lauantai 15. kesäkuuta 2013

Mojokastike

Hieno Chili, Rawit ja hienompi Mojokastike.
Chili. Rawit chili. Tämä kaunis, punainen ja potkua löytyy. Rawit Chili kuuluu sarjaan että sokka irti polvista, mutta on kuitenkin käsiteltävissä ja maku hallittavissa. Hieno kaunis ja yllätyksiä täynnä.

Olen aivan ehdottomasti sitä mieltä, että näihin kannattaa tutustua. Saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta ei se tapa, vaan vahvistaa. Antaa hyvän syyn opetella syömään jugurttia, juomaan kylmää maitoa ja ottaa kaikki irt aistit herättävästä hienosta raaka-aineesta, vähän kerrallaan.

En ole aivan oikea henkilö kertomaan Chilistä ja sen hienouksista muuten kuin kirjoittamalla, omista kokemuksistani.

Mitä olen ruokaan laittanut ja miltä se loppu viimein on maistunut. Sitä varten lataan tähän muutamia linkkejä, mistä kannattaa lukea Chilin hienouksista.

TÄRKEÄÄ! Rawit chili on kohtuullisen täpäkkää. Siemenet ja se kiinnike kannattaa puhdistaa kunnolla. Lisäksi ei ole paha, mikäli pesee kädet koko ajan tai käytät kerta käyttö-kumihansikkaita. Saat niitä esimerkiksi apteekista tai mikäli tunnet jonkun hoito alalla työskentelevän ihmisen, niin pyydät "lainaamaan" työ paikaltaan. Chiliä ja vahvaa Chiliä kannattaa annostella ottamalla vaaka lähelle.

Tämä on jo hipostelua keittiössä meille amatööreille, mutta tarkka keittiö vaaka, lasi maitoa tai puhdasta jugurttia tarvitaan lähelle. SE JÄLKI POTKU!! Ja myös kylmää olutta.

 • Wikipedia ei anna välttämättä sitä asian tuntevaa tietoa. Mutta kuitenkin.
 • Suomen Chiliyhdistys.fi sivustoon voisin sanoa että kotimaista asian tuntemusta. KYLLÄ!
 • Chilifoorumi jossa kannattaa oikeasti lukea viesti ketjuja. Amatöörit on ennen ammattilaisia.
 • Onko muita? No on varmasti. Mutta kertokaa kommentteihin niistä sivuista ja blogeista, missä on tietoa chilistä ja se yhdistettynä ruokaan. Hot, hot!
  MOJOKASTIKE
Mojokastike on Kanariansaarten herkkua, mitä tarjoillaan ryppyperunoiden kanssa. Resepti perunoihin tulee kyllä sivuille. Ehdottomasti! Helppoa ja suolaista. Mutta loistavaa.

Ja tämä seuraava Mojokastikeresepti toimii aivan mihin vain. Leipään, lihaan, dipiksi, kebab ruokaan paremmin kuin yksikään muu, aikaisemmin kokeilema kastike. Ihan kokeilemisen arvoinen ja helppo resepti. Tästä osittain jopa voisi olla leijana. Ja edelleen korostan, puhutaan Chilistä ja mittasuhde luetaan grammoina.
 • suippopaprika 1 kpl
 • maalaisleipää 2 siivua, paahdettuna
 • valkosipulia 3-4 kynttä
 • oliiviöljyä 0.5 dl
 • valkoviinietikkaa 0.5 dl
 • sokeria 3 tl
 • suolaa 1 tl
 • juustokuminaa 1 tl
 • rawit chiliä n 10 g Tätä kannattaa lisätä pikku hiljaa, puhdistettuna.
 1. Pilko, puhdista kunnolla kaikki kiinteät raaka-aineet. Jätä chili viimeiseksi.
 2. Paahda maalaisleivät paahtimessa sillain semiruskeaksi. Hiukan saa olla kärähtänyt reunoilta.
 3. Sekoita kaikki ainekset kunnolla sekoittimen tai blenderin kanssa, tasaiseksi massaksi.
 4. Puhdista chili ja lisää kastikkeeseen. Sekoita kunnolla.
 5. Lisää paahdetut leivät ja aja tasaiseksi.
Tiesittekö sitä, Kiina tuottaa vuodessa yli 390 miljardia kananmunaa. Se oikeasti on paljon. Jos ne kaikki kananmunat laitettaisiin läjään, niin aika iso munakas tulisi! Knoppi ja tietoa! Kannattaa käyttää pubissa tietokilpailussa.

2 kommenttia:

 1. Hienoa että laitoit reseptin tänne. Ryppyperunoihin hurahtaneena saan kokeilla tuleeko minusta lohikäärme vai onnellinen herkuttelija ;)Valmistaudun tehtävään innolla ja ostan maitoa, olutta ja jogurttia jääkaappiin. Kuulumisiin!

  VastaaPoista
 2. Peggy! Ole hyvä! Sinä makean suurena osaajana saat varmasti tehtyä semilohikäärmeen maut. Kiitos vinkistä ryppyisiin perunoihin. Hyvää tuli ja hyvin sä vedät!

  VastaaPoista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...