maanantai 8. heinäkuuta 2013

Akaan, Toijala - Kaupat myy saissea!

Tuoreita sitruunoita hyllyssä. Siwa, Toijala, Akaan kaupunki.
Hassu kaupunki - Akaa. Mitä täällä ihmiset syövät?

Tässä tulee nyt sunnuntain saarnaa. Ei tarvita kirkonmenoja vaan kunnollista ruokaa. Herätkää nyt Akaan kauppiaat ja ravintoa tarvitsevat kuluttajat.

OLKAA TARKKANA KAUPASSA! VAATIKAA JA ASIASTA SAA VALITTAA! Teidän rahat ne haluavat ja myös markettien tehtävä on pitää huolta Teistä. Ruokahävikkiä tulee jo aivan liikaa suomessa. Älkää antako kauppiaiden pakottaa tehdä sitä puolestanne.

Akaa on kaupunki Hämeenlinnan ja Tampereen puolessa välissä. Kun ajetaan moottoritietä. Akaan kaupunki on syntynyt Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken yhdistyessä, eräitä vuosia taaksepäin.

Keskusta on tyypillinen pienen kaupungin tyypillinen keskittymä. Yksi iso katu keskellä ja muutama tienhaara sinne tänne. Ja se on oikein bulevardi nykyään, siis pääkatu. Taitaa olla ainut väylä, missä ei monttuja ole akaan kaduilla vielä.

Miksi tästä Akaan kaupungista kirjoittelen? Ensinnäkin asun täällä. Eikö kaikki halua kehua sitä omaa kuntaa. ;) Toisaalta tykkään laittaa ruokaa ja pyrkiä syömään hyvin, maukkaasti ja mahdollisimman hyvistä raaka-aineista valmistaa ateriat.

Olen useammin kuin kerran kertonut esimerkkinä, aivan normaalin risoton valmistamisen. Siis tyyliin katkarapurisotto. Luulisi olevan yksinkertaista.

Mutta jos saan alkuun kuluttaa aikaani noin tunnin, hieman yli että saisin "kurantit" käyttökelpoiset raaka-aineet kasaan. Ei kuulosta normaalilta.

Kauppaan, kauppoihin siis Akaan keskustan alueelle on matkaa 2.5 kilometriä joten ei nyt Fordilla sinne luulisi aikaa kauheasti kuluvan. Tottakai, fiksu menisi kävellen tai polkupyörällä ja saisi oman hiilijalanjäljen pienemmäksi. Mutta! TODELLAKIN! Joudun käytännössä käymään neljässä eri myymälässä. Tämä toistuu aina jos meinaat ruokaa laittaa.

Täällä on ruokaa, elintarvikkeita jakavia liikkeitä kolmen suurimman bonusjärjestelmän koukuttajia. Alko ei kylläkään anna bonuksia, mutta...

Akaa, Toijala K-Supermarket. Tuoretta ananasta mutta sisältä maistu tunkio.


Vasemmalla Valintatalo. Einespaskaa Saarioisilta. Pojalle kiireen vuoksi jouduin ostamaan. Viikko päiväystä jäljellä, mutta homeessa. Oikealla pensasmustikoita Akaan Toijalan S-marketista. Hometta, hometta.

AKAAN RUOKAKAUPAT KESKUSTASSA

Jos alkuun aloitan S-Marketista, saan jotakin. Seuraavaksi samassa rakennuksessa sijaitsevasta alkosta ruokaviinit ja leka ruuan laittoon tarvitsemaani juomaa.

Tien toisella puolella on Suomen Lähikappa OY:n Valintatalo. Yllätys, löysin sieltä jotakin.

Tämän jälkeen on hypättävä autoon ja suunnattava kohti K-Supermarket Akaaseen. Sieltä saan sitä ja sitä. Ei tietenkään järjestys ole aivan sama, mutta käytäntö on.

Kaikki tämä johtuu valikoimasta. Toisessa marketissa on sitä ja saatat löytää toisesta tätä. Mutta ei yhdestä myymälästä kelvollista kaikkea. Tiedän, että bonuskortit mahdollistavat asiakkaiden ostos tottumuksien seuraamisen, varsin tarkasti. Kun menet myymälään tai markettiin, saat varsin tarkan kuvan siitä, mitä asuin paikkakunnallasi syödään.

Logistista, kauppiaan ja pääsääntöisesti S-ryhmän ja K-ryhmän sanelemaa ruokapolitiikkaa ja tarjontaa, mitä asiakkaiden on mahdollista syödä.

Minkä takia tästä olen "kettuuntunut"? Ei riitä että valikoima on muodostunut einespohjalle ja valmisruokiin. Pakasteita on Akaan Toijalan S-Marketissa hyllymetreissä mitattuna paljon. K-Supermarket Akaassa taas altaissa. Einesruokia, roiskeläppiä ja "äitien tekemää" laatikkoa vielä enemmän. Hinta ja laatu ei todellakaan kohtaa.
Akaa, Toijalan S-market. Pensasmustikat. Näitä oli hyllyssä myynnissä uusintakäynnin aikana noin 13 laatikkoa vielä.

K-Supermarket mainostaa lähiruokaa. Ok. Onhan se että kananmunat on lähtöisin 15 kilometrin päästä. Lähiruokaa. Tuoretiski, entiseltä nimeltään lihatiski on ainoastaan K-Supermarket Akaassa. Mutta siellä taas on - en mää tiedä, joo, ehkä, odota minä tarkistan asenne. Yleensä. Ei löydy sellaista henkilöä, kuka oikeasti tietää sekä vastaa tuotteista.

Kalaa ostaessa on kuluttajan tiedettävä tarkkaan päivä ja paikka, mistä kala on tullut. Tarkka aika. Näin sen pystyy varmasti itse arvioimaan, onko kelpoa ruokaa. Onhan siellä sentään oma paistouuni, josta saat tuoreen tuntuista leipää. Mutta, mistäs tämä pakasteena tuleva taikina on tulossa. Virostako? Mutta tunne on pääasia.

Hedelmät, salaatit ja juurekset. Kaikki kasvistuotteet. Niiden kanssa joutuu olla todella varovainen. Käytännössä on jokaisessa paikassa pystyttävä itse toteamaan sen tuoreus. Joka hemmetin kerta olen löytänyt "miinoja", joita ei saisi olla myynnissä. Mutta jälleen tulee eteen ajatus, jospa kuitenkin joku ostaisi, niin ei tule hävikkiä niin paljon.

Suomen Lähikaupan, Siwa ja Valintatalo taistelee siinä ohessa, kultaisella bonuskortilla, omista osuuksistaan. Siellä lähinnä kanssa valmisruokaa, tynkä tiski kasviksia ja kuihtuneita yrttejä.

Halvimmat ruokajuomat, kaljat saa jos poing, poing plussakortin omaa. Pirkka.

Raha. Bonuskertymä. Asiakasalennus. Montaa mieltä on kuten käyttäjiäkin. Se on huima se S-ketjun ja Keskon markkinaosuus. Liki ellei yli 80 %, suomessa. Tulee varsin hyvin esille Akaassakin. Ainakin mikäli jos Toijalan keskustan myymäläneliöitä katselee.

Kyllä on huonoksi mennyt ja raha sanelee ehdot, mitä meidän täytyy syödä. En halua tyrannimaiseen tyyliin sanoa että nämä isot keskittymät on sieltä syvältä. On toimivia ja laatuun, tuotevalikoimaan ja hintaan aivan loistavia marketteja. Joudun vain ajamaan noin 30 minuuttia esimerkiksi Hämeenlinnan Tiiriön Citymarkettiin. Valikoima on aivan toista maata. Tuoretiskiltä voit olla aivan varma että saat tuoreena. Kalatiski, lihatiski, leipätuotteet, juustovalikoimat. Siellä on oikeasti kaikki hyvä samassa paketissa.

Tampereelle päin ajaessa on Stockmann ja Kauppahalli varmoja valintoja.

Toisaalta sama aika menee, mutta rahat siirtyy kunnanrajojen ulkopuolelle. Maailma on valintoja täynnä ? Onko kokemuksia? Kerro? Saaitko yhtään selvää mitä yritin vuodattaa?


Kauniita, tuoreita kesäisiä mansikoita. S-market Akaa, Toijala.

14 kommenttia:

 1. Olen asiakkaana joskus huomauttanut kauppiaalle pilaantuneista tuotteista (esim viimeinen myyntipäivä ollut 2 kk aitten). Aina se ei auta ja jos kauppias ei kuuntele asiakkaitaan, silloin voi ottaa yhteyttä paikalliseen terveysviranomaiseen. Olen itse tehnyt niin pari kertaa ja seurauksena kummallakin kerralla muutaman kuukauden kuluttua kauppias on vaihtunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli ehkäpä se Kesko kuitenkin valvo omiaan. Oletan! Mutta jos kauppias ei osaa käyttää logistiikkaansa hyväkseen ja arvioida menekkiää, niin "vattuako" se hölmöys ja yrittäjän riski on kaadettava asiakkaille. Ottaisi vaan opikis eikä anna tapahtua toista kertaa. Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Hyvä meininki. Ite en voi ku kehua lähikauppaa naapurissani. K-supermarket siis,ja loistava kauppias. Hoitaa aina raaka-aineita kun pyytää. Tänäänki tuli kauppias jutulle ja kysy kelpaako mulle naudan entrecote,tuoreena 15,90€/kg! -Kyllä! Ei oo ollut valittamista,mutta tuo Akaan meininki vaikuttaa aika limaselta :)

  Kauppa on yhtä hyvä kuin sen kauppias. Naapurin kauppa palvelee yksilöä yhtä hyvin kun massaakin. Harvassa on samanlaiset.

  Ja kyllähän tuo K-imperiumi ja S ryhmät on iha kädestä,pieniä yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta. Raha ratkasee,sad but true. Eikä ruoanverotus sitä enää paranna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chef Jones! Olet saanut toimivan suhteen ja sinulla on kauppias lähellä kuka ymmärtää asiakasta. Hyvä, hyvä! Meillä täällä mennään perse edellä puuhun ja tiputaan naapurikuntiin.... Kiitos kommentista.

   Poista
 3. Väitteesi pitävät valitettavan hyvin paikkaansa, mutta ennen kunnasta positumista kannatttaisi ehkä tarkistaa toisenkin keskustaajaman tarjonta.
  Viialan puolella on sentään lisäämässä tarjontaa Herkkukeidas, jossa kaipailemasi tuoretiski ja tuotteensa tuntevat myyjät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anom. Otan opikseni ja yritän luoda asiakas suhteen ja toimivan sinne. Mutta ei suuna päänä vaan pitää tarkkailla! Mieluusti kaikki kerralla ja kunnollista tavaraa. Kiitos vinkistä ja kommentista. Olen kuullut tämän postaukseni jälkeen paljon hyvää Viialan puolen kaupoista....

   Poista
 4. Kuulostaa kovin tutulta. Itse tuossa männä viikolla mainitsin Toijalan ääs-marketissa myyjälle homeisista leivistä hyllyssä. Eipä juuri reagoinut.
  Yleensä tulee tehtyä sämpylät kotona ite, mutta joskus pitää turvautua valmistavaraan ja silloin olis kiva saada leipää joka ei ole valmiiksi homeessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Itse jouduin kerran pyytämään He-Vi vastaavan paikalle. Kunnes vihdoin tuli, pyysin ottamaan pahvilaatikon ja pitämään sitä. Siivosin kaikki paskat pois hyllyistä. Minusta tuli pelottava ja vaikea asiakas tämän jälkeen. En päässyt kyllä tunti liksoille. Kiitos kommentista!

   Poista
 5. Jos kunnon raaka-aineita haluaa Espoon suunnalla, suosittelen Mankkaan K-Supermarkettia. Viimeksi kun kävin oli remontti päällä, mutta eiköhän se ala pikkuhiljaa valmistumaan.

  Hintataso on korkeahko, mutta valikoima ja laatu näyttäisi täsmäävän hintaan ainakin tähän mennessä. Tälläinen yksi esimerkki valikoimasta mitä siellä löytyy on elävät hummerit, jotka polskuttelevat altaassa odottelemassa nälkäistä asiakasta. Jos tarjoustavaraa hakee, kannattaa kiertää kaukaa.

  Tuohon K- ja S- kauppa kritiikkiin voi tietenkin sanoa sen verran, että itseämme saamme syyttää, koska aina noissa kaupoissa kuitenkin käymme (tosin muuten voisi olla monessa paikkaa aika nälkä) Jos Alko tekisi päätöksen, että se parkkeeraa itsensä jonkun muun kuin S- tai K-kaupan viereen niin voisi tulla tuota kilpailua (ei tule ikinä tapahtumaan). Käsittääkseni kaupan myynti nousee n. 40% jos alko on sen yhteydessä. Lähikaupasta (Siwa ja valintatalo) ei nyt muutenkaan haeta muuta kuin kaljaa, joten unohdetaan niiden osalta tuo gourmee ;)

  Sama juttu on tietenkin nuo kunnallispoliitikot, joiden ansiosta isoilla ketjuilla on jumalainen "kaavaonni". Etenkin nuo ABC asemat (ruokaa sieltäkin saa) ovat ääriesimerkki suomalaisesta rakenteellisesta korruptiosta.

  Nyt on päivän vuodatus tehty, joten keskitytään taas hyvään ruokaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anom 2. Kiitos kommentista. Siellä isossa maailmassa tuntuu olevan asiat paljon paremmin. Mutta vaikka hinta on hieman korkeampi niin jos laatu natsaa, pääsee silti plussan puolelle hävikin ja kunnollisen ravinnon suhteen. Hyvä pointti on tuo Alko kytkös. Se vaan on niin. Mutta onko Alkoa missään esim. Lidl:n yhteydessä? Tai kauppahallissa! Raha puhuu tässäkin. Ja kaavaonnesta. Se on sairasta mutta hyvillä tarjoiluilla mennään pitkälle ja vielä kun yhdistetään politiikka niin normi syöjää viedään.. Thanks!

   Poista
 6. Kyllähän näitten paikallisten kauppojen valikoima ja laatu ovat heikentyneet viimeisen kahden vuoden aikana oikein roimasti.
  Sen vuoksi nautinkin kesäajasta, kun voin osta vihannekset, marjat torilta. Onneksi minulla on työ, joka joustaa, että pääsen käymään molempina päivinä torilla ostoksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anom3. Iso ylävitonen sinulle. Näin pitäisi toimia. Samaa mieltä kaupoista olen kyllä. Mutta oletko kokeillut sitä Viialan puolta? Paljon hehkutetaan. Jospa se kehittyisi meidän "vaativien ja hankalien" asiakkaiden mukaan. ;)

   Poista
 7. Samassa kylässä asun ja samoissa marketeissa asioin. Ruuanvalmistus voi toisinaan olla hyvinkin hankalaa, varsinkin kun kuvailemaasi yhtälöön lisää keliakian ja laktoosittoman ruokavalion. Taikuri täytyy olla. S-marketilla on hyvin hoidettu he-vi osasto ja kylmäaltaasta ostettavat lihat on järjestään tuoreempia (+altaat on puhtaat) verrattuna K-markettiin, jonne pitää lähteä gluteenitonta metsästämään. Valtsusta ja Siwasta voi hakea maitoa joskus...kunhan todellakin tsekkaa päiväykset.... K-kaupan palvelutiskistä en osta mitään,kun kukaan ei osaa tai ole kiinnostunut siitä mistä ja milloin liha/kala tulee tai sisältääkö safka gluteenia/laktoosia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se lisää kyllä todella haastavuutta. Ja oikeasti ne on pihalla siellä kala- ja lihatiskillä! Antais edes kauppias hieman koulutusta ja kehottaisi hymyilemään edes väkisin asiakkalle, jos hän kysyy alkuperää, myyntipäivää tms. Herne nenään ja tiuskitaan jos olet eri mieltä. Nyt pakko kompata Tiiriön Cittaria. Siellä on asiantuntevat ja perehtyneet ihmiset duunissa. Lihamestari jolta voi kysellä ja jos joku ei tiedä, hän kysyy. Valikoima on muutakin kuin pakatuista lihasta joka kierrätetään kansalle tuoretiskin kautta. Mutta se kauppias on jo muualla! Kiitos kommenteista!

   Poista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...