Siirry pääsisältöön

Kirkastetun voin valmistaminen

Kuva: Kaleva.fi - Butter - Smör - Voi. Yksi onnistuneen aterian kulmakivi.
 KIRKASTETUN VOIN VALMISTAMINEN

Mielestäni voi on sellainen raaka-aine mikä on onnistuneen aterian kulmakivi. Voi on myös tyyliin puolesta ja vastaan eli jakaa kansan ja terveyshipostelijoiden mielipiteitä. Mutta täyttä tavaraa ja mahdollistaa monia makuvivahteita.

Mutta onhan se vaan niin että kaikkea voi syödä kun hieman liikkuu. Ja pitää syödä. Voi on sitäpaitsi kohtuullisen puhdas tuote. Et kauheasti löydä E-koodien alle piilotettuja ainesosia. Katsoppas piruuttasi jotakin eineshöttöä. Kukaan ei parjaa niitä.

Kirkastetussa voissa haihdutetaan vesi ja maitohera eli maitoproteiini pois. Tulee sellaista kullanväristä, todella kirkasta lientä.

Lisäksi se voin aito jalostunut maku säilyy. Kelpaa kastikkeena vaikka sellaisenaan ja hakkaa kasvisrasvaseokset mennen ja takaisin tullen.

Kirkastettua voita voi valmistaa jopa hieman suuremman erän kerralla, koska sen säilyvyys on jääkaapissa jopa useita viikkoja. Kansi vaan rasian päälle ja se pysyy siellä.

Toisaalta jos tarvitset väriä pintaan vaikka lihaan, kasviksiin tai mille tahansa on sinun käytettävä normaalia voita. Se maitoproteiini antaa kärvähtäessään sen värin.

Kun olet kirkastanut voin, niin kattilaan jäänyt hera on käyttökelpoista leivontaan tai jopa maukkaiden perunoiden, mielummin uusien pannuperunoiden maustamiseen.

Voin kirkastaminen:
  1. Laita kattilaan riittävästi voita. Kannattaa siis tehdä etukäteen, samalla vaivalla enemmän.
  2. Laita levy päälle aluksi pienelle. 
  3. Anna hiljalleen sulaa ja lisää sitten lämpöä niin että pienesti poreilee. Älä sekoita. Siis älä vaan sekoita. Pinnalle nousee sellaista valkoista vaahtoa. Se on voista irtaantunutta suolaa. Varovasti lusikalla kaavit sitä pois, aivan pinnalta. Varo edelleen ettet sekoita.
  4. Pohjalle laskeutuu valkoista maitoheraa ja pintaan suolat pois otettuna upean väristä, kullankeltaista nestettä. 
  5. Keitä noin 10 minuuttia ja siirrä kattila pois liedeltä. Nyt on kaksi tapaa irroittaa kirkastettu voi. Mutta käden tarvitsee olla vakaa molemmissa.
  6. Laita hieman jäähtynyt kattila pakastimeen.. 
  7. Anna jäätyä ja kaavi terävällä veitsellä maitohera pois. Toinen tapa ja nopeampi että kaadat varovasti kirkkaan voin toiseen astiaan, sillain ettei hera sekoitu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…