lauantai 6. huhtikuuta 2013

Loistavat kuppikakut - Cupcakes


Kuppikakut eli Cupcakes. Nyt tarvitsee sanoa että onnistuin.
Kuppikakut, cupcakes, vuokaan tehty leivos on jokseenkin tänäpäivänä makeiden leivonnaisten suurta hypeä. Itse koen että se on se muffinssi.

Niitä paperivuokaan duunattuja, kahvin kanssa kirkon menojen jälkeen nautittava, hieman parempi leivonnainen.

Mutta oikeat cupcakesit, kuppikakut ovatkin jotain aivan muuta. Se perustuu ulkonäköön, kunnolliseen taikinaan ja kuorrutteen makuun, lähinnä.

Eikä enempää kuin yhtään vähempääkään niille tiedoksi, jotka jaksaa aamuisin ihailla upeata vartaloaan ja päivitellä housujen kutistumista kuivausrummussa, kerrottakoon raaka-aineista se iloinen asia että sokeria kului kuppikakkuihini tomusokeria paketti, normaalia sokeria 5 desilitraa, kermaa 2 desiä ja voita 500 grammaa. Hyvä setti, sitä energiaa.

Opin myös paperisista leivoskipoista, ne on ihan syvältä. Kyllä vaan niissäkin on eroa.

Käytössäni oli silikonista valmistettuja - toimi hyvin. Lisäksi koska taikinaa oli ja volyymia tarvitsi kipoille niin vinkkinä, unohda ne tavalliset, löysät muffinivuokaset vaan käytä vähintään esim. Brunon Amerikanmuffinivuokia.

Siitä huolimatta, että muutaman luovuutta boostaavan kaljan jälkeen, otin ilon irti keittiössä ja vetelin makeata taikinaa huolella naamaan ja pipersin kuppikakkuja. 

Apuna käytin siis Pirkka Lager olutta, kuppikakkuihin hauskasti perehtynyttä Simply Delicious blogia, koiria kulhon puhdistamiseen ja Wettex keittiöliinaa sekä Ilto-ilmastointilaitetta, puhdistamaan sisäilmaa jauhopölystä. Etenkin tomusokerista.

 Miksei kukaan ole kertonut että tehosekoitin saa tomusokerin käyttäytymään aivan ihmeellisesti. Pitäisi mielestäni olla kipossa, ei huoneilmassa.

Onnistuneiden kuppikakkujen lyhyt oppimäärä

Nyt edellä mainitusta blogista muutama napakka vinkki, onnistuneiden cupcakesien valmistamiseen.

Kaikkien raaka-aineiden on oltava huoneenlämpöisiä. Voi ja munat lähinnä, sekä sula suklaa. Näin minimoidaan kökköiset jauhot ja munanvalkuaisen sekoittuvuus. Onnistuu myös lämmitettynä, mutta etukäteisvalmisteluilla paremmin.

Kannattaa käyttää siis tukevia kuppien vuokia. Muista myös tämä - taikina jostain kumman syystä ottaa tilavuutta uunissa. Hö! Olisitte kertonut etukäteen. Siis tarpeeksi isot vuoat käyttöön.

Sekoita taikinaa juuri sen ajan kunnes sekoittuu. Älä hae luovuutta ulkoa välillä ja jätä konetta pyörimään. "luovuus säilyy kyllä viileämpänä ulkona terassilla, näillä keleillä"

Nyt tulee jo nippelitietoa. Liika sekoittaminen aiheuttaa gluteenin aktivoitumisen jauhoissa ja koostumus rakeutuu. Kuka tiesi tämän?

Tarkkaile paistumista, sillain ettet aukaise luukkua välillä. Ainakaan paistamisen alku vaiheessa. Anna muhia rauhassa 175 asteessa ensimmäiset parikyt minuuttia. Sitten katsot väriä, kiroilet taikinan kohoamista reunojen yli ja tikulla kokeile lopuksi.

Lue kaikki kuppikakkujen ohjeet kokonaisuudessaan täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...