keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Hampurilainen - noin 560 grammaa ravintoa

Noin 560 grammaa aitoa hampurilaista. Lohkoperunat, yep!

Nyt se on löytynyt. Hemmetin feikki hampurilaiset Hesburgerilla ja jopa Mäcissä! On sentään ravintoloita jotka hiukan yrittää. Mutta ne HK:n ja Äitien tekemät Saarioisten versiot on irvikuva hampurilaisille. Ja on muuten Jenkitkin irvikuva, jopa tässä asiassa. Kaikki olettaa että tämä rouhea herkku on osa amerikkalaista unelmaa. Onhan se, mutta varastettua sellaista. Hampurilainen on alun alkujaan lähtöisin saksasta. Kertoohan sen jo nimikin, Hampurilainen. Hampuri on kaupunki saksassa ja sieltä tämä ateria on jakaantunut maailmalle.

Nyt tätä kunnollisten hampurilaisten reseptiä kirjoittaessa vatsassani on siellä, missä maksa sijaitsee, sairas möykky. Ehei! Se ei ole se suurentunut maksa, vaan hampurilais ateria, joka etsii paikkaansa pois.

Hampurilaiset on siitä nokkela ravinto, että voit tuunailla sitä aivan oman mielesi mukaan. Perus systeemiin kuuluu se lihaisa pihvi, salaatti, vaalea sämpylämäinen leipä ja tomaattia. On kanahampurilaista, juustohampurilaista, munahampurilaista etc. etc. Nyt tulee Habanerokitchenin hampurilainen. Kastike oli tyrmäävä. Voit tehdä vieläkin tyrmäävämmän, sovella hieman.

HAMPURILAISKASTIKE

Kermaviiliä purkillinen. Riko koostumus ja sekoita kulhoon. Kruunumajoneesia tai vastaavaa, maustamatonta noin 3-4 ruokalusikallista sekaan. Majoneesi hieman jäykkyydellään kasaa kokoon.

Lisää Kotisinappia noin 1 tl. Maistele. Hot Chilikastiketta nyt pikkuhiljaa, omaa makuaistia tunnustellen. Sweet Chili sauce nappaa myös hyvin. Sekoita aina kunnolla.Rouhaise pippuria myllystä ja pienesti suolaa. Kurkkusalaattia taas vasteen mukaan. Noin 1 rkl, hyvä. Laita jääkaappiin vetäytymään.

HAMPURILAISPIHVIRESEPTI

Kunnollista jauhelihaa noin 800 grammaa. Siis Naudanjauhelihaa, vähintäin. Parasta olisi että rikot jauhelihan koostumuksen tehosekoittimessa. Tai käsin, mutta kunnolla. Kanamunia 3 kappaletta. Suolaa, Chilijauhetta, pippuria myllystä, tööttäys ketchuppia. Vaaleata leipää, tuoreena ja mieluimmin sitä ranskanleipää. Saa olla kantapalasta jopa 7-10 senttiä, muruina sekaan. Eli kone. Yleiskone.

Leivo joko isoja pihvejä. Saa olla myös 4 pienempää. Tai yksi iso ja lopuilla pihvit niille, kenen mahalaukku on jäänyt kehitysasteelle. Pannuun kohtuullisen paljon voita ja kuumaksi. Pihvit paistumaan aluksi rajulla lämmöllä. Näin tarttuu väri ja rasva. Molemmin puolin noin 4 minuuttia. Siirrä sivuun, puhdista pannu ja takaisin liedelle. Nyt annat muhia pihvit, puhtaalla pannulla lopullisesti kypsiksi.

Pekonit hoidellaan sellaisiksi melkein täydellisen rapsakaksi. Omassa rasvassa, niin kauan kunnes rasva on osittain hävinnyt, mutta pysyy kasassa. Siirrä sivuun keittiöpaperin päälle jolloin loput rasvat imeytyvät pois. Tulee terveysruokaa.

Munat paistat sillain kun munat paistetaan. Joko kypsiksi, keltuaista säästellen tai keltuainen rikottuna, mutta suolalla maustettuna.

Hampurilaisen sämpylä. Leivo itse. Osta valmiina. Mutta, ison miehen ja nälkäisen naisen sämpylät, hampurilaisleivät tehdään suurille pihveille, ranskanleivästä. Tuoreesta saat jopa hieman muotoiltua. Saksilla onnistuu ja halkaise. 

Kasaa hampurilaiset. Mikron kautta leipä. Noin 30 sekuntia. Mikäli on aikaa, saat parilalla loistavat. Paina hieman kasaan ja anna ottaa rusketusraitoja, molemmin puolin.

Pohjalle turaus BBQ-kastiketta ja pieni pyöräytys ketsuppia. Kunnollista, tuoretta rapsakkaa jäävuorisalaattia reilusti. Siivuiksi leikattua tomaattia ja sitä makeaa sipulia, samoin. Joka lajin jälkeen kannattaa painaa hieman, että pysyy koossa. Nyt runsaasti sitä omatekemää hampurilaiskastiketta ja siihen pihvi päälle.

Pihvin päälle pekonit ja sitten kanamuna. Lopuksi Cheddarjuustoa. Cheddar ei nyt ollut sitä aitoa oikeaa, vaan joutui ohittamaan sillä juustohyllyn normaalilla tarjonnalla, mikä loppupeleissä ei sitä aitoa ole ollut lähelläkään. Paina, paina ja kansi päälle. 

Tämä on niin iso että omat leukanivelet olisi lähtenyt sijoiltaan, mikäli kokonaisen kerroksen kerralla, olisin halunnut suuhun. Joten terävä veitsi ja iso haarukka. Silti on luksoituminen lähellä. 

Mutta! Hipoo oikeasti jo rajoja siinä että on onnistunut valmistamaan täydellisen hampurilaisen! 

Lisukkeena meni lohkoperunat. Uunissa, kaupan pakastealtaasta noukitut. Mutta ei kannata orjallisesti noudattaa valmistusohjeita. Tähänkin sopi se plus 10-15 minuuttia, että lopputulos oli täydellinen, eikä vetelä perunamössö tuntunut hampaissa, eikä tarttunut ylä-kitalakeen. Mausta lopuksi grillimausteella ja varmuuden maksimoimiseksi suolalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...