torstai 2. toukokuuta 2013

Siis Ciabattaa, onnistunut Ciabattaresepti

Ciabatta, italialainen lämmin leipä lämpimänä. Ciabattaresepti.

Täydellinen Ciabattaresepti

Leipominen on kivaa kun siinä onnistuu. Leipominen on helppoa, mikäli sitä ei ajattele, leipoo vaan. Leipominen on osa-aika tiedetää. Se on jotakin kemiaa lähellä olevaa ajattelumaailmaa. Kaavaa tarvitsee seurata, että olisi onnistunut lopputulos. Aina se hiiva, sokeri, jauho ja nesteet vaativat täsmällisyyden, jotta lopputulos olisi miellyttävä. Siis, seuratkaamme ohjeita.

Ciabatta on hieno italialainen vaalea leipä. Parasta tuoreena, pehmeänä. Lämpimänä häviää voin sulatessa leivän pinnalle, kylmän maidon kanssa. Hieman jäähtyneenä tarvitaan antipastoa ja valkoviiniä, viileänä. Mutta Ciabatta on täydellinen leipä.

Liuota hiiva kylmään veteen. Kuivahiivaa pussillinen tai puolikas tuorehiiva. Lisää suolaa muutama tl ja noin 5 desiä vehnäjauhoja. Vatkaa taikinasta sellainen vellimäinen seos. Lisää ruisjauhoja 1 desi ja 1 rkl siirappia. Öljyä muutama rkl. Muokaa käsin ja lisää vielä noin 4 desilitraa vehnäjauhoja. Fiiliksen mukaan ja koostumuksen. Pirskauta vielä jauhoja taikinan päälle ja anna kohota huoneenlämmössä noin 2 tuntia, liinan alla.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saa olla sellaisia kuluneen tohvelin näköisiä. Ciabatta tarkoittaa tohvelia. Italiasta suomeksi käännettynä. Leivinliinan alla kohota vielä puolikas tunti.
   
Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa uunin keskitasolla ja kunnes väriä on hiemn tullu pintaan, siirrä alemmaksi. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee rapeampia. 

Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa. Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla.

1 kommentti:

  1. Kiitos, veden määrän kertominen helpottaisi urakkaa..

    VastaaPoista

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...