keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Kirkastetun voin valmistaminen

Kuva: Kaleva.fi - Butter - Smör - Voi. Yksi onnistuneen aterian kulmakivi.
 KIRKASTETUN VOIN VALMISTAMINEN

Mielestäni voi on sellainen raaka-aine mikä on onnistuneen aterian kulmakivi. Voi on myös tyyliin puolesta ja vastaan eli jakaa kansan ja terveyshipostelijoiden mielipiteitä. Mutta täyttä tavaraa ja mahdollistaa monia makuvivahteita.

Mutta onhan se vaan niin että kaikkea voi syödä kun hieman liikkuu. Ja pitää syödä. Voi on sitäpaitsi kohtuullisen puhdas tuote. Et kauheasti löydä E-koodien alle piilotettuja ainesosia. Katsoppas piruuttasi jotakin eineshöttöä. Kukaan ei parjaa niitä.

Kirkastetussa voissa haihdutetaan vesi ja maitohera eli maitoproteiini pois. Tulee sellaista kullanväristä, todella kirkasta lientä.

Lisäksi se voin aito jalostunut maku säilyy. Kelpaa kastikkeena vaikka sellaisenaan ja hakkaa kasvisrasvaseokset mennen ja takaisin tullen.

Kirkastettua voita voi valmistaa jopa hieman suuremman erän kerralla, koska sen säilyvyys on jääkaapissa jopa useita viikkoja. Kansi vaan rasian päälle ja se pysyy siellä.

Toisaalta jos tarvitset väriä pintaan vaikka lihaan, kasviksiin tai mille tahansa on sinun käytettävä normaalia voita. Se maitoproteiini antaa kärvähtäessään sen värin.

Kun olet kirkastanut voin, niin kattilaan jäänyt hera on käyttökelpoista leivontaan tai jopa maukkaiden perunoiden, mielummin uusien pannuperunoiden maustamiseen.

Voin kirkastaminen:
  1. Laita kattilaan riittävästi voita. Kannattaa siis tehdä etukäteen, samalla vaivalla enemmän.
  2. Laita levy päälle aluksi pienelle. 
  3. Anna hiljalleen sulaa ja lisää sitten lämpöä niin että pienesti poreilee. Älä sekoita. Siis älä vaan sekoita. Pinnalle nousee sellaista valkoista vaahtoa. Se on voista irtaantunutta suolaa. Varovasti lusikalla kaavit sitä pois, aivan pinnalta. Varo edelleen ettet sekoita.
  4. Pohjalle laskeutuu valkoista maitoheraa ja pintaan suolat pois otettuna upean väristä, kullankeltaista nestettä. 
  5. Keitä noin 10 minuuttia ja siirrä kattila pois liedeltä. Nyt on kaksi tapaa irroittaa kirkastettu voi. Mutta käden tarvitsee olla vakaa molemmissa.
  6. Laita hieman jäähtynyt kattila pakastimeen.. 
  7. Anna jäätyä ja kaavi terävällä veitsellä maitohera pois. Toinen tapa ja nopeampi että kaadat varovasti kirkkaan voin toiseen astiaan, sillain ettei hera sekoitu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...