen ja kannelle viisi. Te ette oikeasti ehdi perille muuten. Ja on turvallisempaa monelle kun kuljette sumpussa. Näin saatte heikomman viinapään omaavan suomalisen poron pysymään pystyssä sataman ulko-ovelle asti, jolloin yhtiömme ei ole enään vastuussa turvallisuudestanne. Olkaa hyvä suomalaiset vakuutusyhtiöt, läjä on teidän. Yhtiömme kiittää.

Aivan oikeasti olen aivan pihalla! Tallinnaan matkustaa päivittäin tuhansia ja viikonloppuisin varmasti mennään pitkälle toiselle plus 10 000 luvulle. Onhan siellä seassa niitä työ-,kokous ja businesmatkaajia, mutta tämä lauma joka jää satamaan norkoilemaan päiväksi, korkeintaan Tallinnan Vanhaankaupunkiin asti pääsevät on iso osa matkustajista.

Tallinnaan pääsee melko edullisesti jopa, toisaalta minkä laivayhtiöt antavat lipun hinnasta pois, ottaa ne laivan palveluista ja tarjoiluista triplaten takasin.  

Vesilasi aterian yhteydessä 1.90 €. Kahvin tyylinen juoma pahvimukissa 2.3 €. Pieni lonkero 5.5 €. Olut tuoppi hanasta 5 €. Lihapullat 13 € ilman juomaa. Etc. etc.

Tietysti, sehän on vain osa businestä ja tulosta on synnyttävä. Minkähän takia muuten on laivat liputettu ulkomaille. Henkilökunta on käytännössä virolaista, mutta suomenkielellä pärjää. #vero

Nyt voi joku loukkaantua. Sanoisin että kun laiva rantautuu satamaan ja ulkona seuratessa on Tallinnaan saapunut suuri apinalauma. Ihan oikeesti. Kauheella kiireellä pusketaan niin ostoksille että jalkoihin jää. Tyhjät kaljakärryt natsaa hyvin tuulipuvun tai Marimekon paitulin kanssa. Silkkitakit on värjäytyny kainaloista tummiksi ja Brut 33 tai Tabac on sanonut sopimuksen heti irti. Näin päivällä.

Varokaa nyt ihmiset. Tallinnan satamassakin on rotvalleja ja siellä kulkee autoja. Naama kireällä ja punaisena nousuhumalasta painellaa kohti Merekeskusta, Prismaa ja muita meille suomalaisille niin rakkaita viina- tai rihkamakauppoja. On siellä halpaa, on. Mutta ei nekään lopu kesken. Ja Teillä on suuri lasti vetää kärryjä perässä Vanhassa kaupungissa, mikäli sinne asti jaksatte mennä. Mutta, take a Taxi! Lomalla viisaammin. Mitä enemmän olet pöhnässä, sitä enemmän maksaa taksi. Kyllä. Siellä pitäisi olla vakiohinnat, mutta käytännössä itse hoidat kuinka halvalla matkustat. Älä tinkaa, seuraa mittaria ja lue hinnasto. Keskustan alueella, Vanhankaupungin rajoille ei kannata maksaa 6 € enempää. Se on oikea hinta.

Mutta todellakin sain tilaisuuden seurata, tätä alkoholiverotuksen suomaa/tuomaa viinarallia päivän.

Suomalaiset matkustajat ovat kumollaan ja asenteella kohtaan Virolaiset - köyhät!

Mutta köyhiä on oikeasti ne laivalta ulos tunkevat suomalaiset. Satamaan on tehty sellainen ansa ihmisille että niillä taju ja loppukin järki häviää.
He pyörivät sataman välittömässä läheisyydessä asenteella - kaikki viina ja kalja sekä tupakka, mulle nyt heti!
Ihan oikeasti täytyy sanoa, itseäni yhtään ylistämättä niin ei ole sitten yhtään järkeä touhussa.
Ihan vain ajattelin tätä suomen alkoholipolitiikkaa ja taas veroja nostamalla siirretään raha ulos suomesta tälläkin harrastetulla politiikalla. Kotimaassa on jo muutenkin ruoka-, ravinto- ja nautintoaineet rasitettu loppuun asti veroilla. Siis kalleimpana Euroopasta.

Kaikki viina, tupakka ja miedommat juomat ei varmasti mene omaan käyttöön. Juttelin erään miehen kanssa asiasta ja Tohmajärveltä on omalla autolla satamaan kuuden tunnin matka.
Mies käy kahden kuukauden välein parturissa Tallinnassa. Mielestäni se on aika pitkä matka, leikkauttaa hiuksensa tai Tohmajärvellä on pula partureista. Mutta kaveri oli enemmän kuin päissään ja kertoi jutun olevan se että aina lähtee kuorma evästä mukaan.

Kysyin, mitä se kuorma on? 30 litraa kirkasta ja 45 laatikkoa kaljaa.!!! Siis 2 kuukauden välein. Pystyykö kukaan dokamaan tuollaista määrää yksin? Ilmeisesti. Toohmajärveltä on lyhyt matka Venäjän puolelle ja sieltä ei kannata tuoda mitään koskamäärät on rajoitettu. Ei ole se EU maa. Mutta kun taas polttoaine on täällä rankaistu haitta-, päästö- ja muilla veroilla, niin kaveri käy tankkaamassa Venäjällä. Että sellaista!

Kuinka paljon välillisiä kuluja syntyy kotimaahan tästä rallista. Veroja jää saamatta paljon. Paljonko maksaa alkoholihaittojen tuomat terveyskustannukset. Alkoholisairaudet ja onnettomuudet maksaa yhteiskunnalle törkeän paljon. Väkivalta lisääntyy varmasti ja jos kerran on enemmän juomaa kun lähikuppilassa, epäilen että sitä "polataan" helposti pimeille markkinoille! Jää paljon vero Euroja saamatta. Näissä hommissa ei nyt tällä politiikalla ajatella yhtään eteenpäin. Saamarin "suojelun" varjolla rasitetaan kuluttajien lompakkoa. Noh! Kohtahan ne ravintolatkin menevät kiinni kello 22.00 ja sunnuntaisin et saa enään ostaa olutta!

Mutta Virossa ollaan fiksumpia ja revitään kaikki liikkuva raha sinne. Onhan siellä fiksumpi ansio- ja pääomatuloverotuskin. Joten nyt on jo yritykset siirtäneet suomesta konttorin kahden tunnin lauttamatkan päähän. Joutuuhan sitä ruuhkassa kehätiellä aamuisin ja iltaisin istumaan jopa kauemmin. Ei jaksa, ei!

Mutta kannatta lähteä hakemaan itselle sitä hienoa tunnetta! Olen suomalainen! Joukossa tyhmyys tiivistyy ja känni kasvaa. Kun kerran halvalla saa, niin dokataan! Ne vaan täytyis saada videolle yksi jos toinenkin reissu ja sitten kun viinat ja kaljat on loppu, katsotaan se ennen seuraavaa matkaa!

Tallinnassa on hienoja hotelleja ja hyviä aamupaloja. Mutta ei kaikissa paikoissa.

3 kommenttia:

  1. Kerran itsekkin rallia seurannena, minulle riitti se yksi kerta. Hieno ja osuva kirjoitus! Joskus on hyvä ihmisen miettiä ja katsoa uudemman kerran sinne peiliin. Aina ei tarvitse apinoida :) Ja ne verot, se onkin sitten taas uusi murheenkryyni.

    VastaaPoista
  2. Thanks Peggy! Tämä ei vaan ole normaalia touhua!

    VastaaPoista
  3. Just näin. Enpä ole tuollakaan käynyt.

    VastaaPoista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...