perjantai 28. kesäkuuta 2013

Kalan savustaminen - Pommac-leppäsavu lohta

Pommac-leppäsavu lohta ja pekoniperunat
Kala on ruoka mitä kirjano oppineet sanovat että tarvitsee syödä vähintäin 2 kertaa viikossa. Se sisältää hyviä rasvahappoja ja Omega-3 rasvahappoa tärkeinpänä. Pysyy putket auki verisuonissa ja aivot viriilissä tilassa.

Mutta taas väitetään että voimme ruoan valmistamisella pilata nämä hyödyt. Totta ja tarua. Kala ei kuitenkaan oikeasti tarvitse sitä jäykkää rasvaa muutakuin maun vuoksi. Ei aina niinkään. Savu.Savu.

Niistä terveyshyödyistä siis häviää iso osa jos käytetään suosimaani aitoa voita ja suolaa runsaasti. Tai mikäli on pannu tai grillisi liian kuuma, häviää samoin hyödylliset rasvahapot.

Kala kannattaa kypsentää paistaen miedolla lämmöllä, höyryttämällä saat aivan loistavaa mutta savustamalla on se maku ja näkö aivan huippua.

Yleinen suomalaisten suosima kala, lohi oli se sitten kirjo- tai merilohta, sitä saat tehokalastuksen takia välillä hyvinkin edullisesti. Markettien sisäänvetotuote TOP 20 joukossa. Se on rasvainen ja ei tarvitse lisukkeita, kun valmistaa sen oikein. Kysy kuitenkin piruutaan, mikäli kalatiskillä osataan antaa vastaus - pyyntipaikka, pyyntiaika. Välillä saattaa tulla pakastettuna ja kaukaa. Jätä se kauppaan, ellet ole vakuuttunut.

Vältä myös valmiiksi jalostettuja kalatuotteita. Maku, ajankohta kalan nostosta ja runsas E-koodi pitoinen marinadimössö puhuu puolestaan. Jos kala säilyy paketissa reilun kuukauden. Herätyskellon täytyy huutaa ja kovaa aivan korvasi juurella.

Ellet omista savustuspönttöä, lainaa naapurilta. Mutta kaasugrilliin saat helposti viriteltyä sellaisen. Kerron myöhemmin siitä enemmän. Leikitään kuitenkin että olisi savustuspönttö jossa tuli alla, päällä lastuille levy ja ritilä kalalle.

SAVUSTAMINEN

Aluksi laita kaikki valmiiksi. Kalan kiloa kohden riittää noin desi leppälastuja. Itse tein Pommac limonadilla uitetuissa leppälastuissa. Anna lillua riittävän kauan ja suhde oli desi per desilitra lastuja.

Puhdistettu kala suolataan karkealla merisuolalla, päältä, sisältä ja alta. Laita lohi folioon jonka olet tehnyt vuoan muotoiseksi. Nyt kannatta käyttää paksua foliota tai ainakin kuusi kerrosta ohutta. Lohi irroittaa rasvaa ja saat muuten haitallisia toksiineja ja muita palokemikaaleja, mikäli se vuotaa kuumalle pellille. Voi tulla kalaan myös palaneen käryä, ei ole kiva se.

Nosta kala ritilälle ja ritilä pönttöön. Nyt ei tarvita sokerinpaloja kalan värjäämiseen koska Pommacissa on sitäkin. Tulta tulipesään mielummin lehtipuusta ja aivan pienellä tulella. Lämmön täytyy olla maltillinen. Se savu auttaa makuun ja myös kypsymiseen.

Perusaika kunnes kala on kypsää voidaan laskea kiloa kohden noin 40 minuuttia, plus tai miinus. Lämpötila vaikuttaa asiaan. Mutta voit kokeilla varovasti kun evät irtoaa helposti, niin ollaan lähellä. Anna olla vielä kymmenisen minuuttia. Ja väri on upea, niin kalakin alkaa olla valmis.

Upea Lohenpunainen lohen liha. Lohiresepti savustukseen.
Tämä Pommac juomaan tai leppälastuihin sekoitettu Pommac oli ihan ok. Oli 2.5 kiloa lohta ja sitä ei ollut enään kuin rippeet aamupalaksi, leivän päälle.

Se puhukoon puolestaan oliko onnistunt. Kevyt, terveellinen ja oikeasti hyvä kalaruoka. Ja ne uusista perunoista muokatut perunat. OMG!

Pötikkä lohta menossa hiillostettavaksi.

2 kommenttia:

  1. Ooh... Tämä tuli kuin tilauksesta! Jos suinkaan aikaa piisaa, ajattelin ottaa tuon uuden savustimen vihdoin ja viimein käyttöön. Mietin vaan vielä, että savustanko lohta vai possua. Ikinä en ole savustanut, eikä mulla ole hajuakaan miten se tapahtuu, mutta tämä juttu auttanee alkuun :)

    VastaaPoista
  2. Kiva kun tykkäsit! Savusta molempia! Se vaan sopii niin hyvin paremmin suolan lisäksi se savunmaku maustamiseen. Ota käyttöön ihmeessä!

    VastaaPoista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...