Siirry pääsisältöön

Loistavat kuppikakut - Cupcakes


Kuppikakut eli Cupcakes. Nyt tarvitsee sanoa että onnistuin.
Kuppikakut, cupcakes, vuokaan tehty leivos on jokseenkin tänäpäivänä makeiden leivonnaisten suurta hypeä. Itse koen että se on se muffinssi.

Niitä paperivuokaan duunattuja, kahvin kanssa kirkon menojen jälkeen nautittava, hieman parempi leivonnainen.

Mutta oikeat cupcakesit, kuppikakut ovatkin jotain aivan muuta. Se perustuu ulkonäköön, kunnolliseen taikinaan ja kuorrutteen makuun, lähinnä.

Eikä enempää kuin yhtään vähempääkään niille tiedoksi, jotka jaksaa aamuisin ihailla upeata vartaloaan ja päivitellä housujen kutistumista kuivausrummussa, kerrottakoon raaka-aineista se iloinen asia että sokeria kului kuppikakkuihini tomusokeria paketti, normaalia sokeria 5 desilitraa, kermaa 2 desiä ja voita 500 grammaa. Hyvä setti, sitä energiaa.

Opin myös paperisista leivoskipoista, ne on ihan syvältä. Kyllä vaan niissäkin on eroa.

Käytössäni oli silikonista valmistettuja - toimi hyvin. Lisäksi koska taikinaa oli ja volyymia tarvitsi kipoille niin vinkkinä, unohda ne tavalliset, löysät muffinivuokaset vaan käytä vähintään esim. Brunon Amerikanmuffinivuokia.

Siitä huolimatta, että muutaman luovuutta boostaavan kaljan jälkeen, otin ilon irti keittiössä ja vetelin makeata taikinaa huolella naamaan ja pipersin kuppikakkuja. 

Apuna käytin siis Pirkka Lager olutta, kuppikakkuihin hauskasti perehtynyttä Simply Delicious blogia, koiria kulhon puhdistamiseen ja Wettex keittiöliinaa sekä Ilto-ilmastointilaitetta, puhdistamaan sisäilmaa jauhopölystä. Etenkin tomusokerista.

 Miksei kukaan ole kertonut että tehosekoitin saa tomusokerin käyttäytymään aivan ihmeellisesti. Pitäisi mielestäni olla kipossa, ei huoneilmassa.

Onnistuneiden kuppikakkujen lyhyt oppimäärä

Nyt edellä mainitusta blogista muutama napakka vinkki, onnistuneiden cupcakesien valmistamiseen.

Kaikkien raaka-aineiden on oltava huoneenlämpöisiä. Voi ja munat lähinnä, sekä sula suklaa. Näin minimoidaan kökköiset jauhot ja munanvalkuaisen sekoittuvuus. Onnistuu myös lämmitettynä, mutta etukäteisvalmisteluilla paremmin.

Kannattaa käyttää siis tukevia kuppien vuokia. Muista myös tämä - taikina jostain kumman syystä ottaa tilavuutta uunissa. Hö! Olisitte kertonut etukäteen. Siis tarpeeksi isot vuoat käyttöön.

Sekoita taikinaa juuri sen ajan kunnes sekoittuu. Älä hae luovuutta ulkoa välillä ja jätä konetta pyörimään. "luovuus säilyy kyllä viileämpänä ulkona terassilla, näillä keleillä"

Nyt tulee jo nippelitietoa. Liika sekoittaminen aiheuttaa gluteenin aktivoitumisen jauhoissa ja koostumus rakeutuu. Kuka tiesi tämän?

Tarkkaile paistumista, sillain ettet aukaise luukkua välillä. Ainakaan paistamisen alku vaiheessa. Anna muhia rauhassa 175 asteessa ensimmäiset parikyt minuuttia. Sitten katsot väriä, kiroilet taikinan kohoamista reunojen yli ja tikulla kokeile lopuksi.

Lue kaikki kuppikakkujen ohjeet kokonaisuudessaan täältä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…