Siirry pääsisältöön

Cantharellus tubaeformis - Suppilovahveron kuivatusSUPPILOVAHVERON KUIVATTAMINEN

Cantharellus tubaeformis latinankielellä ja toiseksi kotimaiseksi käännettynä Suppilovahvero. 

Suppilovahvero on hyvä ruokasieni joka on helppo käsitellä. 

Normaalisti ennen pannulle laittoa suppilovahverot huuhdellaan nopeasti ja on valmista kypsennettäväksi sieniaterialle.

Suppilovahveroita löytyy yleensä tattiaikaan eli syys-, loka- marraskuussakin vielä, jos ei lumi peitä alle.

Voit pakastaa tai kuivata suppilovahveroita säilyttääksesi niitä talven ruokia ajatellen.

Lämmintä miinus 20 ja kermainen suppiskeitto nautittuna takkatulen äärellä, hienon juoman kanssa kuulostaa hienolta.

Kuivaus on mahdollista aivan huoneenlämmössä, mutta onnistuu näppärästi uunissa.

Lämpötila ei saa olla yli 50 astetta mutta ihanteellisin on 30 astetta ja kosteuden täytyy olla mahdollisimman pientä. Kiertoilmauuni hieman nopeuttaa ja tuuletus onnistuu kun hellan luukkua pitää pikkuisen raollaan.


Hyvä kuiva ilma ja harvakseltaan asetellut Suppilovahverot, kuivuu noin 12 tunnissa
Mutta sain itse upean lopputuloksen kuivattuani Suppilovahverot saunassa. Lauteille leivinpaperia ja puhdistat sienet hyvin. Asettele tasaisesti kohtuullisen harvakseltaan, kylkiasentoon sienet.

Sulje ikkunat ja laita puhallin puhaltamaan noin 20 sentin päästä sieniä. Tuollainen auton sisätilalämmitin on loistava, mutta pelkkä tuuletin riittää hyvin. Saunassa ilmankierto ja kosteudenpoisto on yleensä suotuisa joten noin 12 tuntia ja sienet ovat valmiita säilytykseen, kuivattuna. Tarkista ettei ole isommat kosteita ja jatka tarvittaessa kuivattamista.

Kuumailmapuhallin toimii loistavasti sienien kuivattamisessa.
Suppilovahverot kuivattuna säilyy kauan. Tärkeintä vain on että eivät saa missään vaiheessa kosteutta liikaa. lasipurkissa huoneenlämmössä säilyy hyvin. Tai vakumoituna esimerkiksi. No, tiiviissä pussissa.

Maku on hieman vahvempi kuivattuna kuin tuoreena. Nestettä poistuu kohtuullisesti ja sienet supistuvat huomattavasti. Mutta se maku kun voimistuu, ei anneta sen häiritä kun pienemmällä annoksella saadaan sitä makua.

Loistava samoilu- ja retkiruokaa. On kevyttä kantaa ja tiiviissä pussissa kulkee helposti mukana.

Kuivaus on onnistunut, kun kuivattu tuote palautuu liotettaessa rakenteeltaan tuoreen kaltaiseksi. Liotuksen jälkeen kuivattuja tuotteita käytetään kuin tuoreita.

Kokeile kuivaamista myös pannuhuoneessa, jääkaapin tai pakastimen päällä. Kuivauskaappi on loistava paikka kuivata, koska kosteudenpoisto on tehokasta.

Kommentit

 1. Ite on tullut kuivailtua kaikenlaista kasvikuivurilla. Ostin severin kuivurin joka muistaakseni maksoi noin 50€

  Kaikkihan kuivuu paitsi öljy. Hernekeitto menee yllättävän pieneen tilaan kun sen on kuivannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok Timo! Toi kuulostaa jo aikas PRO-hommalta! Mutta varmasti saisi aika paljon ruokahävikkiä pienemmäksi mikäli perehtyisi enemmän kuivaamiseen! Hyvä sua!

   Poista
  2. Kyllä öljykin kuivuu! Molekyylikokkauksessa kaikki on mahdollista: vaikkapa tilliöljy (siivilöity) ajetaan kutterissa maltodekstriinin sekaan ja saadaan tillille maistuvaa kuivaa lunta, tosin vaaleanvihreää.

   Poista

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…