Siirry pääsisältöön

Ranskalaista ruokaa - French Cuisine


RANSKALAINEN KEITTIÖ - FRENCH CUISINE

Kuinka sitten sain jumin päähäni, että on aivan pakko pipertää jotakin ranskalaista. Näin internetin ihmeelistä dataa selatessa, hauskan kolikkopelin French Cuisine ja muutaman demokierroksen klikkasin. Siitä se lähti.

Tarkemmin tutustuen, se on oikeasti taidetta. Ei pelkästään juustoja ja patonkia, vaan oikeasti rannikkoa kohti, enemmän lobstereita ja rapuja.

Onko suomessa muuten yhtään ravintolaa, missä olisi pääosissa ranskalainen keittiö?
Yleensä ottaen, internettiin tutustuen on ranskalaislla ruoka ja viini varsin keskeisessä osassa heidän elämäänsä, tietysti kuuluisan, muodikkaan pukeutumisen lisäksi.

Lisäksi jalkapallo ja ranskan ympäriajo.

On siellä myös Pariisi ja Eiffeltorni. Pysytään nyt kuitenkin ruuassa ja ranskalaisessa keittiössä, French Cuisinessa. Mutta, muistakaa myös se ranskalainen viini.

Lounaallakin ranskalainen saattaa tilata kolme ruokalajia ja vaikka tyytyisi kevyempään ateriaan, hän ainakin juo sen kanssa puolikkaan viiniä - jopa syödessään yksin. Jälkiruokaa ranskalainen ei helpolla jätä väliin, ja ruokalista tuodaankin pöytään automaattisesti pääruoan jälkeen.

Aamiainen on ranskalaisilla yleensä yksi croissant, voisarvi. Aamuisin kahviloissa on usein voisarvikorit valmiiksi pöytiin katettuna, tarvitsee vain tilata kahvi ja laskua maksaessaan ilmoittaa, montako sarvea on syönyt.

Ranskalainen keittiö ei ole yleensä ainut ranskalainen keittiö. Kun matkustat ranskaa ympäri, huomaat että joka maakunnalla on oma twisti, ruoanlaitossa. Ja omat makuvivahteet ja raaka-aineet!

Alsacen alue tunnetaan hapankaalista, sipulista, sianlihasta ja hanhesta sekä hedelmätortuista.

Bretagne, merenrannassa sijaitsevana maakuntana on taas kalaa ja äyriäisiä, mutta myös lammasta, jonka liha saa ominaismakunsa merenrannan suolaniityiltä, jossa lampaat laiduntavat.

Normandiassa on historiassa maihinnousu, mutta myös karitsat, lisäksi maakunta on täynnä omenatarhoja, joiden tuotteista valmistetaan paitsi monenlaisia ruokia, myös omenaviinaa, Calvadosta.

Burgundinilla on Charolaisin naudat ja kuuluisat Bressen kanat, myös meilläkin tunnettu hieno, Dijonin sinappi ja mustaviinimarjalikööri (Cassis).

Provencen alue on tunnettu valkosipulista, tomaattikastikkeista ja yrttimausteista, siellä suositaan sekä myös pastaruokalajeista, varsinkin Midissä. Mutta, ne Provencen alueen viinit.
Yhteistä on kuitenkin kaikille että mahdollisimman laadukkaista aineksista tehdään mahdollisimman hyvää ruokaa. Opittavaa on paljon suomalaiseen keittiöön.

Ranska ei ole ainoastaan gastronomiaa ja kunnollista ruokakulttuuria, vaan myös nimekkäin viinintuottajana tällä hetkellä.

Viinien valikoima on todella laaja ja pienenkin ravintolan viinilista saa suomalaisen mykistymään. Ei ainoastaan Pariisissa, ennen kaikkea viiniseuduilla, esimerkiksi Bordeauxissa.

Ranskalainen keittiö tunnetaan kuitenkin eniten vahvanmakuisista juustoista, viineistä ja patongeista, joita kaikkia Ranskassa nautitaankin joka aterialla.

Stockmannilla on aika-ajoin Ranskalaiset viikot, jolloin saa melkein tuoreena ranskalaista ruokaa ja raaka-aineita mistä voi jalostaa ranskalaisen keittiön mukaan valmistetun aterian. Lisäksi Tampereella on joskus Ranskalaiset viikot, mutta kokemuksestani voin sanoa, että haetaan muttei löydetä. Eli bulkkikamaa suomalaiseille.

Tässä esipuhe ja paljon jäi kirjoittamatta. Valmistin Tarte Tatinin. Mielettömän makuisen omenaa ja maistuvan pohjan, sisältävän piirakan. Karamellisoitu, oikeastaan siirappisoitu maistuva jälkiruoka.

Tarjoillaan hieman lämpimänä ja hyvän, kunnollisen kermaisen vaniljajäätelön kanssa.

Ranskalaisen kuorrutetun sipulikeiton. Hakkaa sen ainoastaan hätäisen lihamurekemausteen, Knorrin pussikeiton edes ja takaisin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…