sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Ranskalaista ruokaa - French Cuisine


RANSKALAINEN KEITTIÖ - FRENCH CUISINE

Kuinka sitten sain jumin päähäni, että on aivan pakko pipertää jotakin ranskalaista. Näin internetin ihmeelistä dataa selatessa, hauskan kolikkopelin French Cuisine ja muutaman demokierroksen klikkasin. Siitä se lähti.

Tarkemmin tutustuen, se on oikeasti taidetta. Ei pelkästään juustoja ja patonkia, vaan oikeasti rannikkoa kohti, enemmän lobstereita ja rapuja.

Onko suomessa muuten yhtään ravintolaa, missä olisi pääosissa ranskalainen keittiö?
Yleensä ottaen, internettiin tutustuen on ranskalaislla ruoka ja viini varsin keskeisessä osassa heidän elämäänsä, tietysti kuuluisan, muodikkaan pukeutumisen lisäksi.

Lisäksi jalkapallo ja ranskan ympäriajo.

On siellä myös Pariisi ja Eiffeltorni. Pysytään nyt kuitenkin ruuassa ja ranskalaisessa keittiössä, French Cuisinessa. Mutta, muistakaa myös se ranskalainen viini.

Lounaallakin ranskalainen saattaa tilata kolme ruokalajia ja vaikka tyytyisi kevyempään ateriaan, hän ainakin juo sen kanssa puolikkaan viiniä - jopa syödessään yksin. Jälkiruokaa ranskalainen ei helpolla jätä väliin, ja ruokalista tuodaankin pöytään automaattisesti pääruoan jälkeen.

Aamiainen on ranskalaisilla yleensä yksi croissant, voisarvi. Aamuisin kahviloissa on usein voisarvikorit valmiiksi pöytiin katettuna, tarvitsee vain tilata kahvi ja laskua maksaessaan ilmoittaa, montako sarvea on syönyt.

Ranskalainen keittiö ei ole yleensä ainut ranskalainen keittiö. Kun matkustat ranskaa ympäri, huomaat että joka maakunnalla on oma twisti, ruoanlaitossa. Ja omat makuvivahteet ja raaka-aineet!

Alsacen alue tunnetaan hapankaalista, sipulista, sianlihasta ja hanhesta sekä hedelmätortuista.

Bretagne, merenrannassa sijaitsevana maakuntana on taas kalaa ja äyriäisiä, mutta myös lammasta, jonka liha saa ominaismakunsa merenrannan suolaniityiltä, jossa lampaat laiduntavat.

Normandiassa on historiassa maihinnousu, mutta myös karitsat, lisäksi maakunta on täynnä omenatarhoja, joiden tuotteista valmistetaan paitsi monenlaisia ruokia, myös omenaviinaa, Calvadosta.

Burgundinilla on Charolaisin naudat ja kuuluisat Bressen kanat, myös meilläkin tunnettu hieno, Dijonin sinappi ja mustaviinimarjalikööri (Cassis).

Provencen alue on tunnettu valkosipulista, tomaattikastikkeista ja yrttimausteista, siellä suositaan sekä myös pastaruokalajeista, varsinkin Midissä. Mutta, ne Provencen alueen viinit.
Yhteistä on kuitenkin kaikille että mahdollisimman laadukkaista aineksista tehdään mahdollisimman hyvää ruokaa. Opittavaa on paljon suomalaiseen keittiöön.

Ranska ei ole ainoastaan gastronomiaa ja kunnollista ruokakulttuuria, vaan myös nimekkäin viinintuottajana tällä hetkellä.

Viinien valikoima on todella laaja ja pienenkin ravintolan viinilista saa suomalaisen mykistymään. Ei ainoastaan Pariisissa, ennen kaikkea viiniseuduilla, esimerkiksi Bordeauxissa.

Ranskalainen keittiö tunnetaan kuitenkin eniten vahvanmakuisista juustoista, viineistä ja patongeista, joita kaikkia Ranskassa nautitaankin joka aterialla.

Stockmannilla on aika-ajoin Ranskalaiset viikot, jolloin saa melkein tuoreena ranskalaista ruokaa ja raaka-aineita mistä voi jalostaa ranskalaisen keittiön mukaan valmistetun aterian. Lisäksi Tampereella on joskus Ranskalaiset viikot, mutta kokemuksestani voin sanoa, että haetaan muttei löydetä. Eli bulkkikamaa suomalaiseille.

Tässä esipuhe ja paljon jäi kirjoittamatta. Valmistin Tarte Tatinin. Mielettömän makuisen omenaa ja maistuvan pohjan, sisältävän piirakan. Karamellisoitu, oikeastaan siirappisoitu maistuva jälkiruoka.

Tarjoillaan hieman lämpimänä ja hyvän, kunnollisen kermaisen vaniljajäätelön kanssa.

Ranskalaisen kuorrutetun sipulikeiton. Hakkaa sen ainoastaan hätäisen lihamurekemausteen, Knorrin pussikeiton edes ja takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...