Siirry pääsisältöön

Carpaccio - laatulihaa slicenä

Carpaccio - alkupalana. Vaatii kunnollisen veitsen ja naudan sisäfilettä.

Carpaccio

Italiasta alkujaan. Raakaa kunnollista lihaa. Ohuen ohuina siivuina. Maustetaan öljyisellä kastikkeella ja aivan välttis vaatii yrtit ja kunnollisen Parmesanjuuston. Tässä alkupalassa on jälleen hetki. Ei ne keittiön puukkojen määrä, vaan laatu. Terän täytyy olla kunnossa.

Tiesittekö mistä on tämän kokolihan nimi tullut? Se on nimetty Vittore Carpaccion mukaan. Tämä taidemaalariheppu oli joku kuuluisuus, omalla alallaan ja se tykkäsi käyttää vaaleaa, lihanpunaista sävyä töherryksissään. Nyt tiedätte.

Varaa naudan sisäfilettä sellainen sopiva pala. 300-400 grammaa on hyvä seuraavalle mausteseokselle.

Valmista aivan aluksi mausteseos. Lehtipersiljaa aivan pieneksi silputtuna noin puolikas desi. Timjamia tuoreena, samoin pilkottuna hieman vähemmän. Karkeata merisuolaa puolikas desi ja oliiviöljyä samoin. Raasta yhden sitruunan kuori ja purista sen jälkeen siitä puolikkaasta mehut. Pilko vielä 4-5 valkosipulinkynttä aivan niin pieniksi, kuin vaan saat. Rouhaise myllystä mustapippuria. Sekoita kaikki kunnolla keskenään.

Ota liha isoon käteesi, onnistuu myös pienemmillä. Hiero kauttaaltaan kunnolla, mutta varoen kuitenki - ettei lihaklöntti muuta kauheasti muotoaan, mausteseos lihaan.

Nyt Elmukelmua apuun. Leikkaa tarpeeksi suuri pala ja nakkaa liha keskelle. Kaada loput mausteseoksesta päälle ja kiedo tiukkaan pakettiin. Yritä pitää pitkulaisena, leikkaamisen helpoittamiseksi.

Nyt pakastimeen kohmettumaan. Annoin olla noin 2.5 tuntia. Sillain kun mausteseos alkaa hyytyä ja liha ei liiemmin taivu. Mutta ei syväjäähän.

Leikkaa lihasta niin ohuita, siis aivan törkeän ohuita siivuja. Lado lautaselle mieleiseen muotoon. Parmesanlastuja pinnalle, tuoretta rucolaa tai timjamia sekä oliiviöljyä. Tarjoile heti!!! Yap!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Guacamolekastike chilillä

GUACAMOLEKASTIKE
Guacamole ja hieno, helppo resepti. Miksi ostaa kaupasta lisäaineilla viriteltyä Guacamolea. On helppo ja nopea valmistaa, mutta se maku ja suutuntuma on ihan mieletön. Meksikoilaista keittiötä, tietääkseni.

Sopivasti napakan Jalopenon tai kunnollisen Habanerochilin lämpöön auttaa hienosti. Menee hyvin myös leivän päällä. Oli kiva syödä, sen perusvarman tacovuoka-aterian kanssa. Siinä oli hieman ohiteltu, mutta kun on kiire ja seli, seli, seli.
avokado 3 kplsipuli 1 kplvalkosipulinkynsi 1 kplpunainen chili1 kpllimenmehua 1-2 , mehukas lime riittää yksiHalkaise avokado ja koverra lusikalla hedelmäliha pois. Muussaa haarukalla aivan "mössöksi". Pilko sipuli, valkosipuli ja chili hienoksi ja sekoita avokadon kanssa. Lisää limen mehu ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Kalakukon tai muikkukukon lämmittäminen

Kalakukon lämmittämiseen löysin sellaisen kaavan että n. 800 g kalakukko lämpiää 160 asteen uunissa noin tunnin folion sisällä.

Aika hyvin varmasti piti kutinsa. Mutta sain voin sulamaan ja kauttaaltaan kuumaksi ja kuoren pehmeän rapeana seuraavasti.

KALAKUKKO, MUIKKUKUKKO LÄMMITYS Laita uuniin asteita 175. Kääri kalakukko tai muikkukukko kaksinkertaiseen folioon. Siis lisäät toisen kerroksen päälle.Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan. Aseta kukko ensin pintapuoli alaspäin ja pidä 35 minuuttia. Käännä tämän jälkeen ja se 35 minuuttia. Sammuta uuni mutta jätä kalakukko hautumaan hetkeksi. Tämä oli aivan hyvä reilun 1 kilon kukolle. Ja muistakaa että uunit ovat eri tehoisia, eli viitteellinen ohje.
Tarjoile muikkukukko kuumana.

Avaa kansi ja närpi sisusta tasaisesti ja leikkaa leipää eli kuorta mukaan.

Runsaasti aitoa voita päälle sulamaan ja voi tuska kun on hyvvee!

Tirripaisti, aito perinneruokaa

Tirripaisti on saanut nimensä kun hienoa, hyvää porsaanlihaa missä on rasva tallella niin se tirisee pannulla. Johdanto on siis siinä.

Aitoon perinneruokaan käytetään siis porsaan kylkisiivuja.

Kylkisiivut "tiristetään" pannulla ruskeaksi ja antaa rasvan hieman irrota. Tirripaistissa ei ole muuta ihmeellistä kuin että haudutetaan kylkisiivujen paistamisen kanssa pitkään ja kylkisiivut paistetaan useammassa erässä, parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kaartilan Mallaspossulla on todellä hyvää kylkilihaa. Siinä on rasvat kohdillaan.

Maustaminen on yksinkertaista. Suolaa, mustapippuria, maustepippuria ja sipulia.

TIRRIPAISTI porsaan kylkisiivuja 500 gsipulisuolaamaustepippuriamustapippuria (tarvittaessa)laakerinlehti (kannattaa kokeilla)Anna porsaan kylkisiivut olla huoneenlämmössä noin 1 tunti ennen paistamista. Kuumenna pannu ja paista pienissä erissä. Siirrä paistetut kylkisiivut pataan. Pilko sipuli karkeaksi lohkoiksi ja nosta pataan. Lisää maustepippurit ja halutessas…