Siirry pääsisältöön

Kalan savustaminen - Pommac-leppäsavu lohta

Pommac-leppäsavu lohta ja pekoniperunat
Kala on ruoka mitä kirjano oppineet sanovat että tarvitsee syödä vähintäin 2 kertaa viikossa. Se sisältää hyviä rasvahappoja ja Omega-3 rasvahappoa tärkeinpänä. Pysyy putket auki verisuonissa ja aivot viriilissä tilassa.

Mutta taas väitetään että voimme ruoan valmistamisella pilata nämä hyödyt. Totta ja tarua. Kala ei kuitenkaan oikeasti tarvitse sitä jäykkää rasvaa muutakuin maun vuoksi. Ei aina niinkään. Savu.Savu.

Niistä terveyshyödyistä siis häviää iso osa jos käytetään suosimaani aitoa voita ja suolaa runsaasti. Tai mikäli on pannu tai grillisi liian kuuma, häviää samoin hyödylliset rasvahapot.

Kala kannattaa kypsentää paistaen miedolla lämmöllä, höyryttämällä saat aivan loistavaa mutta savustamalla on se maku ja näkö aivan huippua.

Yleinen suomalaisten suosima kala, lohi oli se sitten kirjo- tai merilohta, sitä saat tehokalastuksen takia välillä hyvinkin edullisesti. Markettien sisäänvetotuote TOP 20 joukossa. Se on rasvainen ja ei tarvitse lisukkeita, kun valmistaa sen oikein. Kysy kuitenkin piruutaan, mikäli kalatiskillä osataan antaa vastaus - pyyntipaikka, pyyntiaika. Välillä saattaa tulla pakastettuna ja kaukaa. Jätä se kauppaan, ellet ole vakuuttunut.

Vältä myös valmiiksi jalostettuja kalatuotteita. Maku, ajankohta kalan nostosta ja runsas E-koodi pitoinen marinadimössö puhuu puolestaan. Jos kala säilyy paketissa reilun kuukauden. Herätyskellon täytyy huutaa ja kovaa aivan korvasi juurella.

Ellet omista savustuspönttöä, lainaa naapurilta. Mutta kaasugrilliin saat helposti viriteltyä sellaisen. Kerron myöhemmin siitä enemmän. Leikitään kuitenkin että olisi savustuspönttö jossa tuli alla, päällä lastuille levy ja ritilä kalalle.

SAVUSTAMINEN

Aluksi laita kaikki valmiiksi. Kalan kiloa kohden riittää noin desi leppälastuja. Itse tein Pommac limonadilla uitetuissa leppälastuissa. Anna lillua riittävän kauan ja suhde oli desi per desilitra lastuja.

Puhdistettu kala suolataan karkealla merisuolalla, päältä, sisältä ja alta. Laita lohi folioon jonka olet tehnyt vuoan muotoiseksi. Nyt kannatta käyttää paksua foliota tai ainakin kuusi kerrosta ohutta. Lohi irroittaa rasvaa ja saat muuten haitallisia toksiineja ja muita palokemikaaleja, mikäli se vuotaa kuumalle pellille. Voi tulla kalaan myös palaneen käryä, ei ole kiva se.

Nosta kala ritilälle ja ritilä pönttöön. Nyt ei tarvita sokerinpaloja kalan värjäämiseen koska Pommacissa on sitäkin. Tulta tulipesään mielummin lehtipuusta ja aivan pienellä tulella. Lämmön täytyy olla maltillinen. Se savu auttaa makuun ja myös kypsymiseen.

Perusaika kunnes kala on kypsää voidaan laskea kiloa kohden noin 40 minuuttia, plus tai miinus. Lämpötila vaikuttaa asiaan. Mutta voit kokeilla varovasti kun evät irtoaa helposti, niin ollaan lähellä. Anna olla vielä kymmenisen minuuttia. Ja väri on upea, niin kalakin alkaa olla valmis.

Upea Lohenpunainen lohen liha. Lohiresepti savustukseen.
Tämä Pommac juomaan tai leppälastuihin sekoitettu Pommac oli ihan ok. Oli 2.5 kiloa lohta ja sitä ei ollut enään kuin rippeet aamupalaksi, leivän päälle.

Se puhukoon puolestaan oliko onnistunt. Kevyt, terveellinen ja oikeasti hyvä kalaruoka. Ja ne uusista perunoista muokatut perunat. OMG!

Pötikkä lohta menossa hiillostettavaksi.

Kommentit

  1. Ooh... Tämä tuli kuin tilauksesta! Jos suinkaan aikaa piisaa, ajattelin ottaa tuon uuden savustimen vihdoin ja viimein käyttöön. Mietin vaan vielä, että savustanko lohta vai possua. Ikinä en ole savustanut, eikä mulla ole hajuakaan miten se tapahtuu, mutta tämä juttu auttanee alkuun :)

    VastaaPoista
  2. Kiva kun tykkäsit! Savusta molempia! Se vaan sopii niin hyvin paremmin suolan lisäksi se savunmaku maustamiseen. Ota käyttöön ihmeessä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…