maanantai 29. huhtikuuta 2013

Carpaccio - laatulihaa slicenä

Carpaccio - alkupalana. Vaatii kunnollisen veitsen ja naudan sisäfilettä.

Carpaccio

Italiasta alkujaan. Raakaa kunnollista lihaa. Ohuen ohuina siivuina. Maustetaan öljyisellä kastikkeella ja aivan välttis vaatii yrtit ja kunnollisen Parmesanjuuston. Tässä alkupalassa on jälleen hetki. Ei ne keittiön puukkojen määrä, vaan laatu. Terän täytyy olla kunnossa.

Tiesittekö mistä on tämän kokolihan nimi tullut? Se on nimetty Vittore Carpaccion mukaan. Tämä taidemaalariheppu oli joku kuuluisuus, omalla alallaan ja se tykkäsi käyttää vaaleaa, lihanpunaista sävyä töherryksissään. Nyt tiedätte.

Varaa naudan sisäfilettä sellainen sopiva pala. 300-400 grammaa on hyvä seuraavalle mausteseokselle.

Valmista aivan aluksi mausteseos. Lehtipersiljaa aivan pieneksi silputtuna noin puolikas desi. Timjamia tuoreena, samoin pilkottuna hieman vähemmän. Karkeata merisuolaa puolikas desi ja oliiviöljyä samoin. Raasta yhden sitruunan kuori ja purista sen jälkeen siitä puolikkaasta mehut. Pilko vielä 4-5 valkosipulinkynttä aivan niin pieniksi, kuin vaan saat. Rouhaise myllystä mustapippuria. Sekoita kaikki kunnolla keskenään.

Ota liha isoon käteesi, onnistuu myös pienemmillä. Hiero kauttaaltaan kunnolla, mutta varoen kuitenki - ettei lihaklöntti muuta kauheasti muotoaan, mausteseos lihaan.

Nyt Elmukelmua apuun. Leikkaa tarpeeksi suuri pala ja nakkaa liha keskelle. Kaada loput mausteseoksesta päälle ja kiedo tiukkaan pakettiin. Yritä pitää pitkulaisena, leikkaamisen helpoittamiseksi.

Nyt pakastimeen kohmettumaan. Annoin olla noin 2.5 tuntia. Sillain kun mausteseos alkaa hyytyä ja liha ei liiemmin taivu. Mutta ei syväjäähän.

Leikkaa lihasta niin ohuita, siis aivan törkeän ohuita siivuja. Lado lautaselle mieleiseen muotoon. Parmesanlastuja pinnalle, tuoretta rucolaa tai timjamia sekä oliiviöljyä. Tarjoile heti!!! Yap!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen otettu huomiostasi. Kiitos!

Muistatteko vielä ne somereseptit

Somereseptit olivat mainioita ja lyhyen ytimekkäitä ruoka-ohjeita. Itse mestari Chef Henri Alenin sormista näpytellen syntyi reseptejä kataj...